V Nesvadoch matičiari odhalili bustu gen. M. R. Štefánikovi

thumbnail

Pamätníky by mali ľudí spájať

Milan Rastislav Štefánik má svoju bustu v ďalšom meste na juhu Slovenska. Počas obľúbených mestských slávností Nesvadské dni si tohto velikána pripomenuli viacerými podujatiami. Výberu osobnosti, ktorá má zachovať pamiatku a odkaz našej národnej histórie pre budúce generácie, predchádzala diskusia nielen na pôde Miestneho odboru Matice slovenskej v Nesvadoch, ale aj medzi miestnymi žiakmi základnej školy.

„Najväčšia odozva bola práve na Štefánikovo meno,“ upresňuje Alžbeta Barkociová, predsedníčka MO MS v Nesvadoch. Popri Štefánikovi sa v ankete objavila aj osobnosť Ľudovíta Štúra či panovníka Svätopluka.

  • FINANČNÁ ZBIERKA

Bustu Milana Rastislava Štefánika osadili v centre mesta. Autorom diela je akademický sochár Jozef Kliský z neďalekých Veľkých Loviec. Podstavec bronzovej busty tvorí základ z vápencovej skaly z Čachtického kameňolomu. Projektové riešenie vypracovala projektantka a zároveň členka nesvadského Miestneho odboru MS Soňa Vetterová. Príspevky jednotlivcov a organizácií pomohli dokončiť realizáciu diela. Úspešne dokončiť projekt pomohli mnohé príspevky od jednotlivcov, ale aj matičných odborov a pracovísk z okolia či iných organizácií. Výraznejšiu finančnú podporu poskytla aj Matica slovenská, Mesto Nesvady zase prispelo pri pomoci realizačných prác a stavebných úprav. Finančná zbierka miestneho odboru je stále otvorená. Finančnú pomoc prisľúbil i Úrad vlády SR. Plánujú pamätník aj osvetliť.

  • PAMÄTNÍK SPÁJA

Od začiatku predstavenia projektu nesvadská Matica zvýrazňovala hlavnú myšlienku diela, a to v spájaní naprieč rozdielnymi národnosťami či konfesiami. „Už pred dvomi rokmi sa náš zámer stretol s pochopením medzi mestskými poslancami a ďalšími organizáciami. Pri tvorbe pamätníka, ako aj slávnostnom odhalení sme sa nestretli so žiadnymi negatívnymi reakciami,“ hovorí predsedníčka A. Barkociová. Slávnostiam predchádzalo vzdelávanie pre žiakov Základnej školy Komenského 21. Interaktívny projekt Kufor legionára, spojený s výstavou dobových predmetov, preniesol poslucháčov do životných etáp Štefánika, zahraničného odboja, česko-slovenských légií a ďalekej Polynézie. V rámci prednášky, ktorú pripravil Dom Matice slovenskej v Nitre, zazneli naživo aj autentické hudobné ukážky v podaní prednášajúceho Roberta Žilíka. Žiaci boli aj programovou súčasťou odhalenia busty. Hudobný program doplnili domáci matičný folklórny súbor Helička v sprievode ľudových hudieb Hudaci a Veselá muzika, sólistky Ľubky Lošonciovej a umeleckého prednesu Milady Kuruczovej. Prítomných potešila možnosť odfotiť sa so Štefánikovým dvojníkom či celková prítomnosť čestnej stráže v uniformách česko-slovenských legionárov. Divadelníci z Mladej Matice predstavili aj ukážku z dramatizácie Kapitoly zo života Janka Jesenského – stretnutie Jesenského so Štefánikom.

  • PODPORA

Podujatie svojou účasťou a príhovormi podporili zborová farárka Evanjelickej cirkvi a. v. Mária Popičová, poslankyne Národnej rady SR Zuzana Matejičková a Marcela Čavojová, primátor mesta Nesvady Zoltán Molnár, delegácia Matice slovenskej na čele s predsedom Mariánom Gešperom a iní. Odhaliť bustu mal tú česť spolu s predsedníčkou MO MS v Nesvadoch A. Barkociovou aj predseda MS, ktorý vo svojom príhovore zvýraznil: „Je pre mňa česť zúčastniť sa na tejto výnimočnej slávnosti venovanej zásadnej osobnosti našich dejín – Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Štefánikom sa končí 1000 rokov hľadania rôznych cestičiek prežitia, získania samosprávy, jazykových práv, národného obrodenia Uhorska, keď prestávame manévrovať v kultúrnej a jazykovej oblasti a začíname budovať našu vlastnú štátnosť. Popri osemdesiatom výročí SNP si tento rok pripomíname a v Matici nezabúdame ani na stopiate výročie tragickej smrti gen. Štefánika, ale aj na stopiate výročie začleňovania Slovenska do nového československého štátu.“

Veronika BILICOVÁ, Dom Matice slovenskej v Nitre – Foto: Asztalos Árpád

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.