Matica ‒ cieľ špeciálnej operácie

Nie náhodou. Ide o súčasť do podrobností nadiktovanej stratégie „Západu“ udupať na Slovensku všetko slovenské, národné. A ešte k tomu aj nezávislé. Kým sa Slovensko nestane podriadené, kým to proamerické, probruselské, proliberálne a proprogresívne u nás natrvalo nezvíťazí. Až vtedy v tom likvidačnom scenári nastane pokoj.

Kým sa dostaneme k aktivitám dvoch zo všetkých strán pozoruhodných aktérok jednej z podôb špeciálnej operácie proti Matici slovenskej, pridajme malý príklad. Vlani sa za aktívnej a radostnej účasti prezidentky Čaputovej uskutočnila v Bratislave (našťastie nateraz posledná) konferencia GLOBSEC-u s nákladmi na zorganizovanie vo výške dva a pol milióna eur. Za peniaze, ktoré matovičovsko-hegerovsko-naďovský klan daroval mimovládke GLOBSEC na jej sabat, sme mohli zrekonštruovať tri polikliniky alebo šesť škôl, alebo opraviť dvadsaťdva kilometrov ciest II. a III. triedy. Alebo zrekonštruovať šesť domovov pre seniorov či poskytnúť dotáciu devätnástim veľkým podnikom na zvýšené ceny energií a pomôcť tak udržať tisícky pracovných miest. Alebo – očami matičiarov – za tieto náklady na párdňovú militaristickú žúrku sme mohli financovať ročnú existenciu vyše šesťdesiatich piatich Domov Matice slovenskej (nitrianskeho typu) po celom Slovensku. Zopakujme si – jeden ročník neziskovky GLOBSEC dostal od štátu na pár dní toľko peňazí, koľko by spotrebovalo vyše šesťdesiatpäť neziskoviek – Domov Matice slovenskej na Slovensku za celý rok na svoju kompletnú činnosť.

Pani kandidátku Progresívneho Slovenska na post europoslankyne Veroniku Cifrovú Ostrihoňovú to však nijako netrápi. Teda, nijako ju netrápili spomínané výdavky na GLOBSEC, no trápi ju – podľa nej ‒ „nehospodárnosť“ Domov Matice slovenskej. Niežeby to prekvapilo, to u tejto kasty ľudí neprekvapuje. Selektívne pseudofakty, použité v osobne vhodnej situácii, sú v poriadku. V logike mysliaceho človeka sa však rozsvietia všetky červené kontrolky, ak sa do nehospodárnosti činnosti Domov Matice slovenskej obuje iná progresívna hviezda ‒ Zora Jaurová (rod. Markušová),  „slovenská divadelná dramaturgička a kritička, filmová producentka, expertka na kultúrnu politiku a kreatívny priemysel a politička, v súčasnosti poslankyňa NR SR za Progresívne Slovensko“. (Zdroj – Wikipédia.) Všimli ste si tú poznámku v zátvorke o rodnom mene? Tu si urobme dlhšiu, no potrebnú vysvetľovaciu odbočku od hlavnej témy komentára.

Matica slovenská vyplatila svojmu bývalému predsedovi Jozefovi Markušovi na rozlúčku vyše dvadsaťtisíc eur a musela odkúpiť služobný byt, z ktorého sa odmietal vysťahovať. Celková škoda, ktorú otec poslankyne Jaurovej spôsobil Matici slovenskej, bola vyčíslená ako následok rôznych pochybných obchodov a nevýhodných zmlúv z jeho obdobia takmer na tristopäťdesiattisíc eur. K tomu treba pripočítať ešte trištvrte milióna eur, ktoré sa nenávratne stratili počas investičných operácií Nadácie Matice slovenskej pod vedením Jozefa Markuša. O jeho manipulovaní s Národným pokladom toho verejnosť vie viac ako dosť. A ešte čosi ‒ v Registračných protokoloch agentúrnych a operatívnych zväzkov Štátnej bezpečnosti sa nachádza zväzok agenta s krycím menom Ekonóm pod registračným číslom 20489, ktorému prislúcha meno Jozef Markuš s dátumom narodenia 13. marec 1944. Od pani Jaurovej, rodenej Markušovej,  je to teda naozaj „príkladný“ záujem o „nehospodárne nakladanie s financiami“ v Domoch Matice slovenskej.

Liberálna kaviareň sa pred eurovoľbami a po prehratých parlamentných i prezidentských voľbách extrémne radikalizuje a zabúda na normy slušnosti. I na vlastnú, nie až tak dávnu nie pozitívnu minulosť. Zora Jaurová, poslankyňa Progresívneho Slovenska a najmä dcéra bývalého predsedu Matice slovenskej, by problematiku Matice mala a mohla poznať. A ona ju nepochybne aj pozná. Lenže – batôžkarský progresívny volič nie. A na tom najmä treba stavať nenávistné volebné kampane. Súdy s jej otcom trvajú už roky a stále sa neskončili. Sú to súdy o nehospodárnom nakladaní s prostriedkami Matice slovenskej. Aký rodinný paradox! Matičiari však vedia svoje. Svoje vie aj vládna koalícia, a tak je zjavné, že hoaxy a konšpirácie o „hospodárnosti“ Domov Matice slovenskej z dielne progresívnych aktivistiek sú iba jedným z mnohých bezcharakterných vstupov do volebnej kampane Progresívneho Slovenska pred voľbami do Európskeho parlamentu. Tak ako sa od parlamentných volieb bezcharakternou javí celá „politika“ Progresívneho Slovenska, pozostávajúca iba z deštrukčných aktivít na hrane štátnej sabotáže.

Ivan BROŽÍK

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.