Rekonštrukcia unikátnej partizánskej prehliadky v Detve

thumbnail

Matičné spomienky na SNP

Matica slovenská výrazne prispela k autentickej atmosfére dobovej rekonštrukcie jedinej partizánskej i povstaleckej prehliadky, ktorá sa konala počas Slovenského národného povstania (SNP) 1. októbra 1944 v Detve. Popri 29. auguste 1944, čo je dátum vypuknutia povstania, aj prehliadka povstalcov v Detve patrila medzi popredné historické udalosti slovenskej účasti v druhej svetovej vojne. Prehliadka útvarov slovenskej povstaleckej armády a partizánskych oddielov bola v tom pohnutom čase dôkazom o stabilizácii frontov na stredoslovenskom území, ktoré ovládala Slovenská národná rada.

Piateho októbra 2024 sa v Detve uskutočnilo podujatie k osemdesiatemu výročiu tejto dejinne unikátnej partizánskej prehliadky, ktorá sa konala 1. októbra 1944 počas Slovenského národného povstania. Hlavným organizátorom za ZO SZPB v Detve bol Juraj Stehlík v spolupráci s Mestom Detva, spoluorganizátormi sprievodu boli Matica slovenská, Banskobystrický samosprávny kraj, Ministerstvo obrany SR a kluby vojenskej histórie. Podujatie sa konalo tiež v spolupráci s Inštitútom vzdelávania Matice slovenskej. Predsedom prípravného výboru bol poslanec NR SR Roman Malatinec.

  • AUTENTICKÝ PROGRAM

Program sa začal kladením vencov pri Pamätníku na Partizánskej ulici. Pokračoval na Námestí SNP a neskôr pri Pomníku padlých. Tu prebehla rekonštrukcia partizánskej prehliadky, počas ktorej vojenskí historici a nadšenci priblížili atmosféru historických dní. Účastníci oblečení v uniformách stvárnili vojenských predstaviteľov povstaleckých vojsk i partizánov z obdobia SNP. Práve v tejto časti sa významne prezentovala Matica slovenská prostredníctvom Členského ústredia MS, Mladej Matice, Divadelného odboru, členov miestnych odborov a kostýmov i vecí zapožičaných zo Šatnice MS. Matičiari predstavili napríklad veliteľa povstaleckej armády generála Jána Goliana, predsedu Slovenskej národnej rady Karola Šmidkeho, veliteľa 1. československej brigády M. R. Štefánika P. A. Velička, sovietskeho plukovníka Alexeja N. Asmolova, rímskokatolíckeho dekana Štrbáňa, povstaleckého dôstojníka Mikuláša Ferjenčíka, francúzskeho kapitána z partizánskeho oddielu „generála Focha“ Georga Barazera de Lannuriena a iných. Autentickú atmosféru dotvárali vozy ťahané koňmi a volmi, dobové poľné delo, stará poľná kuchyňa či folklórny sprievod zobrazujúci slovenský ľud i národ v Povstaní.

  • ZÁUJEM VEREJNOSTI

Podujatie prilákalo veľký počet obyvateľov Detvy a širšieho okolia. Účastníci prišli aj z Poľska a z Českej republiky. Spomienka sa stala významnou udalosťou i pre mladých matičiarov, ktorí sa zišli z viacerých miest –  zo Zvolena, Lučenca, zo Sečoviec, z Košíc, Vranova nad Topľou, Humenného, Tisovca, Banskej Bystrice a Kamennej Poruby. Medzi čestnými hosťami boli europoslanci Branislav Ondruš a Milan Uhrík, predseda SZPB Viliam Longauer a primátor Detvy. Na podujatí mala zastúpenie aj Matica slovenská prostredníctvom svojho predsedu Mariána Gešpera, ktorý vystúpil s pozdravným príhovorom. O hudobné spestrenie sa postarala Mužská spevácka skupina Hačure z Humenného, ktorá svojimi piesňami dotvárala atmosféru historickej spomienky. V tomto roku Matica slovenská zorganizovala medzinárodnú vedeckú konferenciu, historický filmový dokument o matičiaroch v SNP, divadelné dramatizácie z obdobia SNP, odhalenie búst partizánskych veliteľov I. K. Baľutu i Ľ. Kukorelliho a napokon aj jedinečnú výstavu Hodnoty a odkaz inštalovanú v slávnostných priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Text a foto: Ján SEMAN

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.