SPOZA OPONY

Prečo nie je Magyar ako iný Maďar

            Tento rok nás postihla záplava tvrdení o slovenskej hrozbe pre národ, štát, ako aj pre pomery v Európskej únii. Vyvrcholila nevídaná vlna osočovaní, ako sa na slovenskej pôde s írečitými Slovákmi rodí nebezpečenstvo druhého Orbána. Teda hrozba pre takú prepotrebnú jednotu Únie v ťažkých časoch...

Tak som sa vybral na juh, aby som si vypočul nielen ľubozvučnú maďarčinu vzdelancov, ale aj tú poznačenú dialektom či inojazyčným okolím. Bol som v Maďarsku 15. marca. Deň je skutočným sviatkom všetkých Maďarov. Na Ukrajine v ten deň demonštroval Zoltán Babjak, pardon Babják, starosta Berehova, do Rumunska sa vybral priamo maďarský minister zahraničných vecí. Vraj súkromne a aj v súkromnom lietadle. To hlavné sa však odvíjalo v Budapešti. Každá politická strana či združenie usporiadalo svoju vlastnú slávnosť. Mne však išlo o to vidieť, ako si sviatok nepoliticky užívajú maďarské rodiny aj s deťmi. Ako sa na mnohých miestach hrdia uniformami pešiakov z oného meruôsmeho roku, ako sa predvádzajú kavaleristi s vtedajšími čabrakami koní a so šabľami či s bambitkami tých čias. V ten deň vidno, s akým záujmom na to všetko hľadí mládež; našincovi sa núka vidieť niečo, čo je prirodzeným vlastenectvom a nepredstieranou atmosférou a skutočným záujmom o dejiny. Prejavy bežnej ľudskej hrdosti, ktorú skôr možno závidieť než považovať za nacionalizmus...

            Maďari si v protihabsburskom povstaní v onom roku 1848 vyžiadali slobodu a okrem iného ministerstvo aj v Budapešti. Odhlasoval to i v marcových zákonoch uhorský snem, ktorý vtedy zasadal v Bratislave. Ale keď sa ozvali v Liptovskom Mikuláši so slovenskými požiadavkami Slováci, maďarská odpoveď bol zatykač na Štúra, Hurbana a Hodžu – dnes je toto nariadenie iba niekoľko rokov súčasťou atribútov múzea v strede Bratislavy. Napokon po rakúsko-maďarskom vyrovnaní 1867 sa tento deň nestal len symbolom spravodlivého boja všetkých Maďarov, ale i vyvrcholením nehateného maďarského nacionalizmu. A vrcholí to 20. augusta na sviatok sv. kráľa Štefana.

Tento rok však boli karty rozdané úplne inak. Jedna udalosť zatienila všetok lesk štátneho sviatku. Pätnásteho marca po prvý raz vstúpila na scénu protivládna, protiorbánovská politika netušenou silou – masa ľudí si prišla vypočuť Pétera Magyara. Muža, ktorého pozná celé Maďarsko z originálneho youtube kanála Partizan. Je to azda najznámejší partizán v maďarských dejinách. Péter Magyar uverejnil nahrávku, ktorú si do oného marcového dňa v desaťmiliónovom Maďarsku vypočulo dva a pol milióna ľudí. Magyar, ešte nedávno Orbánovou vládou rozmaznávaný, obvinil celú vládu že vytvorila oligarchický systém. Najmä Orbánov dôverník Antal Rogan, pod ktorého spadajú nielen médiá, ale aj spravodajské služby, má obrovskú moc. Hneď pri prvom vystúpení oného 15. marca 2024 okolo desať percent opýtaných by volilo stranu, ktorú by Magyar založil. Odvtedy Magyar neustáva a zvoláva masové zhromaždenia.

            Péter Magyar úspešne pranieruje nielen predsedu vlády, ale celý systém, ktorý vytvoril.

Začalo sa to škandálom – omilostením pedofila. Viktor Orbán hneď pochopil nebezpečenstvo, lebo prípad otriasol Maďarskom. Okamžite sa musela vzdať prezidentka Nováková, zapletená do prípadu omilostenia. Z úradu a politiky sa musela stiahnuť aj ministerka spravodlivosti Vargová. No a manželom „popravenej“ ministerky spravodlivosti, ktorá musela zmiznúť z maďarskej politiky, nie je nikto iný ako Péter Magyar. Otec troch detí, ktorých matkou je pani Vargová. Čo urobil Péter Magyar v tejto nemilej situácii? Matku svojich troch detí v súkromí griloval, aby mu povedala čo najviac o pozadí celého prípadu. O tom, ako to chodí v zákulisí maďarskej vládnej moci. A nielen to – všetko si to nahral! Tak sa zrodila dva a pol miliónová armáda poslucháčov kanála Partizan, v tejto chvíli najúčinnejšia partizánčina v celej Európskej únii!

            Progresívci, liberáli, bruseláci ‒ všetci teraz nadšene tlieskajú Magyarovi. Vraj je úplne iný Maďar ako Orbán. Stal sa dokonca nositeľom nádejí všetkých, ktorí by v ňom radi videli hrozbu pre Orbána a bojovníka proti korupcii a zneužívaniu moci!

Dušan D. KERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.