Milan MAJERSKÝ: Manželstvo len medzi mužom a ženou

thumbnail

Matica zohrala významnú úlohu pri emancipácii národa. Slovenské národné noviny sa vždy usilujú dávať priestor rôznym politickým a názorovým prúdom. Stáva sa, že politici ideovo postavení na opačnej strane názorovej barikády rozhovor odmietnu. Oslovili sme súčasného opozičného poslanca Národnej rady SR, predsedu Prešovského samosprávneho kraja a predsedu Kresťanskodemokratického hnutia Milana MAJERSKÉHO, ktorý našu ponuku využil.

 

Ste predsedom jedného z najstarších politických subjektov na Slovensku od pádu komunizmu. Jeho spoluzakladatelia sa sčasti odvolávali aj na štátotvorný odkaz Andreja Hlinku.

  • Odkazom Andreja Hlinku by mala byť najmä nádej, že aj z tej najbezvýchodiskovejšej situácie sa možno dostať na vrchol. Z kolien na nohy. Ale iba poctivou prácou, slušnou politikou pre ľudí, silným sociálnym cítením a nezlomným duchom. A vierou v silu národa.

KDH pod vedením prvého predsedu Jána Čarnogurského už v roku 1990 prišlo s myšlienkou samostatnej hviezdičky a stoličky pre Slovensko v Európskej únii. V nasledujúcom volebnom období však nepodporilo prijatie kľúčových štátotvorných dokumentov. Mnohí národno-konzervatívni a kresťanskí voliči vás za to dodnes kritizujú. Nepovažujte preto tento krok za historickú chybu?

  • Rozhodnutia KDH v minulosti boli vždy vedené snahou o ochranu demokratických princípov a stability krajiny. Každé rozhodnutie bolo dôsledne zvážené, a hoci sa niektoré môžu spätne zdať kontroverzné, naše kroky mali za cieľ dlhodobé dobro Slovenska a jeho občanov. Tento princíp si zachovávame dodnes. Dnes môžeme s odstupom času analyzovať naše rozhodnutia, ale vždy sme sa snažili konať v najlepšom záujme Slovenska, našej republiky a jej občanov. História nie je čierno-biela a vždy je dôležité kontext a okolnosti daného obdobia.

Mnohí členovia a sympatizanti KDH bojovali v čase komunistickej totality za náboženskú slobodu. Ako si však ceníte podiel prezidenta Gustáva Husáka pri ustanovení samostatnej slovenskej cirkevnej provincie 30. decembra 1977 pápežom Pavlom VI.?

  • Oceňujeme pozitívne kroky vedúce k náboženskej slobode, ako bolo ustanovenie slovenskej cirkevnej provincie. Nesmieme však zabúdať na celkový kontext komunistickej represie. KDH malo v otázke náboženskej slobody vždy jasný postoj, mnohí naši členovia sa nebáli v roku 1988 stáť na Sviečkovej manifestácii a presadzovať hodnotové zákony v parlamente aj po zmene režimu.

Prejdime do súčasnosti. Slovensko je stále konzervatívna krajina. KDH zastupuje istú časť konzervatívcov, ktorá je kritická voči súčasnej vládnej garnitúre. Ako opozičný politický subjekt ste boli pred prezidentskými voľbami súčasťou protivládnych protestov. Na nich sa objavovali aj mnohé progresívno-liberálne témy. Prečo?

  • Vždy sme stáli na strane demokratických hodnôt a spravodlivosti. Zúčastňovali sme sa na protestoch, ktoré boli proti hanebnej novele trestného zákona, nič iné sme neotvárali, proti nikomu sme neboli nenávistní, nikoho sme neosočovali. Verejne sme hovorili, že nám nezáleží na tom, kto protesty zvolá, ale to, o čom sa hovorí. Vždy sme si však zachovávali našu konzervatívnu identitu a hodnoty.

Od vášho vstupu do vysokej politiky sa na vašu adresu objavujú rôzne obvinenia. Ako vnímate predovšetkým osobné útoky bývalého predsedu KDH, súčasného poslanca SaS Alojza Hlinu a „kontroverzného“ bývalého konkurzného právnika Zoroslava Kollára?

  • Osobné útoky sú súčasťou politickej scény, avšak verím, že naše výsledky a práca hovoria samy za seba. Vždy vás bude niekto kritizovať a nikomu nevyhoviete na sto percent. Žijeme s občanmi Slovenska v regiónoch a počúvame ich problémy a tie sa snažíme riešiť. Ako príklad uvediem problém s medveďmi, ktorý nám dookola opakovali naši susedia, že to vláda nerieši, prišli sme s riešením my, ktoré uznala aj koalícia.

Myslíte si, že kresťansko-konzervatívna politika sa v konkurencii s progresívnym liberalizmom dokáže viac presadiť aj medzi mladou slovenskou generáciou?

  • Verím, že mladí ľudia si uvedomujú dôležitosť hodnôt ‒ ako sú rodina a morálka. KDH sa snaží tieto hodnoty predstavovať spôsobom, ktorý je pre mladých zrozumiteľný a relevantný. A nielen pre nich. KDH zostane pevne stáť za tradičnými hodnotami. Práve nám sa podarilo dostať do Ústavy SR jasnú deklaráciu, že manželstvo je len medzi mužom a ženou. Budeme naďalej obhajovať rodinu, manželstvo medzi mužom a ženou a ochranu detí vo výchove a vzdelávaní. Budeme naďalej predkladať zákony, ktoré budú rodinám pomáhať, aj tým, ktoré rodičov nemajú alebo sú odkázané na pomoc iných.

Slovenské národné noviny spoluvydáva najstaršia celonárodná ustanovizeň Matica slovenská. Čo pre vás ako kresťanského politika znamená pojem národ, štát, vlasť a význam Matice?

  • Mám veľmi rád Slovensko. Nie je týždeň, aby som nevybehol do prírody, nevyšiel si na bicykli alebo medzi ľudí na rôzne slávnosti a podujatia. Každá krajina potrebuje inštitúciu, ktorá bude pracovať na zviditeľňovaní a budovaní národnej identity a kultúre. Jazyk, tradície a kultúra formujú každý národ. Práve preto potrebujeme aj na Slovensku zviditeľňovať osobnosti, ktoré budú dobrým príkladom aj pre mladú generáciu. Maticu slovenská, ktorá zohrala významnú úlohu pri emancipácii slovenského národa.

 

Zhováral sa Matej MINDÁR – Foto: SNN

Autor je  asistent poslanca NR SR.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.