Pellegriniho známka

thumbnail

Slovenská pošta vydala v sobotu 15. júna 2024 poštovú známku Prezident SR zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Táto prezidentská známka zohľadňuje tradíciu a tiež aj moderné trendy – má špecifický kruhový tvar. Akademický maliar Vladislav Rostoka, ktorý navrhoval grafický dizajn známky, do štátno-heraldického symbolu lipovej ratolesti nápadito zakomponoval monogram prezidenta PP. Ešte čosi: keď zakryjeme polovicu lipovej ratolesti, objavíme do seba vsunuté veľké a malé P – Peter Pellegrini.

 Známka je tlačená piatimi farbami. Troma portrét a dvoma sprievodná symbolika, nominálna hodnota červenou farbou a nápis Slovensko tmavomodrou farbou. Práve spôsob tlače ofsetom vo vysokom rozlíšení, špeciálny samolepiaci papier a kruhový tvar zvýrazňujú perfektný grafický dizajn a priam pocit dokonalosti zo známky. Známka kruhového tvaru s priemerom tridsaťpäť milimetrov vrátane perforácie je vydávaná vo forme zberateľsky atraktívne upraveného tlačového listu – hárčeka so šiestimi známkami. Symbolika je zjavná – Peter Pellegrini je presne šiestym prezidentom Slovenskej republiky v poradí. Plánovaný náklad predstavuje dvadsaťtisíc hárkov, čo znamená stodvadsaťtisíc kusov známok. Cena prezidentskej známky je jedno euro a verejnosť si ju môže kúpiť od 15. júna 2024. Teda, opäť symbolicky, odo dňa inaugurácie nového prezidenta. Slovenská pošta vydala špeciálne zberateľské obálky s pečiatkou FDC s dátumom 15. 6. 2024 a domicilom mesta Bratislava. Motívom FDC je čelný pohľad na prezidentský palác a text sľubu prezidenta.

(lek), Foto: internet 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.