Populárna skupina Hergottovci i ich slávni predkovia

thumbnail

Slovenský večer v Galante

Dom Matice slovenskej v Galante v spolupráci s Mestom Galanta, resp. Mestským kultúrnym strediskom v Galante, Trnavským samosprávnym krajom, výtvarníkmi, remeselníkmi a hudobníkmi usporiadali 12. júla Slovenský večer v rámci piatkov Hudobného leta 2024.

Na podujatí vystúpil mužský spevácky zbor Uníňané zo Záhoria, folklórny súbor Rozmarín a populárna skupina Hergottovci. V rámci sprievodného programu si návštevníci mohli pozrieť výstavu krojov zo Šatnice Matice, výstavu k 160. výročiu vzniku Matice a prezentáciu tradičných slovenských remesiel. Podujatie bolo obohatené aj o umenie výtvarným projektom TAPI pre Galantu 9, čo je tvorivé sympózium pod vedením profesionálnych výtvarníkov (Lívia Grediková Slížová, Anna Koprdová, Eva B. Linhartová, Renata Rehorovska, Ľuba Suchalová Harichová, Markéta Škopková, Ida Vychodilová, Helenta Hlušičková, Radek Bachratý). Kurátorkou výstavy je Mgr. Ľuba Suchalová Harichová. Vernisáž sa uskutočnila pár minút pred začatím hudobného programu. Prihovoril sa tajomník a súčasne riaditeľ D MS v Galante Peter Schvantner, ktorý sa poďakoval spoluorganizátorom, najmä Mestu Galanta a tvorcom výtvarných diel. Hudobnú časť otvorila riaditeľka MKS Galanta Anna Kivarothová spolu s Petrom Schvantnerom, ktorý postupne predstavil vystupujúcich. Peter Schvantner tiež uviedol, že cieľom podujatia bolo zladiť folklór s dejinami Matice. Pred vystúpením pripomenul, že speváčka Michaela Hergottová je priamou rodinou veľkého Matúša Dulu a Ján Hergott je potomkom Jána Branislava Hergotta, ktorý bol slovenský národovec zberateľ, účastník dobrovoľníckych výprav a podporovateľ štúrovcov. Projekt Hergottovci inicioval Milan Perný.  K jeho najnovším projektom patri práve skupina Hergottovci, ktorá modernou a zábavnou formou popularizuje slovenské ľudové piesne. Súčasťou ich vystúpení je aj fenomén ľudového zabávačstva či zapájanie ďalších vážnych i zábavových a folklórnych zoskupení prostredníctvom televízneho programu Hudba hraj.

Text a foto: (red)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.