AKO BOLO, ČO BOLO

thumbnail

O strese a hororoch každodenných

Pred rokmi som napísal knižku Chirurg, čo porážal šamanov. Zobrazil som v nej život banskobystrického traumatológa Milana Očenáša. Nezoženiete ju v nijakom antikvariáte. Primár Očenáš by sa dožil stojeden rokov. Stál pri primárovi Hudecovi, ktorý s košickým primárom Bauerom ako prví na Slovensku zaviedli u nás úrazovú chirurgiu. Na penziu sa rozhodol odísť do Afriky. Po dvojročnom pôsobení v Tunise liečil šesť rokov domorodcov v provizórnej nemocnici vo vojnou zmietanom Južnom Sudáne a neskôr v Ruanda Burundi. V súvislosti s nekontrolovateľnou migráciou hovoril o generalizovanom svrabe a chorých posiatych pľuzgiermi, črevných parazitoch, ktoré sa prispôsobia a šíria v akomkoľvek prostredí, schizostomiáze, pri ktorej sa chorému rozpadávajú črevá, alebo močovej infekcii, ktorá zničí obličky. Obe ochorenia sa šíria stolicou a močom. Ani médiá, čo obhajujú príliv migrantov, sa netaja, že mnohí vykonávajú osobné potreby na uliciach a v parkoch. Zabúdajú pripomenúť, že zdrojmi smrtiacich infekcií sú chorí ľudia, ktorí zamoria vodu stolicou a močom. Spomenul u nás už neznámy škvrnitý týfus a tuberkulózu, ktorú sa nám zásluhou profesora Virsíka podarilo temer zlikvidovať. Teraz počet ochorení vinou cudzincov rastie. Rozčuľovalo ho, že najmä afroázijskí migranti prichádzajú bez akejkoľvek kontroly. Nikoho nezaujíma, či bude naše zdravotníctvo schopné zistiť v zárodku množstvo nebezpečných ochorení, ktoré sa v Európe nevyskytujú a naši lekári sa s nimi nestretli!

Svojho času sme vtipnému a veselému Milanovi Očenášovi udelili na psiarskej Cisárskej akadémii Marca Aurélia titul DoktorHororuSkaza, ktorý dostávajú osobnosti, čo nám v dobe plnej stresu spôsobujú radosť. Primár o tom obšírne rozprával 1. októbra 2014 v Slobodnom vysielači. Okrem iného povedal o súčasnosti: „Obrovská časť ľudí sa stresuje. To, ako sa stresuje, zistíme o desať rokov, a nikto si to nevšíma. Stres je horší nepriateľ ako nedostatok stravy. Sme stresovaní zo všetkých strán.“ Moderátor Boris Koróni namietol: „Môžete si objednať rôzne lieky na upokojenie, ktoré všade svietia v reklamách.“ Očenáš odvetil, že je to hovadina, obyčajný obchod a pravda ostáva za dverami. Médiá vytvárajú dojem, že nežijeme v mieri, ale v stálom ohrození alebo vo vojne. To ľuďom nerobí dobre. Na to môžu  doplatiť celé generácie. Žijeme v dobe každodenných hororov. Ľudia by si mali uvedomovať, že na ich zdravie má najhorší vplyv stres. Myslenie sa nedá zablokovať. Pozerať naše správy je stres, ktorý ostáva v nás. Sprevádza nás deň čo deň. Jeho chronickosť poškodzuje naše zdravie. Stres ovládne centrálnu nervovú sústavu a tá nemá síl, aby sa zbavila zlých spomienok, zážitkov a správ. A ľudia zlyhávajú. Hovoria tomu syndróm vyhorenia.“ To vymyslel nejaký idiot, veď kto toho človeka vyhorel?“ Ak zhorí dom, tak je to plameň, ale vyhorenie človeka spôsobuje moment, o ktorom hovoríme. Z neho vyplýva zlá výchova detí, na ktoré nemajú čas rodičia, lebo sa boja o svoje miesta a pracujú od vidím do nevidím. Následkom stálych problémov a stresu vznikajú vážne duševné a fyzické choroby. Je málo pohybu, športovania a radosti. Súčasné generácie degenerujú. Stres sa nedá vygumovať, sprevádza nás deň čo deň. Chronickosť je najnebezpečnejší faktor, ktorý nám bez nášho vedomia poškodzuje zdravie. Naša nervová sústava nemá silu, aby sa zbavila zlých spomienok a zážitkov. Ostávajú v nás, chcú neustále útočiť, a nevieme sa im brániť. Stres neprichádza raz za týždeň, zažívame ho niekoľkokrát za deň. A nakoniec ľudia zlyhávajú. Chýba im historické povedomie, pud sebazáchovy národa, atmosféra prajnosti a spolupatričnosti a vízia do budúcnosti. Keď ju niekto ponúkne, jeho oponent ju chce zničiť, aby sa dostal k moci.

Milana nadchla na Psiaroch pohoda pri udeľovaní titulu. Povedal: „Bola to vážna myšlienka a ľudia sa nevedeli urehotať. Proti zlu treba bojovať s humorom.“ Ale čo keď aj niektorí stranícki  aktivisti humoristi slúžia politikom a namiesto spoločnej radosti šíria nenávisť?

Peter VALO



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.