O plánoch na novom pôsobisku hovoríme s europoslancom Ľubošom BLAHOM

thumbnail

Za Európsku úniu so sociálnejšou a s mierovejšou podstatou

Tí vysokoškolskí pedagógovia, politológovia, takzvaní bezpečnostní analytici, komentátori a glosátori, ktorí  vystupovali a hovorili to, čo chceli vládne kabinety Matoviča, Hegera a Ódora počuť, mali pred časom všade otvorené dvere a v médiách oficiálneho prúdu boli pečení-varení. Nekonformní kritici neomarxizmu, progresivizmu a liberalizmu – povedzme ako Ľuboš BLAHA, boli zatracovaní a dokonca existenčne ohrození. Čie postoje boli Slovákom bližšie, napovedá skutočnosť, že v ostatných parlamentných voľbách získal tento vlastenecký ľavičiar 220 478 preferenčných hlasov. Stal sa podpredsedom NR SR a po nedávnych eurovoľbách poslancom Európskeho parlamentu, čím sa počet zástupcov strany SMER ‒ SSD v Bruseli zvýšil na päť. Pozhovárali sme sa o tom, akú agendu si tam donesie, o čom bude jeho pôsobenie, na čo sa ako europoslanec sústredí.

Začiatkom júna vás občania Slovenska zvolili za poslanca Európskeho parlamentu. Ako vnímate národnú suverenitu z pohľadu európskej integrácie a súčasného globalizovaného sveta?

Národná suverenita má najvyššiu hodnotu najmä pre štáty, ktoré nie sú veľmocami. Veľmi dobre vieme, ako veľké štáty, trebárs Nemecko alebo Francúzsko, sa dnes usilujú ovládnuť menšie štáty už nie vojenským, ale ekonomickým spôsobom. Hovoríme tomu neokolonializmus. Ako Slovensko máme povinnosť za každú cenu chrániť v tomto globalizovanom svete našu národnú suverenitu. V politickej oblasti musíme povedať jasné nie ambícii Západu zobrať právo veta členským štátom Európskej únie. Ako novozvolený europoslanec spolu s našimi kolegami zo Smeru ‒ SSD budeme proti tomu tvrdo bojovať. Postavíme sa aj proti zámerom zahnať Európu do vojny s Ruskou federáciou. Ako vlastenecká ľavica, ktorú my reprezentujeme, budeme tieto témy v Bruseli a Štrasburgu stále otvárať. Budeme silnou opozíciou voči kozmopolitickej a internacionalistickej západnej ľavici, ktorá ide proti záujmom národných štátov.

Treba objektívne povedať, že silnejšie kompetencie Európskej únie umožňuje Lisabonská zmluva, za ktorú hlasovala aj prvá vláda Roberta Fica v roku 2008...

Treba si uvedomiť, že Lisabonská zmluva bola kompromisom všetkých členských štátov Únie. V roku 2005 Francúzsko a Holandsko odmietli v referende euroústavu. Viete, kto bol vtedy na Slovensku pri moci? Bola to druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Oni nemali ani najmenší  problém s prijatím oveľa tvrdšej a federalistickej verzie zakladajúcich zmlúv Európskej únie. Lisabonská zmluva bola vlastne istým ústupkom. Chvalabohu aj za to. Je však pravda, že v tom čase asi ťažko mohol niekto tušiť, čo začne vyvádzať slniečkarská partia v Bruseli, pokiaľ ide o migráciu, rusofóbne nálady a zvrátenosti okolo covidu. Všetky federalizačné snahy Únie viedli až k obmedzeniu slobody slova.

Podľa niektorých kritikov vyhláseniami a postojmi odmietate európsku integráciu ako celok a vediete Slovensko do ruského nedemokratického sveta. Súhlasíte s týmto názorom?

(Smiech) To hovoria tí, ktorí v mene akože demokracie obmedzujú slobodu slova iným. My  neodmietame celú Európsku úniu ako takú. Európska sociálna a kohézna politika veľmi pomohla Slovensku. V tejto oblasti si ako vlasteneckí ľavičiari vieme predstaviť aj silnejšiu spoluprácu. Čo však kritizujeme, je, že Európska únia sa dnes uberá veľmi zlým smerom.  Okrem militarizácie sa obmedzuje aj sloboda slova,  podporuje sa neriadená migrácia z Afriky a Ázie, ale najmä nezmyslená zelená politika robí Európu nekonkurencieschopnou voči zvyšku sveta. Ako europoslanci za Smer ‒ SSD si uvedomujeme, že sami tento marazmus nezastavíme ani ho neodstránime. Skúsime si však nájsť partnerov, s ktorými sa pokúsime prinavrátiť Európskej únii sociálnejšiu a mierovejšiu podstatu. Vieme si takisto predstaviť koncept Európy národov, o ktorom najmä hovoril už francúzsky prezident Charles de Gaulle.

Privítali by ste teda prípadné vrátenie niektorých kompetencií späť do rúk členských štátov?

Ja osobne áno. Aktuálne zloženie Európskeho parlamentu nie je však tejto myšlienke naklonené. Súčasný európsky establišment napriek nárastu vlasteneckých strán v Európskom parlamente má stále väčšinu. Nie však až takú dominantnú ako donedávna. Ako vlasteneckí ľavicoví europoslanci máme povinnosť za to zabojovať. Sme však realisti. Bruselskí slniečkári sa opätovne zabetónovali vo svojich funkciách. Oni nikdy nedovolia, aby národné štáty získali naspäť svoju národnú hrdosť a sebavedomie. Ich snom je európsky superštát, v ktorom spolu so zelenými a s ľudsko-právnymi aktivistami majú mať hlavné slovo aj proimigrační aktivisti.

Náš dvojtýždenník spoluvydáva najstaršia celonárodná ustanovizeň Matica slovenská. Ako vnímate jej úlohu a postavenie v súčasnom globalizovanom svete?

Na začiatok poviem, že mám mimoriadne korektný vzťah s predsedom Matice slovenskej Mariánom Gešperom a s jej intelektuálmi, ako je Lukáš Perný a mnohí ďalší. Mám preto veľkú úctu k Matici slovenskej. Vysoko si vážim, čo robí dnes. Jej bohatá história a poslanie sú toho dobrým dôkazom. Preto aj mnohé útoky na jej adresu sú výrečným znamením, že svoju prácu robí dobre. Ak by neprekážala progresívcom, zjavne by robila nejakú chybu.

Je liberálno-progresívna ideológia hrozbou pre Slovensko?

Áno. Úprimne, desím sa toho, ak by náhodou progresívci  jedného dňa na Slovensku vládli. Všetky kultúrne ustanovizne, ktoré nie sú v súlade s ich svetonázorom, budú systematiky ničené. Okrem Matice slovenskej určite pôjdu aj proti Zväzu protifašistických bojovníkov a Spolku slovenských spisovateľov. Vyvŕšia sa na všetkých inštitúciách a organizáciách, ktoré pomáhajú vlasteneckým hodnotám a ktoré milujú Slovensko. De facto ho chcú rozpustiť v americkom kapitalizme, európskom superštáte a liberálno-progresívnej ideológii. Oni jednoducho Slovensko nenávidia. Toto je zásadný rozdiel, ktorý si treba uvedomiť. Ono to znie na prvý pohľad trochu emocionálne, ale skutočne oni nechcú Slovensko. Nikdy ho nechceli. Aj keď sa aj rozdeľovalo Česko-Slovensko ich politickí a názoroví predchodcovia boli proti. Napríklad otec predsedu Progresívneho Slovenska, novinár Martin Šimečka, bol proti vzniku samostatného Slovenska. Preto sú progresívci dnes radi, keď nás zase kontroluje Brusel a má stále väčšie a väčšie kompetencie. Vyhovuje im, keď Slovensko stráca možnosť byť suverénne. Nachádzame sa dnes vo veľkom civilizačnom zápase. Proti vlasteneckým ľavičiarom, pravičiarom a konzervatívcom stoja ľudia, ktorí nechcú, aby si Slovensko ďalej zachovalo suverenitu.

Zhováral sa: Matej MINDÁR, asistent poslanca NR SR ‒ Foto: TASR, Jaroslav NOVÁK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.