Vojnový konflikt v susedstve, ale aj klimatická kríza nabádajú konať

thumbnail

Potravinová sebestačnosť už prestáva byť frázou

 Viacerí svetoví lídri varujú, že nikdy nebola situácia taká krízová, akou sa javí v týchto časoch. Stačí naozaj málo a zvyčajné potravinové transfery zo zahraničia sa môžu zo dňa na deň zastaviť. Preto sa potravinová sebestačnosť stáva v súčasnosti aj jednou z hlavných strategických tém. Zásobovanie obyvateľstva musí byť zabezpečené za každých okolností. Najjednoduchšie sa to dá zabezpečiť z domácich zdrojov.

To však určitý čas trvá a bez rozpakov môžeme konštatovať, že času na to sa už premrhalo viac ako veľa. Prázdne frázy o tom, že „trh všetko vyrieši“, sa ukázali ako totálny nezmysel. V prípade ozbrojeného konfliktu trh nezariadi absolútne nič. A podľa signálov z centrál NATO či Európskej únie Slovensko (nielen) ešte nikdy vo svojej povojnovej histórii nestálo tak blízko hrany, za ktorou sa zásobovanie potravinami môže naozaj zrútiť doslova z hodiny na hodinu.

■ PRVÁ LASTOVIČKA

Po rokoch sa vracia aspoň nádej. Aj keď päť a pol milióna eur je iba kvapka v mori toho, čo je potrebné medzi poľnohospodármi a gazdami na to, aby dokázali na slovenskej pôde dorobiť viac potravinových zdrojov, predsa je to aspoň niečo. Dobre sa číta správa, že „potravinovú sebestačnosť a produkciu zdravých slovenských potravín podporí Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky navýšením podpory o 5,5 milióna eura“. Potvrdil to rezortný minister Richard Takáč.

„Plníme sľub, ktorý dal premiér poľnohospodárom na výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej. Podpora agrosektora je jednoznačnou prioritou vlády Roberta Fica. Podarilo sa nám nájsť dodatočných 5,5 milióna eura, aby sme vedeli vyhovieť všetkým žiadostiam,“ vyjadril sa minister Richard Takáč a dodáva, že viac peňazí pre slovenských prvovýrobcov podporuje potravinovú sebestačnosť Slovenska, ktorá je v pestovaní zemiakov, zeleniny či ovocia nedostatočná.

■ REÁLNE PRÍSĽUBY

Na ministra Richarda Takáča reagoval Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy: „Oceňujem, že prísľuby, ktoré nám boli dané pánom premiérom i ministrom pôdohospodárstva ešte v januári, sú dnešným dňom naplnené.“

Medzi obľúbené plodiny na Slovensku dlhodobo patria aj zemiaky. Napriek tomu pozorujeme dlhodobý pokles ich produkcie. Vzhľadom na klimatické zmeny a nepredvídateľný vývoj počasia sa pestovanie zemiakov stáva v plnej miere závislé od závlah. Aj preto sa pestovanie zemiakov presúva do oblastí južného Slovenska, kde sa závlahy využívajú. Samo osebe na Slovensku nikdy nepatrilo k bezproblémovým odvetviam poľnohospodárstva. Veľké ťažkosti môžeme badať aj v súčasnosti. Týkajú sa nestability úrod či vysokých výrobných nákladov, z čoho vyplýva nízka ekonomická efektívnosť, a tým je ovplyvnený aj pokles pestovateľských plôch.

■ ZARMUCUJÚCE ÚDAJE

„V sebestačnosti zemiakov sme niekde na úrovni 50 percent, pri zelenine okolo 35 percent – 40 percent a pri ovocí dokonca iba na približne 30 percent. Máme oveľa väčší potenciál. Dokázali by sme vyprodukovať oveľa viac kvalitných slovenských potravín a štátna pomoc, ktorú prezentoval pán minister, nám v tom veľmi pomôže,“ vysvetlil predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR Jozef Šumichrast.

Aj keď je o slovenské ovocie medzi spotrebiteľmi potrebný záujem, producenti nie sú schopní pokryť tento dopyt. Dôvodom je malá výmera ovocných sadov. Dôvody vysvetľuje Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie: „Slovenské ovocinárstvo disponuje malou výmerou ovocných sadov, preto nevieme zabezpečiť dostatok kvalitného slovenského ovocia pre našich spotrebiteľov. V súčasnosti vieme pokryť iba 30 percent dopytu. Aj vďaka pomoci, ktorú dnes prezentoval pán minister, vieme postupne vysádzať nové ovocné sady a zvýšiť podiel slovenského ovocia v horizonte desiatich rokov na 70 percent až 100 percent dopytu.“ Ozaj, spomínate si na chuť slovenských čerešní, bystrických sliviek či šťavnatých jabĺk a hrušiek? Kam sa stratili ríbezle, egreše, a to už vôbec nespomíname napríklad moruše?

■ HĽADANIE ZDROJOV

Na podporu špeciálnej rastlinnej výroby bolo pôvodne vyčlenených osem miliónov eur.  Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč túto podporu zvýšil o 5,5 milióna eura na celkových 13,5 milióna eura. Okrem pestovateľov zemiakov sú oprávnenými žiadateľmi pestovatelia ovocia, zeleniny, okopanín, strukovín, chmeľu, viniča, minoritných plodín, podnikatelia v akvakultúre a so zakrytými plochami.

Ivan BROŽÍK ‒ Foto: Emil SEMANCO

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.