Medzi nami

Prezidentská story

V slovenských podmienkach je naivná predstava, že hlava štátu je prezidentom, ktorý zastupuje  všetkých občanov. Presvedčili sme sa o tom dvakrát za posledných desať rokov. Najprv počas nekompetentného prezidentovania daňového podvodníka Andreja Kisku a potom po zvolení neznámej politickej aktivistky Zuzany Čaputovej. Zvolenie týchto po sebe idúcich figúr do čela najvyššieho úradu v štáte bolo výsledkom mediálnej kampane a draho zaplateného marketingu. Ako je všeobecne známe, Kiska si podvodným spôsobom platil kampaň  cez vlastnú firmu KTAG a Čaputová cez marketingovú agentúru „Shaviv Strategy and “Campaigns” izraelského občana Arona Shaviva.

Kiska skončil v histórii Slovenskej republiky ako prvý obžalovaný exprezident za daňové podvody a Čaputová o pár týždňov končí ako hovoriaca hlava politickej strany Progresívne Slovensko. Jej úradovanie sa zapíše do análov ako extrémne problematické, závislé od politiky jej materskej strany, v ktorej zastávala jednu z vrcholových funkcií. Prišla so slávou, odíde s hanbou. Spomínať jej prešľapy, keď z pozície najvyššieho postu v štáte zasiahla do živej trestnej veci obvinených vyšetrovateľov NAKA tým, že sa ich zastávala a vlastne schvaľovala ich nezákonné konanie, je dnes už len detail z hľadiska ďalšieho negatívneho vývoja našej spoločnosti, na ktorom má sama výrazný podiel.

Veľké šrámy na štíte prezidentskej nezávislosti zanechali jej viaceré účelové politické rozhodnutia. Upozornila na to vo svojom otvorenom liste prezidentke Slovenskej republiky sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady SR Dana Jelínková Dudzíková. Vyčítala jej, že odignorovala otvorený list sudcov, ktorí kritizovali spôsob realizácie Kolíkovej súdnej reformy. Jelínková okrem iného napísala: „Druhýkrát ste ma ako sudcu sklamali, keď ste neurobili žiaden právny krok na ochranu slovenskej jurisdikcie a slovenských občanov pri otáznikoch, ktoré vyvolávala obranná zmluva s USA... Bez komentára ste prijali americkú jurisdikciu aj v prípadoch, keď si okolité štáty vyhradili kontrolné mechanizmy prípadného nesprávneho použitia klauzuly o jurisdikcii...“

Zuzana Čaputová svojimi hodnotiacimi úsudkami bez odbornej znalosti kritizovala rozhodnutia najvyšších súdnych autorít, čím vrazila „dýku do fungovania právneho štátu. V mimoriadne ostrom tóne sa k prezidentke vyjadril sudca Patrik Števík: „Vyzývam Vás, aby ste sa prestali správať v úrade prezidenta ako aktivista šíriaca nenávisť medzi občanmi Slovenskej republiky a útočiť na súdnu moc a rozhodnutia súdov len preto, že sa snažíte zakryť svoj podiel viny za napätú a nedôstojnú situáciu v našej krajine plnú nenávisti.“ Sudca Števík ďalej Čaputovú dôrazne vyzval, aby prestala šíriť vojnovú propagandu a ako hlava štátu sa zasadila za odstránenie rozporov, ktoré viedli k tragickému vojnovému konfliktu na Ukrajine.

Podrobne analyzovať všetky kontroverzné rozhodnutia a porušenia zásad politickej nestrannosti pani prezidentky by bolo na jednu knihu. Treba si však pripomenúť jednu dôležitú okolnosť, keď po páde neschopnej vlády Igora Matoviča schválila tohto expremiéra (zjavne psychicky narušeného človeka) za ministra financií v pozliepanej tzv. hegerovláde. Druhý neodpustiteľný

prehrešok pani Čaputovej bolo dôkladne premyslené zmarenie referenda. Plebiscit ktorým vyjadrilo svoju vôľu 650-tisíc občanov Slovenska ukončiť katastrofálne vládnutie liberálov (Matovič and Hegher comp.) sa ocitlo v koši v jej prezidentskej úradovni.

Táto pani pôsobila ako škodná v chránenom slovenskom revíre. V rozhovore pre Financial Times vyzývala príslušné európske politické kruhy stopnúť eurofondy pre Slovensko. Všimla si tento citový výlev lásky k vlasti v podaní „jemnej pani prezidentky“ redaktorka RTVS Jančkárová alebo súkromné médiá hlavného prúdu? Nezaznamenal som nijaké záporné alebo aspoň vysvetľujúce reakcie Kovačiča v Markíze či Hanzelovej v podcaste denníka Sme. Musíme si ešte všeličo pripomenúť, keď sa bude okiadzať ikona najlepšej slovenskej hlavy štátu na konci jej politického účinkovania.

Kiska udelil audienciu v prezidentskom paláci koze, Čaputová svojho predchodcu tromfla nezameniteľnými outfitmi od Hanečku. To môže bulvár chváliť do nebies už dnes.

Ľudovít Števko



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.