Minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi pre SNN

thumbnail

Slovenský cestovný ruch láme rekordy

Cestovný ruch je v mnohých krajinách veľmi dôležité odvetvie národného hospodárstva. Aj bez toho, aby likvidovalo ničím nenahraditeľnú pôdu či panenskú prírodu výstavbou rozsiahlych priemyselných hál či znečisťovaním ovzdušia hutníckou a chemickou výrobou. To všetko si uvedomujú aj predstavitelia novovytvoreného ministerstva cestovného ruchu a športu na čele s jeho prvým mužom Dušanom KEKETIM. I keď aj v minulosti boli rôzne snahy o rozvoj cestovného ruchu najmä v regiónoch, ktoré si jeho organizovanie aj samy riadia, ako napríklad v takej turistickej veľmoci, ako je Chorvátsko, u nás sa tento systém uplatňoval často skôr symbolicky.

Ministra sme sa opýtali, čo považuje za najdôležitejšie vo svojej práci v rámci cestovného ruchu. „Obnovu a budovanie jeho infraštruktúry, toto vnímam ako kľúčovú podmienku rozvoja celého rezortu, a tým aj zvýšenie jeho podielu na raste národného hospodárstva. Chcem sa aktívne podieľať na vytvorení silnejšieho a prosperujúcejšieho cestovného ruchu na Slovensku,“ vysvetlil.

Za krátky čas pôsobenia vo funkcii sa už stretol s mnohými ľuďmi, ktorí pôsobia v oblasti cestovného ruchu a samosprávy.  „Rokoval som sa napríklad so zástupcom Združenia miest a obcí Slovenska, skupinou SK 8, ktorá spája primátorov krajských miest, a s riaditeľkou organizácie Košice región turizmus Lenkou Vargovou Juríkovou, ktorá pôsobí v rámci cestovného ruchu v košickom kraji. Hovorili sme najmä o nových zákonoch i novelizácií tých terajších, ktoré majú výrazne pomôcť rozvoju cestovného ruchu v regiónoch. Ja osobne chcem koordinovať, spájať a riadiť celý tento proces tak, aby sme čo najskôr dosiahli hmatateľné výsledky. Všetci zainteresovaní si však musíme uvedomiť, že cestovný ruch ako všetky odvetvia a celá spoločnosť pociťujú starnutie populácie, odchod kvalifikovaných pracovníkov ‒ či už do dôchodku, alebo za lepším do cudziny a zároveň minimálny príchod nových odborníkov ‒ či už z domácich zdrojov, alebo cudziny. Čo k tomu všetkému ešte dodať? Pre perspektívnu budúcnosť nášho cestovného ruchu sú dôležité udržateľnosť, inovácie a spolupráca nielen na úrovni regiónov, ale aj v rámci Európy a kontinentov.“

  • SVETOVÉ TATRY

Pracovníci nového ministerstva venovali dosť času na získanie potrebných údajov z predchádzajúcich rokov, predovšetkým o pobyte návštevníkov v našich mestách a turistických strediskách. V roku 2019 až 6,4 milióna hostí strávilo v slovenských ubytovacích zariadeniach 17,7 milióna nocí. V rokoch 2022 ‒ 2023 počet návštevníkov stúpol o devätnásť percent a prenocovaní o sedemnásť. Keď to tak pôjde aj v budúcnosti, tak náš cestovný ruch bude prekonávať jeden rekord za druhým. I keď až na more a pobrežie môžeme ponúknuť aspoň toľko, koľko Chorvátsko, dobehnúť ho sa nám asi nepodarí. Veď z tých 6,4 milióna ľudí bolo asi 4,2 milióna občanov Slovenska. Chorvátsko ročne eviduje až vyše sto miliónov prenocovaní, pritom väčšina z nich pripadá na cudzincov. To však neznamená, že táto krajina má už ideálny cestovný ruch na závideniahodnej úrovni. Aj pri Jadrane sa návštevník stretáva s rôznymi problémami, ktoré by tam nemuseli byť.

  • NEKVALITNÉ SLUŽBY

Na Slovensku turisti zo susedných krajín, z ktorých pochádza najviac návštevníkov slovenských veľhôr (a nielen ich), si u nás často sťažujú na nekvalitné služby či vysoké ceny jedál a nápojov. Poliaci, Maďari i Česi krútia hlavami nad tým, že šálka kávy kúpená pri okienku bufetu stojí štyri eurá, za toľko si tam môžu kúpiť aj najlacnejšie pivo, kúsok opečenej klobásy za sedem až desať eur. Okrem toho, ako pred rokom zistili kontrolóri Slovenskej obchodnej inšpekcie, viac ako polovica kupujúcich po zaplatení nedostala účtenku!

Niektorí si myslia, že keď budú ceny za svoje tovary a služby približovať tým, ktoré sú v Alpách, tak budeme svetovejší, teda i známejší. Opak je však pravdou. Pri takýchto cenách, aké bez mihnutia oka a začervenania si pýtajú naši prevádzkovatelia bufetov, Poliaci, Maďari i Česi, ale aj Litovci, Lotyši a Estónci pocestujú skutočne do Álp. I keď s tým vnútorne nesúhlasíme – ale koľko našincov dáva prednosť zjazdovkám v Rakúsku, Taliansku, Slovinsku a ešte niekde inde pred tými, ktoré máme doma? Zainteresovaní sa nad tým už dávno mali zamyslieť a niečo urobiť. Svetovosť charakterizujú nie vysoké ceny, ale napríklad prívetivý personál s úprimnými úsmevmi na tvárach...

Vladimír MEZENCEV – Foto: internet, travelslovakia.sk

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.