Matičné Legendy Komárna je úspešný projekt, ktorý sa oplatí zažiť

thumbnail

Podpora Matice, sponzorov a záujem diváka

Komárňanské pracovisko Matice slovenskej je v médiách pomerne často. Či už ide o divadelný súbor Dramaťák, ktorý oslavuje dvadsiate výročie, folkloristov zo Slovenských rebelov alebo prvé slovenské profesionálne divadlo v Komárne ‒ Divadlo Komora. Väčšinou o nich médiá publikujú pozitívne správy. Nedávno aj naša redakcia zverejnila nie až také dobré informácie, keď bola ohrozená prevádzka Domu MS v Komárne. Teraz sa budeme rozprávať o Legendách Komárna ‒ projekte, ktorý prilákal už takmer dve stovky autobusov zo Slovenska.  Na túto tému sme sa porozprávali s Jozefom ČERNEKOM, riaditeľom D MS v Komárne, manažérom Rebelov a režisérom Dramaťáka.

Ak sa budeme rozprávať o kultúrnej činnosti Domu Matice slovenskej v Komárne v pozitívnom duchu, znamená, že už je všetko v poriadku a ekonomické problémy ste dokázali prekonať?

Všetky naše krúžky pracujú v Dome Matice slovenskej a Matica slovenská akoby v tých najťažších obdobiach vytvárala tie najkrajšie projekty. Zrejme preto sa aj našej umeleckej činnosti najviac darí, keď je nám finančne a existenčne ťažko. Žiaľ, v Komárne ešte zďaleka nie je všetko v poriadku. Momentálne je celá naša činnosť podopieraná a existuje len vďaka trom pilierom ‒ vedeniu Matice, podpore Mesta Komárno a podpore našich divákov. Ak by  sa ktorýkoľvek z týchto fenoménov oslabil, tak sme „dohrali“. Obrazne i v skutočnosti. Potrebovali by sme pomyselný štvrtý pilier: podporu štátu alebo veľmi silného mecenáša ‒ sponzora či donora. Tak ako to majú mnohé divadlá a združenia na Slovensku. Zatiaľ fungujeme, tvoríme aj bez toho. Neskromne musím povedať, že sa nám umelecky darí. Tento rok už máme za sebou tri veľkolepé premiéry a do konca roka by sme mali privítať už dvojstý autobus v rámci Legiend Komárna.

Znamená to, že ekonomicky je vaše fungovanie stále v ohrození?

Každý, kto niekedy „pričuchol“ ku kultúre, vie, že je len málo kultúrnych aktivít, ktoré sú ziskové. Sú to tie komerčne najzaujímavejšie, a tých je naozaj málo. A to hovoríme možno o modernej hudbe alebo televíznych projektoch. My sa orientujeme na folklór, študentské divadlo a muzikál. Tu platí, že aj tí najlepší z najlepších potrebujú na svoju existenciu a tvorbu priamu pomoc od štátu. Tú my nemáme. Máme podporu sponzorov a záujem divákov. Takže pri troche šťastia vieme hrať tak, že dosiahneme nulu. Čiže pokryjeme náklady, ale nezarobíme, čo je fajn, kým nepríde nejaká energetická kríza či problém v budove, kde nacvičujeme a účinkujeme. Aj preto je, poviem to neskromne, až zázrakom, čo sme dokázali, napríklad projektom Legendy Komárna.

 Poďme teda k tomuto projektu. O čo vlastne ide?

Pripravili sme celodenný výlet pre návštevníkov, ktorí chcú spoznať historické mesto Komárno a zažiť jeho neopakovateľnú atmosféru, zabaviť sa, dobre sa najesť a niečo veľkolepé zažiť. Zjavne sa to uchytilo. Privítali sme už stosedemdesiatjeden skupín. Odozvy boli výborné. Všetci odchádzali nadšení, dokonca už máme asi dvadsaťpäť skupín, ktoré sa opakovane vracajú. Napríklad Topoľčany sa k nám chystajú už piaty raz.

 Čo teda zažijú? Čo presne uvidia?

Hlavnou myšlienkou projektu je, že program staviame pre každú skupinu zvlášť. Uvediem vhodný príklad. Autobus dorazí okolo desiatej, v mene Rebelov a Komárňanov každý jeden autobus privítame a spravíme tak trochu tajný uvítací rituál. Totiž výlet sa začína vstupom do pevnostného systému, kam noha nepriateľa nikdy nevstúpila. Preto sa musíme skamarátiť. Dali sme si len pre túto príležitosť vyrobiť špeciálny nápoj. Voláme ho Rebelovica. Potom nasleduje sprevádzanie starobylou vojenskou pevnosťou s jej zákutiami vrátane podzemných chodieb. Nehovoríme dátumy, ale príbehy viažuce sa k tomuto päťstoročnému objektu, stavanému pre potreby dvestotisícového vojska rakúsko-uhorskej monarchie. Potom berieme návštevníkov na pravý komárňanský obed do domu Maďarskej kultúry.  Odtiaľ sa presúvame do štvrtého najväčšieho kostola na Slovensku ‒ Baziliky sv. Ondreja. V podzemnej krypte ukazujeme zúčastneným, čo znamená v praxi „prach si a v prach sa obrátiš“. Samozrejmá je návšteva Nádvoria Európy či Centra mesta spolu s príbehmi o prekliatej Eszter a o dvoch guliach a troch studniach lásky. Niekde medzitým je aj ochutnávka vína či komárňanských destilátov. V D MS v Komárne navštívime Múzeum studenej vojny, neskôr evanjelickú faru, kde sa v múre našli sarkofágy mešťanostu a jeho syna. Medzitým stále rozprávame príbehy, napríklad o upálenom kňazovi a zachránenej bosorke. Priebeh výletu sa mení podľa prianí návštevníkov. Každý výlet je zakončený predstavením Slovenských Rebelov alebo Divadla Komora.

 To je naozaj zaujímavá ponuka. Koľko stojí tento celodenný turistický výlet do Komárna?  

Nie je to nevyhnutne drahé. Za tie peniaze to určite stojí. Celodňový program a k tomu strava stojí okolo 50 eur. Ale napríklad pre členov Matice slovenskej alebo Jednotu dôchodcov zatiaľ máme sponzorskú dotáciu. Čiže matičiar zaplatí za takýto výlet aj s predstavením len 12 eur plus 7,5 eura za obed. A to už skutočne veľa nie je. Najmä ak  si vezmete, že len vstupenka na muzikál stojí zvyčajne 19 eur.

Naozaj to nie je zlé. Sú vaši návštevníci len matičiari?

Dnes už nie. Zo začiatku, najmä vďaka usilovnosti kolegov po Slovensku, prevažovali matičiarske výpravy. Dnes sú to skôr rodiny s deťmi, ktoré sa o nás dozvedeli od našich spokojných divákov. To nám robí najväčšiu reklamu.

Zhováral sa Milan JAVORSKÝ – Foto: Slovenskí rebeli

 

Informácie, ako sa dá na vzdelávací výlet Domu Matice slovenskej Legendy Komárna prihlásiť

  • Na webovej stránke legendykomarna.sk sú vypísané dátumy kedy možno prísť na výlet, ale najlepšie je, ak organizátor zájazdu zavolá na telefónne číslo 0905 405 455. Jozef Černek dohodne podrobnosti ‒ od dátumu až po výsledný program a cenu. Každému záujemcovi sa snažia vyjsť v ústrety.

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.