Organizátor krajanského života v Austrálii

thumbnail

Nedávno sme v  SNN uverejnili článok o odhalení pamätnej tabule na budove Matice slovenskej v Spišskej Novej Vsi Alexandrovi Vitkovi, učiteľovi i organistovi, ktorý odmietol podľahnúť maďarizácii a ostal Slovákom v 19. storočí. Za to, že učil slovenské deti v Starej Ľubovni po slovensky, maďarónsky inšpektor ho vyhodil z práce aj z učiteľského bytu.

 Jeho vnuk Pavol Vitko sa narodil v Hranovnici pri Poprade. Začínal na Slovensku v Ružomberku v papierňach. Vyštudoval ekonómiu vo Viedni a získal doktorát. Pred nástupom ďalšieho autoritatívneho režimu po roku 1945  emigroval najprv do Rakúska a potom do Austrálie. Tam začínal ako čistič lokomotív, neskôr bol policajtom. Svojou odbornosťou a húževnatosťou sa presadil a začal postupovať vo svojom odbore v podnikateľskom sektore. Bol finančným riaditeľom najväčšej stavebnej spoločnosti v tom čase v Austrálii.

Vždy ostal Slovákom. Významne pomáhal krajanom a organizoval ich život.  Bol tajomníkom Združenia austrálskych Slovákov v Queenslande a spoluzakladateľom  slovenského rozhlasu v Austrálii. Za zásluhy pri výstavbe a rozvoji priemyslu v Austrálii ešte počas jeho života bola  v Brisbane  jeho menom  pomenovaná ulica Vitko street. 

Po roku 1990 sa vrátil do vlasti a  Matica slovenská mu udelila vyznamenanie  za podporu a organizovanie slovenského života v Austrálii.

Pred rokom som predložil starostke Hrabušíc A. Farkašovej  poznatky, ktoré som mal o Dr. Pavlovi Vitkovi. Myšlienku rozvinuli a vznikla Alej úspešných  rodákov. Obec pripravila slávnosť, kde predstavili všetkých úspešných rodákov. Spoločne sme potom odhalili pamätnú tabuľu aj s menom Dr. Pavla Vitka.

Text a foto:  Ján VITKO

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.