Na Námestí Žiadostí slovenského národa sa odvinuli udalosti spred stoosemdesiatich rokov

thumbnail

Sprítomnili čas, keď Tatrín podal ruku Matici

Liptovský Mikuláš v minulých dňoch intenzívne žil oslavami stoosemdesiateho výročia spolku Tatrín. Organizátori pripravili bohatý a pestrý kultúrny program, na ktorom sa zúčastnili vlastenci z celého Slovenska. Svojou účasťou tak vzdali úctu predkom, ktorí v minulosti kliesnili svojimi skutkami cestu k budúcnosti.

Oslavy stoosemdesiateho výročia založenia Tatrína sa sústredili na Námestie Žiadostí slovenského národa. Program moderoval podpredseda MS Marek Nemec. Na úvod privítal Detský folklórny súbor Poľanka z Oravskej Jasenice, ktorý pracuje pri MO MS v tejto obci. Deti, malí heligonkári, zahrali a zaspievali zmes slovenských a oravských ľudových piesní. Po nich už javisko patrilo Folklórnemu súboru Sliačanka z Liptovských Sliačov. Jubilejné výročie Tatrína pozdravilo tiež Folklórne združenie Stráne z Važca a záver vystúpení folkloristov z Oravy a Liptova patril Martinovi Repáňovi, víťazovi televíznej šou Zem spieva, a jeho terchovskej Repáňovskej muzike, ktorí urobili dôstojnú bodku za prvou časťou programu.

NEZABUDNUTEĽNÝ ZÁŽITOK

Nezabudnuteľným zážitkom bol úvod do druhej časti programu, v ktorom účinkovalo okolo sedemdesiat účinkujúcich z folklórnych súborov a zaspievali štátnu hymnu Slovenskej republiky.  Na jej konci sa rozozneli zvony na kostolných vežiach. Do utíchajúcich úderov zvonov nastúpili dobovo oblečení matiční divadelníci a uviedli dramatické obrazy pod názvom Tatrínska sednica od matičného autora Petra Vrlíka. Bola to verná rekonštrukcia udalostí ktoré sa odohrali pred stoosemdesiatimi rokmi. Herci Peter Hrbatý (Štúr), Branislav Barborík (Hodža), Marek Nemec (Francisci) a Peter Schvantner (Hurban) sugestívnym a presvedčivým spôsobom priblížili dejinné udalosti nášho národa. Marek Nemec následne privítal hostí: poslanca NR SR a primátora Mesta Liptovský Mikuláš Jána Blcháča, prednostu Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši Jakuba Halušku, zástupcu primátora a poslanca Krajského zastupiteľstva ŽSK Rudolfa Urbanoviča, druhého zástupcu primátora Ľuboša Triznu. Za Maticu slovenskú sa na oslavách zúčastnili jej predseda Marián Gešper, prvý podpredseda MS Marek Hanuska, už spomenutý organizátor druhý podpredseda MS Marek Nemec, predseda Dozorného výboru MS Martin Fejko. Za ECAV bol prítomný  generálny biskup Ivan Eľko, zborový farár v Liptovskom Mikuláši Marián Bochnička i riaditeľ vydavateľstva TRANOSCIUS, a. s., Peter Gärtner.

MESTO KĽÚČOVÝCH UDALOSTÍ

Primátor Ján Blcháč v príhovore priblížil vznik a pôsobenie spolku Tatrín a zdôraznil, že  mesto je hrdé na to, že ním kráčala história a tu sa odohrávali kľúčové udalosti nášho národa. Predseda MS Marián Gešper sa zameral na spätosť Tatrína a Matice slovenskej, ktorá sa stala dôslednou nasledovníčkou svojho predchodcu a prebrala aj časť stanov pri svojom vzniku v roku 1863. Biskup Ivan Eľko vyzdvihol jedinečný projekt, akým vznik Tatrína bol, lebo spojil evanjelikov a katolíkov nielen na báze ekumenickej, ale najmä národnej, význační muži na oboch stranách odstránili trecie plochy medzi sebou a podali si ruky na zmierenie, dokázali to pred stoosemdesiatimi rokmi, v súčasnosti to podanie rúk v našej spoločnosti chýba. Po oficiálnych príhovoroch sa konalo položenie vencov k pamätným tabuliam na starej evanjelickej fare, kde bolo zasadnutie prvého valného zhromaždenia Tatrína. Vence položili predstavitelia mesta, Matice slovenskej a ECAV na Slovensku. Druhá časť programu v sobotu 24. augusta 2024 vyvrcholila vystúpením populárnej slovenskej speváčky Veroniky Rabada so skupinou. Súčasťou osláv bol aj tradičný remeselný jarmok, na ktorom si návštevníci mohli nielen zakúpiť, ale aj vidieť výrobu tradičných jarmočných produktov. Tiež mohli navštíviť expozíciu Tatrín, kde okrem autentických priestorov Tatrínu boli vystavené aj memorandové šperky, a pripravená bola aj exteriérová výstava o spolku Tatrín.

ĎALEKOSIAHLE UDALOSTI

Druhý deň osláv jubilea Tatrína sa niesol v réžii Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku a aktívne k nim opäť prispeli  Mesto Liptovský Mikuláš a Matica slovenská. Na slávnostných službách Božích zborový farár ECAV v Liptovskom Mikuláši Marián Bochnička privítal vzácneho hosťa generálneho biskupa Ivana Eľka, poslanca NR SR a primátora Mesta Liptovský Mikuláš Jána Blcháča, čestného občana mesta bývalého primátora Vladimíra Stankovianskeho, emeritného biskupa Júliusa Fillu, podpredsedu Matice slovenskej Mareka Nemca, riaditeľku Múzea Janka Kráľa a predsedníčku Spolku Martina Rázusa Katarínu Verešovú. Slávnostnú kázeň mal brat generálny biskup Ivan Eľko. V kázni vyzdvihol zástoj evanjelikov pri kladení základov moderného slovenského národa, vyzdvihol dôležitý moment v našich dejinách, keď katolíci spolu s evanjelikmi našli zhodu v tom, že viera nesmie rozdeľovať, ale, naopak, spájať do národnej jednoty. K prítomným sa prihovoril aj primátor Ján Blcháč. Poďakoval sa organizátorom za to, že sa im podarilo uskutočniť podujatie, ktoré si dôstojným spôsobom pripomenulo dejinný medzník, ktorý položil základy našej národnej kultúry. Po ňom sa prihovoril podpredseda MS Marek Nemec. Prečítal uznesenie zo zasadnutia spolku a vyzdvihol, že Matica slovenská je dôsledným pokračovateľom diela, ktoré začal jej predchodca Tatrín.

ÚCTA OSOBNOSTIAM

Na Vrbický cintorín potom  prítomní prišli vzdať úctu význačným mužom nášho národa. Položili veniec k hrobu Michala Miloslava Hodžu, Jura Janošku a Gašpara Fejérpatakyho-Belopotockého. Vo vrbickom evanjelickom kostolíku sa napokon konalo hudobno-slovné pásmo Vrbický zvon. Moderátorka podujatia Zuzana Klotáková  privítala vzácnych hostí: zástupcu primátora mesta Ľuboša Triznu, predsedu MO MS v Liptovskom Mikuláši Ferdinanda Chovanca, zborového farára Mariána Bochničku, riaditeľa Tranoscia, a. s., Petra Gärtnera a šéfredaktora tohto vydavateľstva Miloslava Gdovinu, ktorí tiež predniesli príhovory. Tiež tu predstavili a uviedli do života knihu popredného evanjelického vzdelanca, farára, ktorému bol odopretý štátny súhlas, Jozefa Fridricha Kasanického Bez člna na mori.

Viktor PODHORANSKY − Foto: MS Liptovský Mikuláš 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.