SEBAOBRANA

thumbnail

Keď sa strieľa

Časy sa menia a v tejto rubrike preto aktuálne pridáme niekoľko všade vo svete osvedčených rád, ako sa zachovať, ak tam, kde sa práve nachádzate, začujete streľbu. Ak ste v uzavretom objekte, povedzme v obchodnom centre a máte prehľad o núdzových východoch, rýchlo sa presuňte k nim a objekt opustite. Vždy rozhoduje, či je to z hľadiska vašej bezpečnosti možné, ak váhate, radšej padnite na zem a hrajte mŕtveho chrobáka. Nájdite si miesto niekde pri stene, ľahnite si na zem pri využití krytov alebo úkrytov, napríklad za nábytkom, školskými lavicami, za regálmi, pod lavičkou. Čo najskôr, keď už ste v relatívnom bezpečí, prepnite režim mobilného telefónu na tichý, aby vám náhodou nezazvonil a neupútal pozornosť strelca. Ak máte možnosť, okamžite kontaktujte políciu prezvonením linky 158 alebo 112, nemusíte ani hovoriť, ak nemáte bezpečný úkryt, ale „hovor“ nechajte spojený, aby na druhej strane linky bolo počuť, čo sa okolo vás deje. Buďte čo najtichšie, nehýbte sa, zbytočne na seba neupozorňujte. Ak máte šancu utiecť alebo sa o to pokúsiť, nechajte všetky tašky a iné podobné veci namieste, zachraňujete si život ‒ ten má prednosť pred osobnými vecami. Utekajte smerom od streľby, sluchom možno určiť, odkiaľ sa asi ozýva... Možno to znie nehumánne, ale vždy platí, že ak unikáte a zachraňujete si život, musíte rýchlo a dôkladne zvážiť, či zvládate aj pomôcť iným ľuďom. Nech to neznie surovo, ale mali by ste uprednostniť vlastný život. Málokto je vybavený vedomosťami, praxou a fyzickou kondíciou tak, aby bez ohrozenia seba samého dokázal pomáhať aj iným. Usilujte sa čo najskôr dostať do blízkosti policajtov či vojakov, ak ich zbadáte. To platí aj pre hasičov a esbéeskárov. Nezabudnite však, že ak bežíte smerom k policajtom, majte ruky od tela a roztiahnuté prsty (zdvihnuté ruky), aby vás nepovažovali za útočníka...

Vždy, keď vojdete do veľkého objektu, mali by ste najskôr získať prehľad o únikových trasách. Tá minúta-dve vám môžu neskôr zachrániť život. Spolupracujte a počúvajte pokyny polície (a ďalších zložiek integrovaného záchranného systému), neprekážajte policajtom pri ich činnosti. Svoj úkryt, ak ste sa nerozhodli utiecť, opúšťajte až na pokyn polície. Treba rátať s tým, že polícia má iné priority, najskôr musí zabezpečiť priestory a až potom ich môže vypratávať. V budovách sa čo najmenej zdržujte v blízkosti okien, aby vás nezasiahla prípadná streľba.

Ak sa vám podarí spojiť sa telefónom s už spomenutými linkami 158 alebo 112, takéto sú pravidlá hovoru pre prípady ohrozenia verejnosti: Povedzte, kde ste a čo sa deje, hovorte stručne a zrozumiteľne, opíšte približný počet osôb v budove (areáli), počet ranených (ak ho poznáte), oznámte počet strelcov, opíšte páchateľa, ak ste ho zazreli, a ak ste toho schopní, povedzte počty a typy zbraní, či počujete výstrely, výbuchy a podobne.

Ján ČERNÝ

Foto: internet (ilustračná foto) 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.