Po demisii ministerky zdravotníctva prvá zmena v kabinete Roberta Fica

thumbnail

Ťažké dva týždne vládnutia i života v koalícii

 Uplynulé týždne ľahké určite neboli, konsolidačný balíček, demisia, ťahanice v radoch koaličného partnera a neustála konfrontácia s farizejskou a výlučne deštruktívnou opozíciou. Koalícia cez to všetko prechádzala a dokázala si ešte mimoriadne dôstojne uctiť osemdesiate výročie Karpatsko-duklianskej operácie. Ako inak − aj s prezidentmi Schusterom a Gašparovičom, ale bez Čaputovej a Kisku.

Ak by prichádzali nezmyselné návrhy na zmenu konsolidačného balíka alebo by niekto nebol pripravený hlasovať za konsolidáciu, premiér Robert Fico by hlasovanie o nej spojil s hlasovaním o dôvere vlády. Uviedol to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy. Pritom výhrad bolo veľa a ešte stále v čase vzniku textu je, ba aj z vnútra koalície. S argumentmi prichádza aj prezident Peter Pellegrini, najmä v oblasti zdravotníctva.

■ BOĽAVÝ REZORT

V reakcii na konsolidačný balíček a úsporné opatrenia vlády v ňom obsiahnuté podala ministerka rezortu Dolinková demisiu. Pre niekoho úľava, pre iných sklamanie a, samozrejme, radosť v kruhoch opozície. Ale aj posun v rezorte − predseda strany Hlas − SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navrhol predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi na pozíciu ministra zdravotníctva Kamila Šaška. Ten pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva pri ministerke Denise Sakovej. „Trváme na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jeden. Hlas sa preto na túto pozíciu rozhodol nominovať človeka, ktorého úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu. Kamil Šaško je uznávaný odborník s rozsiahlymi medzinárodnými skúsenosťami, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva,“ predstavil nominanta šéf Hlasu-SD. Poukázal tiež na to, že rozvrat financií určených pre zdravotníctvo sa naplno prehĺbil počas „katastrofálneho manažovania pandémie“. Financie, ktoré mohli byť efektívne použité na zdravotníctvo, skončili podľa neho „vybuchnuté v atómovkách“.

■ POĎME KONSOLIDOVAŤ!

To, že SaS apelovala na prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby vetoval konsolidačný balíček, môžeme považovať za neodmysliteľný politický opozičný folklór. Zdražovanie pocítime všetci. Všetci by sme však mali vedieť, komu sa za to treba poďakovať. Tým, ktorí dnes vyplakávajú, ako hlboko budeme musieť siahať do peňaženiek. Veď spomenúť si na to, čo sa tu dialo pred dvoma či troma rokmi, ako sa miliardy pálili v komínoch matovičovsko-hegerovských nezmyslov, nie je zas až také ťažké. Skôr by bolo zaujímavé vedieť to, čo naznačuje Robert Fico. Kuviky totiž kuvikajú, že domácnosti, ktoré na plyne varia, kúria a vyrábajú teplú vodu, si ročne priplatia až 450 eur. Lenže predseda vlády rezolútne tvrdí, že to tak nebude, že vláda do cien plynu zasiahne a zvýšenie cien energií pre malospotrebiteľov „bude v roku 2025 nulové“. Hovorí o nejakom modeli pomoci, lenže nateraz bez konkretizácie, lebo reagovať bude treba na mnohé okolnosti, ktoré ešte len majú nastať.

MÉDIÁ PO NOVOM

Pristavme sa ešte pri téme, ktorá je iba navonok odťažitá od problémov bežných občanov. Premiér Robert Fico totiž pripúšťa zmeny v mediálnej legislatíve. Avizuje napríklad zriadenie národného mediálneho úradu. Poukazuje i na potrebu zavedenia práva na opravu a odpoveď a uvažuje aj nad úpravou povinností, potrebných na výkon práce novinára. Kritizoval pritom stav súčasných médií. „Advokát, notár, sudca, právnik musia mať vysokoškolské právnické vzdelanie. Prečo by nemalo platiť, že novinárom bude iba ten, kto je buď žurnalista vyštudovaný, alebo absolvoval nejakú rekvalifikáciu? Mali by ste byť súčasťou možno nejakých stavovských organizácií, kde budete mať nejaké disciplinárne konania, podobne ako majú advokáti,“ odkázal predseda vlády novinárom. Súčasný stav označil Robert Fico za mediálny „verejný dom“, ktorý podľa neho neexistuje v nijakej inej krajine Európskej únie. Myslí si, že novinári si robia, čo chcú, a nenesú za to nijakú zodpovednosť. O zámere mediálnej reformy hovoril aj podpredseda NR SR a líder koaličnej SNS Andrej Danko.

■ FARIZEJSKÁ OPOZÍCIA

Vyjadrenia predsedu vlády SR Roberta Fica na adresu novinárov prezrádzajú stratu súdnosti, ale aj nevedomosti o fungovaní mediálnej legislatívy a samoregulácie. Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová to uviedla v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica. „Myšlienka štátneho mediálneho úradu, ktorý by kontroloval novinárov, nie je ničím iným ako zle zakrytou snahou o cenzúru a obmedzovanie médií, aké existuje hádam iba v Severnej Kórei,“ rozohnila sa Jaurová. Zabudla zjavne pritom, za čo sa celou váhou svojho úradu ešte vlani zasadzovala progresívna prezidentka a najmä tí, ktorí dnes tvoria opozíciu a vtedy vládli. „Zabudla“ na vypínanie webov, cenzúru a falošný boj proti „dezinformáciám a konšpiráciám“, ktorý bol v podstate tiež „len“ cenzúrou a ničím iným.

■ NÁVRAT NA ZAČIATOK

Nielen na začiatok textu, ale aj novodobých dejín Slovenska − na Duklu. Význam Karpatsko-duklianskej operácie pred osemdesiatimi rokmi, ktorá mala za úlohu pomôcť Slovenskému národnému povstaniu, vyzdvihol predseda vlády SR Robert Fico na oslavách jej výročia. V príhovore pri pamätníku na Dukle pripomenul, že popri vojakoch I. česko-slovenského armádneho zboru v nej bojovala a prinášala veľké obete Červená armáda. Zdôraznil pritom, že sloboda prišla na Slovensko z východu a vyjadril potrebu zachovávania historickej pamäti. K podujatiu na Dukle premiér povedal, že nie je oslavou vojny, utrpenia ani smrti. „Mrzí ma, že máme takú zvrátenú módu predovšetkým v Európe, kde namiesto toho, aby sme vynaložili všetko úsilie na zastavenie rinčania zbraní, dokonca v susedných štátoch, tak počujeme búrlivý potlesk, hlasité povzbudzovanie, a dokonca často aj veľmi významné materiálne rozhodnutia, ktoré vojnu len a len povzbudzujú ďalej,“ uviedol na Dukle predseda vlády Robert Fico.

Štefan ZLATOŠ − Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.