TRI OTÁZKY PRE: Petra SCHVANTNERA, tajomníka Matice slovenskej

thumbnail

Busta pre Aničku Hurbanovú-Jurkovičovú

V tomto roku 1. augusta 2024 sa matičné slávnosti niesli v duchu slovenských žien v národnom hnutí. Prečo ste zvolili práve tento formát?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Matica slovenská rok 2024 vyhlásila za Rok slovenských žien v národnom hnutí. Naším cieľom je pripomenúť širokej verejnosti, že aj slovenské ženy mali nemalý podiel na formovaní slovenského národného povedomia. Svojou obetavou prácou pre slovenský národ vykonali veľa pozitívneho v národno-emancipačnom zápase Slovákov za vlastnú štátnosť. Preto sme tieto tohtoročné matičné oslavy spojili s oslavou našich žien, ktoré prispeli aj na literárnom, vedeckom a umeleckom poli k rozvoju slovenského národného hnutia, pričom sa tak deje aj v súčasnosti.

V Aleji dejateľov na nádvorí druhej budovy Matice slovenskej bola pri tejto príležitosti odhalená busta Anne Hurbanovej-Jurkovičovej. Čo pre vás osobne znamená jej prínos v slovenskom národnom hnutí?

Veľmi veľa. Ako manželka Jozefa Miloslava Hurbana a jedna z prvých slovenských ochotníckych herečiek sa stala prvou slovenskou ženou, ktorá má svoju bustu v martinskej Aleji dejateľov. Pripomenuli sme si ju ako hlavnú postavu tohoročných matičných slávností. Som na to nesmierne hrdý.

Matica slovenská dlhodobo trpí nedostatkom finančných prostriedkov. Napriek tomu ste dokázali dôstojne usporiadať aj tohtoročné matičné slávnosti...

Matica slovenská má vynikajúcu vlastnosť, že vie za málo peňazí robiť veľa muziky. Myslím, si, že sme si dôstojne pripomenuli všetky významné ženy v slovenskom národnom hnutí na čele s Annou Hurbanovou-Jurkovičovou. Som rád, že naše pozvanie prijali aj štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská, poslanci Národnej rady SR Michal Bartek, Zuzana Plevíková a Roman Malatinec. Taktiež som rád, že pozvanie prijal generálny biskup ECAV na Slovensku Ivan Eľko či predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Zhováral sa: Matej MINDÁR, asistent poslanca NR SR

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.