Ojedinelá kultúrna kontinuita povzbudzuje kreativitu mladej výtvarnej generácie

thumbnail

Opäť naplnili vôľu veľkého umelca

 V stredu 18. septembra bola v centre Martina opäť spomienková slávnosť na významného slovenského maliara Martina Benku, na ktorej ocenili mladých pokračovateľov jeho diela. Každý rok v Komisii pre správu Benkovej pozostalosti rozhodujú odborníci o tom, ktorým mladým umelcom do tridsaťpäť rokov udelia prestížnu cenu pomenovanú po tomto klasikovi a azda najpoprednejšej a najrešpektovanejšej osobnosti slovenského výtvarného umenia.

 V SNN sme už informovali o tom, že zhruba pred rokom sa slávnostne po štyroch rokoch opäť otvorilo pre návštevníkov Múzeum Martina Benku v Martine, čo bolo jednou z kultúrnych udalostí na Slovensku. Sprístupnili vtedy zrekonštruovanú vilu v centre mesta, kde jeden z najvýznamnejších slovenských umelcov plodne prežil poslednú dekádu života a kde vytvoril veľkú časť svojho a zároveň národného diela.

KULTÚRNY POKLAD

Písali sme aj o tom, že tento opäť sprístupnený národný kultúrny poklad stále vyvoláva veľký záujem nielen odbornej, ale aj laickej verejnosti. Svedectvom sú mnohé zápisy v „kronike“, návštevnej knihe. Za všetky prajné slová vďaky a obdivu aspoň jeden zápis: „Ďakujeme za krásky zážitok, veľmi vydarená rekonštrukcia, príjemné prostredie a skvelá atmosféra! Srdečne blahoželáme a prajeme veľa spokojných návštevníkov.“ Kto príde a zalistuje v spomínanej kronike, nájde ešte veľa podobných viet, priam vyznaní v podobnom duchu. Kto do múzea prišiel 18. septembra, zažil ešte aj inú dôstojnú udalosť... Počas spomínaného dňa si totiž opäť prevzali tri výtvarné umelkyne a jeden umelec Cenu Martina Benku. Verejnosti ich predstavili na Spomienkovej slávnosti Martina Benku pri príležitosti 136. výročia narodenia významného slovenského umelca v Slovenskom národnom múzeu v Martine − Múzeu Martina Benku. Ocenenie, ktoré nesie umelcovo meno, tento rok udeľovali už po štyridsiaty deviaty raz. Toto je ojedinelá a nasledovaniahodná kontinuita, v kultúre pod Tatrami a Fatrami, medzi Dunajom a Váhom, nie príliš vídaná. O čo ide? Majster štetca odovzdal v roku 1960 formou darovacej zmluvy podstatnú časť svojej tvorby (približne 5 200 výtvarných diel) štátu. Celý ostatný majetok – ďalšie diela, osobné predmety a bohatú knižnicu, často predstavujúce prvé vydania kníh s jeho ilustráciami – zanechal štátu formou Testamentu z roka 1969. Finančnú hotovosť vrátane autorských práv v dlhodobej súčasnosti spravuje Komisia pre správu pozostalosti Martina Benku pri Fonde výtvarných umení. Hotovosť a príjmy z autorských práv sú v zmysle majstrovho želania základom Ceny Martina Benku, ktorou každý rok ocenia začínajúcich aj už etablovaných výtvarných umelcov a teoretikov umenia. Ešte pripomenieme, že v súčasnosti Slovenské národné múzeum v Martine − Múzeum Martina Benku spravuje približne dvanásťtisíc výtvarných diel a osobných predmetov umelca. Najnovšie pribudla kolekcia pätnástich obrazov s motívmi od Jadranského a Tyrhénskeho mora, o ktoré zbierku obohatilo múzeum zo zbierky zberateľa Ivana Melicherčíka.

LAUREÁTI 2023

Za rok 2023 si Cenu Martina Benku za výtvarnú tvorbu odniesli Mgr. art. Kristína Gawron Mésároš, Mgr. art. Lucia Fabová a Mgr. art. Martin  Ševčovič, ArtD. Odborná komisia ocenila aj absolventku Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici Mgr. art. Julianu  Matiovú. Cenu Martina Benku každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení v štyroch kategóriách. Získať ju môžu začínajúci i etablovaní výtvarní umelci a teoretici umenia, ktorí svojimi dielami či teoretickými prácami významne obohatili slovenskú kultúru a umenie. V súlade s Benkovým želaním sa spomienková slávnosť koná každý rok pri príležitosti výročia jeho narodenia. Opäť sa akoby v prajnom „Benkovom tieni“ – a či skôr vo svetle jeho veľkého a žiarivého diela – stretli odborníci aj laici, pamätníci i obdivovatelia jeho všestrannej tvorby. Potom slávnosť v peknom počasí babieho leta a na jedinečnom pamätnom mieste Národného cintorína pokračovala položením venca na hrob umelca prejavom úcty k maliarovi, ktorý položil základné piliere moderného slovenského maliarstva. Za ocenených sa poďakoval Martin Ševčovič, za Etnografické múzeá SNM v prehovoril riaditeľ Radovan Sýkora a za Múzeum Martina Benku kurátorka zbierky Monika Váleková.

UMELEC A MATICA

Ešte pripomíname, že Benka navrhoval obálky a ilustroval učebnice, knihy i periodiká vydávané Maticou. Inšpiroval sa ľudovou kultúrou a rurálnym prostredím, podobne ako v maliarstve, vytvoril a udržiaval umelecky príťažlivú podobu národného mýtu. V martinskom prostredí sa priatelil s redaktormi Rudolfom Klačkom a Jánom Smrekom, neskôr aj s fotografom Karolom Plickom, výtvarníkom a historikom umenia Jozefom Cincíkom... Od roka 1927 Benka spolupracoval s Klačkom, ktorý založil a krátko redigoval detský časopis Slniečko a v Matici zastával funkciu druhého tajomníka. S Benkom nadviazal spoluprácu pri ilustrovaní a tvorbe titulných listov novozaloženého Slniečka i učebníc pre základné školy. Martin Benka tvoril titulné listy a kresby do Slovenských pohľadov a Národných novín. Aj titulné listy pre niekoľko ročníkov bulletinu Rok Matice slovenskej. Spolupráca Benku s Maticou pretrvala do roka 1939, keď sa maliar presťahoval do Martina, a pokračovala ďalej. Spomeňme ilustrácie zbierky Andreja Plávku Tri prúty Liptova a či dvadsaťštyri olejomalieb s postavami mužov alebo žien s deťmi v ľudových krojoch z rôznych slovenských regiónov. Tie vyšli s poéziou Valentína Beniaka v knihe Strážcovia a ochrankyne Slovenska a neskôr v edícii Náčrtníky výtvarných umelcov vyšiel album dvanástich voľných listov s kresbami Martina Benku. Vybral ich a príhovor napísal Jozef Cincík. Benkove diela s motívmi ženy uspávajúcej dieťa vyšli spolu s textami a notovými záznamami slovenských ľudových piesní, ktoré zozbieral Karol Plicka a upravil Ján Valašťan-Dolinský ako Uspávanky (1946).

Text a foto: Igor VÁLEK

 

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.