SLOVO O SLOVENSKU

thumbnail

S teroristami sa nevyjednáva. Je to správny postoj. S Usámom bin Ládinom nebolo možné po útoku na Dvojičky v New Yorku vyjednávať. Žil vo svojom čierno-bielom svete nenávisti a pomsty.

Nové progresívne svetové elity, ktoré ovládajú nadnárodné ekonomické i politické korporácie, však túto historickú skúsenosť transformujú na nový naratív v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. A to, že s agresorom sa nevyjednáva. Má to historický základ. S Hitlerom sa vyjednávať neoplatilo. Žil vo vlastnej bubline dokonalosti a na liekoch. Skončilo sa to Mníchovskou zradou a napokon najväčším vojnovým konfliktom v histórii ľudstva. Zomrelo v ňom päťdesiat miliónov ľudí.

 Západný svet sa pomaly uchyľuje k myšlienke nerokovať s Ruskou federáciou, ba, naopak, niektoré európske štáty uvažujú o povolení, aby ich rakety mohli zasahovať ciele hlboko na území Ruska. Nejde len o povolenie, že západnú raketu vystrelia z ukrajinského územia. Raketu navádzajú satelitné systémy, ktoré Ukrajinci nevlastnia. Týmto krokom by sa do konfliktu zapojili niektoré štáty NATO, a tým aj celá Aliancia. Áno, je možné, že v konvenčnej vojne by asi aliančné vojská vytlačili tie ruské z územia Ukrajiny, ale s akým rizikom a za akú cenu. Historickú paralelu s Hitlerom o nevyjednávaní  preto nemožno len tak použiť na súčasnosť. Je totiž doba jadrových zbraní.  A ak by sa rozhorel jadrový konflikt, bol by to krok k zániku sveta, aký dnes poznáme.

 V západných médiách nezaznieva celkový ruský názor na ukrajinskú krízu. Aj preto je západná verejnosť právom nasrdená na Putina a považuje ho za agresora. Západné elity však pozadie konfliktu, jeho geopolitické príčiny i dôvody dobre poznajú. A snažia sa ich variovať tak, aby vyhovovali ich cieľom. Preto ku cti amerického týždenníka Newsweek patrí, že uverejnil rozhovor s ministrom zahraničných vecí Ruska Lavrovom, ktorý de facto ponúkol Západu rokovania o mieri. Uviedol, že Ruská federácia nechce konflikt zamraziť, ale riešiť jeho základné príčiny. Tiež spomenul tzv. Minské dohody, ktoré mali predísť vojnovej konfrontácii. Uvidíme, ako západné elity naložia s touto hodenou rukavicou.

Na druhej strane je zaujímavé, ako tie isté „po mieri volajúce“ západné elity zatvárajú oči nad neutíchajúcim násilím v Gaze a rozširovaním vojnového konfliktu do Libanonu...

Maroš SMOLEC, šéfredaktor SNN

Foto: Internet 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.