Pohnuté osudy dvoch ľavicových intelektuálov

thumbnail

Matica slovenská odhalila ďalšie dve busty národným dejateľom. Matica slovenská 25. októbra v Aleji národných dejateľov v priestoroch svojej sídelnej budovy v Martine slávnostne odhalila bustu Ladislava Novomeského pri príležitosti 120. výročia jeho narodenia. Slávnostné podujatie sa začalo slovenskou hymnou, po ktorej nasledovali príhovory hostí a predsedu Matice slovenskej. Program obohatila divadelná scénka Stretnutie starého s novým, dramatická črta zo života Ladislava Novomeského. Na záver odznela hymna Matice slovenskej. Na podujatí nechýbali významní hostia ‒ minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár, europoslanci Branislav Ondruš a Milan Uhrík, honorárny konzul Srbska na Slovensku Mojmír Vrlík, zástupca primátora Mesta Martin Stanislav Thomka a generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice Eva Augustínová. Ladislav Novomeský, ktorého pamiatku si takto uctili, bol významným národným umelcom, básnikom, kultúrnym politikom, žurnalistom, redaktorom, povereníkom pre školstvo a osvetu a predsedom Matice slovenskej i Spolku slovenských spisovateľov.

O deň neskôr v Bratislave  Matica odhalila bustu ďalšiemu ľavicovému intelektuálovi Ivanovi Horváthovi. Na odhalení sa zúčastnili predseda i správca Matice slovenskej Marián Gešper a Maroš Smolec, poslanci parlamentu a rodinní príslušníci Ivana Horvátha na čele s jeho dcérou Ivanou. Busta s pamätnou tabuľou je zvečnená na priečelí budovy Slovenskej národnej rady na Župnom námestí. Ivan Horváth bol slovenský spisovateľ, predstaviteľ modernej poprevratovej prózy, publicista, diplomat a politik. V roku 1950 bol nespravodlivo obvinený spolu s tzv. buržoáznymi nacionalistami a väznený deväť rokov. Obvinili ho zo špionáže pre kontakty s francúzskym konzulom Étiennom Mannachom. Krátko po prepustení bol hospitalizovaný a zomrel v roku 1960 v Bratislave. Občiansky a stranícky bol rehabilitovaný až po smrti v roku 1963.

Po odhalení Matica slovenská v budove strarej SNR pripravila vedecký seminár o oboch ľavicových intelektuáloch s pohnutými životnými osudmi.

 

Účastníci odhalenia busty diplomata Ivana Horvátha pod ňou na budove SNR v Bratislave 

 

Bustu povojnového predsedu Matice slovenskej Laca Novomeského prišiel odhaliť minister zahraničných vecí Juraj Blanár. Na fotografii spolu s predsedom Matice

 

Predseda Matice pod bustou I. Horvátha, 26.10.2024

 

Nová busta L. Novomeského v Aleji národných dejateľov pred sídelnou budovou Matice v Martine.

Text a foto: (ms), zdroj: wikipedia



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.