Tomáš Taraba podal trestné oznámenie za hanobenie slovenského znaku

thumbnail

Dúhoví dehonestujú štátne symboly

Počas nedávneho bratislavského Dúhového PRIDU (pochodu) koncom júla bola na  Námestí slobody vyvesená dúhová vlajka so štátnym znakom Slovenskej republiky. Až po verejnom tlaku najmä ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS ‒ Život NS) bola v pondelok 22. júla 2024 odstránená. V ten istý deň podal aj trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR za hanobenie štátnych symbolov.

Deň po skončení Dúhového PRIDU v nedeľu 21. júla 2024 Tomáš Taraba na svojom facebookovom profile napísal, ako dostáva videá z Námestia slobody, na ktorom stále viala dúhová zástava so štátnym znakom Slovenskej republiky. „Ak toto nie je hanobenie štátnej zástavy, tak potom tým hanobením nie je asi nič. Hneď zajtra podám trestné oznámenie, aby orgány činné v trestnom konaní začali konať.“ Podľa jeho názoru ak hlavné mesto Bratislava pod vedením primátora Matúša Valla toleruje hanobenie slovenskej zástavy, nie je potom nič sväté. „O to väčšmi si treba spomenúť, ako pred rokom nám a Matici slovenskej chcel progresívny magistrát brániť vyviesť slovenskú zástavu na hrad Devín. Práve preto je najvyšší čas strategické kultúrne pamiatky zobrať naspäť do vlastníctva Slovenskej republiky, kým ich progresívne vedenie mesta nenechá zneuctiť rovnako. Taktiež v septembri predložíme nový zákon o štátnych symboloch.“ V tejto jeho aktivite ho podporila aj priamo Matica slovenská,

  • PROPAGANDA

Podobným spôsobom sa vyjadrila aj bývalá poslankyňa Národnej rady SR Romana Tabák. „Šíria nebinárnosť – vymyslený neexistujúci blud, aby pomotali a zohavili mysle aj telá detí.“ Ako matku ju veľmi desí, ako Progresívne Slovensko podsúva slovenskej mládeži túto zákernú ideológiu.  „Elon Musk ľutuje, že dovolil svojmu dieťaťu podstúpiť tranzíciu. Odkázal, že tí, ktorí to propagujú, by mali ísť do väzenia! Blokátory puberty už po jednom stretnutí s lekárom. Aj tak sa menilo pohlavie detí v Británii. Zákerne skrývajú tieto detaily za lásku a rešpekt, je to zákerná manipulujúca ideológia, ktorá škodí deťom. Ja sa pýtam prečo ich cieľovka nie sú dospelí ľudia? Ale ľahko ovplyvniteľní študenti, ktorých klamú cez sociálne siete a ani nevedia čo majú v programe?“

  • PROVOKÁCIA

Podľa koaličnej poslankyne Národnej rady SR za Slovenskú národnú stranu Dagmar Kramplovej je znevažovanie vlajky Slovenskej republiky  provokáciou a urážkou, ku ktorej sa títo liberálni extrémisti znížili pravdepodobne vo vedomí toho, že na Slovensku túto LGBT propagandu nepresadia. Jej koaličná kolegyňa Zuzana Plevíková (SMER ‒ SSD) sa nechala počuť, ako bola na Námestí slobody v Bratislave počas PRIDE pochodu vyvesená zvláštna vlajka. „Ani nie slovenská. No ani nie dúhová. A to isté aj v súvislosti s vlajkou Európskej únie. Taký dehonestujúci mix. Samozrejme, povoliť a mať o tom vedomosť musel samotný progresívec primátor Matúš Vallo.“ Je preto presvedčená, že to pobúrilo obrovskú časť slovenských občanov.  „A opäť sa našiel dôvod zbytočne polarizovať spoločnosť. Jedni proti druhým.“  Pripomenula tiež, že každý z nás máme okolo seba páry rovnakého pohlavia. „A verte mi, že skôr sklamane konštatujú, ako im takéto kroky ubližujú, a nie pomáhajú. Nepotrebujú silné pútanie pozornosti, ani si obliekať rôzne šokujúce a často vulgárne kostýmy. Nechcú mať tri záchody alebo sa identifikovať mimo svojho biologického pohlavia.“ Známy slovenský heraldik Ladislav Vrtel sa pre internetový denník Štandard v tejto súvislosti vyjadril, že vloženie slovenského znaku do dúhovej vlajky je v rozpore so zákonom. „Vloženie štátneho znaku Slovenskej republiky na vlajku LGBTI+ hnutia je určite nevhodné a nesprávne. To je potrebné jednoznačne povedať. Nazdávam sa tiež, že je to aj v rozpore s platnou legislatívou, upravujúcou štátnu symboliku a jej používanie,“ povedal. Avšak nepovažuje to za hanobenie štátneho znaku. „Pod pojmom hanobenie symbolu sa totiž v heraldike – náuke o erboch a vexilológii – náuke o vlajkách, rozumie demonštratívne poškodzovanie ‒ pálenie, trhanie, špinenie či iné znevažovanie určitého identifikačného symbolu s úmyslom morálne znevážiť a ponížiť jeho nositeľa. Štátny znak Slovenskej republiky však v tomto prípade nebol poškodený, bol zobrazený v korektnej podobe, dokonca na čestnom mieste na vlajke,“ vysvetlil pre Štandard heraldik.

  • PODPORA MATICE

Pokiaľ ide o ochranu štátnych symbolov Slovenskej republiky, ako aj o formovanie zdravého národného povedomia, prišiel minister životného prostredia Tomáš Taraba s návrhom, aby hrad Devín a ďalšie významné národné kultúrne pamiatky prešli pod správu štátu a viala na nich štátna zástava. Matica slovenská mu vyjadrila plnú podporu. „Hrad Devín je jednou z najvýznamnejších kultúrnych pamiatok Slovenska a jeho význam značne presahuje rámec miestnej samosprávy. Štát má v porovnaní so samosprávami väčšie možnosti nasmerovať potrebné finančné prostriedky na údržbu a obnovu historických pamiatok. Vlastníctvo štátom poskytuje istotu, že sa národným kultúrnym pamiatkam dostane adekvátnej pozornosti, starostlivosti a úcty, ktorú si zaslúžia.“ Najstaršia celonárodná kultúrna ustanovizeň vo svojom podpornom stanovisku okrem iného hovorí, že v poslednom čase sme svedkami relativizovania štátnej symboliky v rôznych oblastiach národného a občianskeho života, a v niektorých prípadoch dokonca až hrubého znevažovania, čo, samozrejme, vedie k potláčaniu národnej identity a k postupnej degradácii našej štátnej suverenity. Celé stanovisko národnej ustanovizne uverejňujeme na strane 15.

  • OCHRANA SYMBOLOV

Ochrana kultúrneho a národného dedičstva je povinnosťou každého hrdého, kultúrneho a zvrchovaného národa a štátu. Nie je možné, aby istá marginálna časť spoločnosti so silnou mediálnou a politickou podporou dehonestovala napríklad štátne symboly. Dehonestácia štátnej vlajky Slovenskej republiky zo strany Dúhového PRIDU je aj dehonestáciou slovenskej histórie ako takej. Slovenská štátna vlajka má svoje korene v roku 1848 počas boja štúrovcov za slovenskú svojbytnosť. Jej presné parametre vymedzuje Zákon č. 63/1993 Z. z. o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní. Biely, modrý a červený vodorovný pruh sa nachádza i na ruskej a slovinskej zástave. Bielo-modro-červená trikolóra je zároveň  symbolom panslavizmu, ktorý presadzoval aj Ľudovít Štúr. Organizátorom Dúhového PRIDU zrejme prekáža fakt, že by niekedy v budúcnosti mohla väčšina slovanských národov viac spolupracovať ‒ napríklad v boji proti súčasnej dekadencii západnej Európy. Ktovie. A možno si iba predstavujú utopistickú myšlienku, že po úspešnej „kultúrnej“ revolúcii prijatím dúhovej vlajky so slovenským dvojkrížom nastane prepisovanie slovenských dejín.

Matej MINDÁR – Foto: internet

Autor je asistent poslanca NR SR.

 



1 Komentár

  • Dody

    Od roku 2015 je toľko podaných trestných oznámení že už sa to neoplatí ani počítať a výsledok skoro nula. Politici si z toho urobili šaškáreň a oblbovák pre ľudí.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.