Nepohodlné príbehy?

thumbnail

Americký portál ZeroHedge aktualizovane sleduje kauzu atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. Všíma si širšie súvislosti a reakcie amerických a svetových médií. Prvé bombastické články o začiatku občianskej vojny na Slovensku prešli postupne do realistickejších správ, ale napriek tomu portál upozornil na aktivity EÚ v tejto oblasti. Ešte pred akoukoľvek oficiálnou reakciou slovenských orgánov pod nadpisom „EÚ aktívne monitoruje „falošné správy“ o pokuse o atentát na slovenského premiéra citoval agentúru Bloomerg, ktorá priniesla informáciu z Európskej komisie o aktívnom monitorovaní šírenia falošných správ o streľbe na slovenského premiéra a varovala sociálne siete, že v prípade nefiltrovania „dezinformácií“ pristúpi k regulácii správ vysokými pokutami.

Podľa jej vyhlásenia regulačný orgán má rozsiahle vyšetrovacie a dozorné právomoci vrátane právomoci ukladať sankcie a nápravné opatrenia médiám a sociálnym sieťam. Portál sa pýta, čo je dôvodom tejto nadmernej aktivity vedenia EÚ – úsilie ubezpečiť sa, že nebudú existovať „nepohodlné závery“ k príčinám atentátu? Aké „nepohodlné príbehy“ očakávali a očakávajú? Podľa portálu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vo svojom vyhlásení nepriamo zaútočil na niektorých novinárov z mainstreamu, ktorí Fica a jeho politiku dlhodobo osočujú ako „prokremeľskú“, a dokonca naznačujú Ficovo spojenectvo s Putinom. Pre týchto angažovaných novinárov a moderátorov minister vysvetlil oficiálny názor na príčiny atentátu a uviedol vyjadrenie podozrivého, že ako popud na jeho útok boli práve medializované informácie, ktoré mal obvinený pred skutkom k dispozícii.

ZeroHedge k týmto informáciám urobil prehľad Ficových najkontroverznejších postojov z pohľadu štruktúr EÚ, USA a NATO. Podľa portálu si vyslúžil hnev NATO za odmietnutie dodávok zbraní na Ukrajinu, nespokojnosť s tzv. obranným paktom Bratislavy s Washingtonom a jeho presvedčenie, že začiatok vojenskej operácie Ruska na Ukrajine mal základ v šírení neonacistických aktivít na Ukrajine. Tak isto jeho nesúhlas s prijatím Ukrajiny do NATO a upozorňovanie na skutočnosť, že západná vojenská pomoc Ukrajine len predĺži krízu a zvýši počet obetí. Portál uvádza, že Fico je presvedčený o negatívnom vplyve protiruských sankcií na životy obyčajných Slovákov a znepriatelil si silné európske politické a obchodné štruktúry prísľubom nezávislého vyšetrovania politiky EÚ z obdobia kovidovej pandémie. Podľa ZeroHedge Fico bol napádaný európskymi médiami a označovaný za ľavicový populistický náprotivok maďarského pravicového populistu Viktora Orbána a obviňovaný týmito médiami z „demokratického spiatočníctva“ a „pohŕdania európskymi normami“ presadzovaním reformy trestného zákonníka.

(mčm)

Foto: internet 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.