Mala len dve lásky ‒ bicykel a Maticu

thumbnail

Matičiarom rožňavského okresu sa 17. júna zaspávalo ťažko. Poslednú životnú etapu v ten deň uzavrela dlhoročná matičiarka, niekoľkonásobná majsterka Slovenska a majsterka Československa v cyklistike, riaditeľka D MS v Rožňave – Ing. Zlatica HALKOVÁ.

Zlatica, familiárne naša Zlatka či teta Zlatka, detstvo strávila v obci Važec. Práve na strednom Slovensku sa jej do krvi dostávala ľubozvučnosť slovenských piesní, vášeň pre kopce, jaskyne, tu objavovala klenoty Slovenska, zamilovala sa do ľudovej kultúry,  a to nielen slovesnej. Vzdelanie  dokončila v Rožňave. Práve na gymnaziálnych štúdiách sa ukázal jej talent na šport a chuť súťažiť. Jej nadšenie pre cyklistiku ju priviedlo do Bratislavy, kde získala titul inžinierky a deväť rokov aktívne pôsobila v cyklistickej reprezentácii Československa, zúčastnila sa na majstrovstvách sveta. Odriekanie, húževnatosť, práca na sebe a množstvo odrenín po pádoch v pelotóne ju priviedli k titulu niekoľkonásobnej majsterky Slovenska.

Ktosi raz o nej napísal: „Vo svojom živote mala iba dve lásky ‒ bicykel a Maticu slovenskú.“ V roku 1988 sa rozlúčila s cyklistickou kariérou a stala sa  trénerkou a funkcionárkou cyklistického oddielu TJ Elán pri ODPaM. Pracovný entuziazmus uplatňovala v ekonomických  pozíciách. Čísla, prepočty, kalkulácie boli jej silnou stránkou, rovnako ako prístup k ľuďom. Ten používala aj v práci pre Maticu slovenskú, kde vo funkcii riaditeľky vystriedala svoju mamu. Pôsobila vo Výbore Matice slovenskej, v jej predsedníctve v  Krajskej rade MS košického kraja, oblastnej rade MS okresu Rožňava a Revúca a v olympijskom výbore okresu Rožňava. Vytrvalo zbierala perá a čajové lyžičky. Bola usmievavá, komunikatívna, mala široký okruh priateľov a známych. Milovala prácu s deťmi, organizovala pre nich súťaže, podporovala ich a neraz utierala slzy sklamania. Bola spravodlivá a čestná. Česť jej pamiatke!                                                                        



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.