Prešovský samosprávny kraj schválil pokračovanie obnovy hanušovského kaštieľa

thumbnail

Renovácia interiéru potrvá do konca budúceho roka

Krajské múzeum v Prešove, pobočka Hanušovce nad Topľou, je pre kompletnú rekonštrukciu interiéru uzatvorené do konca budúceho roka. Pre verejnosť je otvorená len archeologická expozícia a archeopark. 

V minulom roku bola ukončená prvá etapa rekonštrukcie, počas ktorej boli urobené nové rozvody ústredného kúrenia, zdravotechniky i elektrických sietí. Okrem toho sa uskutočnila časť búracích prác, bolo vybudované nové hygienické zázemie objektu na prvom a   druhom podlaží i kotolňa na treťom podlaží. V prvej etape obnovy preinvestovali celkom takmer 830-tisíc eur, z toho 475-tisíc eur poskytlo ministerstvo kultúry z programu Obnovme si svoj dom.

Druhá etapa rekonštrukcie by mala stáť vyše 1,8 milióna eura. Rozhodli o tom krajskí poslanci na aprílovom zasadnutí, ktorí schválili tento zámer v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027. Rekonštrukcia by mala zahŕňať obnovu interiéru Veľkého kaštieľa v náklade vyše 1,4 milióna eura, obnovu zvoncovitých striech a strešnej výzdoby kaštieľa v hodnote vyše 280-tisíc eur a sprístupnenie podkrovných priestorov a otvorených depozitárov za stotisíc eur. Popri možnosti sprístupniť jestvujúce historické výtvarné artefakty a dobovú bytovú kultúru si rekonštrukcia kladie za cieľ zlepšiť a zmodernizovať technické vybavenie objektu.

Kým sa tieto zámery stanú skutočnosťou a kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou bude po rekonštrukcii otvorený, dovtedy si môžu jeho  návštevníci prezrieť archeologickú expozíciu  s exponátmi od paleolitu po novovek, doplnenú animáciami a virtuálnou realitou.

Archeopark je jediné živé archeologické múzeum v prírode na Slovensku. Ponúka možnosť nielen vidieť, ale aj zažiť návrat do najstarších období ľudských dejín. Objekty z  kamennej, bronzovej, železnej doby a zo slovanského obdobia sú replikou archeologických nálezov z východného Slovenska. Najstarším je kožený stan – replika obydlia spred tridsaťtisíc rokov, najmladším zrub Slovanov z 9. ‒ 10. storočia. Súčasťou areálu v bezprostrednej blízkosti kaštieľa je aj hrnčiarska dielňa či replika šperkárskej sklárskej pece.

Text a foto:  Marián ŠIMKULIČ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.