Nenávistné útoky proti Spolku Slovákov v Poľsku a Matici slovenskej

thumbnail

Komu ležia v žalúdku krajanské aktivity

Tohtoročný piaty Národný výstup na Babiu horu, ktorý zorganizoval Spolok Slovákov v Poľsku, sa konal posledný augustový deň v rámci tridsaťjeden Dní slovenskej kultúry v Malopoľsku. Na výstupe sa zúčastnili Slováci z Poľska, ale aj zo Slovenska. Podujatie malo pomerne veľkú účasť a výbornú úroveň, primerane ho propagovali a informovali o ňom médiá, priazeň  mu prejavila verejnosť.

Negatívnou skutočnosťou bola kritika, klamstvá a útoky od istého Slováka, ktorý len krátky čas žije v Poľsku. Účastníkov výstupu na Babiu horu napadol na sociálnych sieťach, že na tomto podujatí odzneli propagandistické prejavy a spievali sa propagandistické piesne; že vraj odznela propaganda Ruska a jeho prezidenta Vladimíra Putina, prvej Slovenskej republiky a jej prezidenta Jozefa Tisa. Tieto klamstvá následne zaslal viacerým ústredným orgánom štátu, kde urážal Slovákov zo Slovenska, ako aj Slovákov z Poľska.

NEPRAVDIVÉ TVRDENIA

Ako priamy účastník na tomto podujatí musím konštatovať, že jeho tvrdenia sú nepravdivé. V skutočnosti sa na výstupe na Babiu horu zúčastnilo aj množstvo mladých Slovákov z Poľska, takisto turisti zo Slovenska a z Poľska, a to aj Poliaci. Spievala sa jediná pieseň − hymna Slovenskej republiky Nad Tatrou sa blýska. Pred stoosemdesiatimi rokmi ju napísal Janko Matúška, pochádzajúci z Dolného Kubína, čo sa tam aj spomenulo. Po zostupe z Babej hory sme na Staňcovej poľane vo Veľkej Lipnici, na časti hornej Oravy, ktorá od roka 1924 patrí Poľsku, otvorili výstavu  Matice slovenskej Odkaz štúrovskej generácie. Ako tajomník Matice slovenskej pre problematiku národnostných menšín a zahraničné krajanské organizácie som v krátkom príhovore slávnostne výstavu otvoril. Spomenul som Ľudovíta Štúra, Janka Matúšku a pripomenul som aj tohtoročné podujatie, ktoré sa uskutočnilo v Matici slovenskej v Martine a ktoré bolo venované Aničke Jurkovičovej-Hurbanovej. Napokon som predstavil novú riaditeľku Vydavateľstva Matice slovenskej Ingrid Majerikovú a poďakoval sa jej za inštaláciu výstavy i za ukážku matičných kníh. Takisto som vyslovil vďaku i Spolku Slovákov v Poľsku a ich generálnemu tajomníkovi Dr. Ľudomírovi Molitorisovi za ich záslužnú a obetavú prácu pre našich slovenských bratov a sestry. Podujatie bolo pokojné, nádherné a vzbudilo nádej v slovenskom národe, v Slovákoch z Poľska, ako aj zo Slovenska. Oslávili sme vlastný národ, vlastnú reč a vlastnú slovenskú kultúru.

ODSÚDENIAHODNÉ POČÍNANIE

Je zarážajúce, že niektoré osoby beztrestne šíria klamstvá o činnosti a podujatiach Spolku Slovákov v Poľsku a takto sa usilujú vyvolať nenávisť. Je nanajvýš poburujúce, že takto koná občan s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktorý len niekoľko mesiacov, resp. ostatný rok žije v Poľsku, pričom sa na podujatí vôbec nezúčastnil. Za zmienku tiež stojí, že je v Poľsku na neho podaných viacero trestných oznámení. Napriek tomu je podporovaný niektorými predstaviteľmi slovenských štátnych orgánov a, samozrejme, všetkými, ktorí nemajú radi Slovensko. Pritom Spolok Slovákov v Poľsku si zaslúži obdiv a uznanie za udržiavanie a rozvoj slovenského národného povedomia slovenskej menšiny, žijúcej na územiach severného Spiša a hornej Oravy. Aktivity spomínaného občana Slovenskej republiky sú odsúdeniahodné. Mali by konať aj ústredné orgány Slovenskej republiky, aby zamedzili takýmto ideologickým útokom proti vlastným občanom, proti zahraničným Slovákom, ale aj proti slovenskej štátnosti a dobrému menu Slovenska v zahraničí.

Viliam KOMORA, tajomník MS pre problematiku národnostných menšín a zahraničné krajanské organizácie − Foto: archív autora

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.