Začínajú sa majstrovstvá Európy vo futbale v Nemecku

thumbnail

Úspech bude postup zo skupiny

Po skalných priaznivcoch hokeja si na svoje prídu aj fanúšikovia najobľúbenejšieho športu na planéte Zem – futbalu. I keď v našich zemepisných šírkach sú to v podstate ti istí. V dňoch 14. júna až 14. júla, teda celý mesiac, bude dvadsaťštyri v súčasnosti najlepších národných reprezentácií kontinentu zápoliť o titul majstra Európy. Mená našich súperov v E-skupine sú už dávno známe: Belgicko, Rumunsko a Ukrajina. Jeden kvalitnejší tím ako druhý, ale každý zdolateľný.

Slovensko v súvislosti s majstrovstvami Európy (ME) 2024 predstavuje určitú špecifiku a kuriozitu zároveň.  Reprezentačným trénerom je cudzinec, už nič zaujímavého nie je. To však, že súčasne viedol taliansky tím SSC Neapol vo svojej rodnej krajine a našu reprezentáciu riadil „na diaľku“ cez mobil, zábery z dronu či počítač – je však dosť nezvyčajné a pre mnohých aj nepochopiteľné. Toto sa však zmenilo posledný májový deň, teda presne dva týždne pred otvorením európskeho šampionátu, keď sa Francesco Calzona pripojil k našim reprezentantom. Dovtedy mal všetko „pod palcom“ tímový manažér a Calzonov asistent Marek Hamšík. Ten pred časom odmietol ponuku robiť Calzonovi asistenta v Neapole s tým, že chce zostať doma na Slovensku a venovať sa nielen reprezentácii, ale aj svojej akadémii.

  • POD HAMŠÍKOM

Naši reprezentanti pod Hamšíkovým vedením absolvovali aj prvé sústredenie v Šamoríne v takmer ideálnych podmienkach, ďalšie v rakúskom Bad Erlachu, kde sa po prípravnom zápase so San Marinom rozhodlo o definitívnom zložení 26-členného kádra pre EURO 2024. Taliansky kouč urobil tak presne týždeň po príchode medzi širší výber mužstva Slovenska. Samozrejme, svoje predstavy o definitívnom zložení mužstva na ME mal už predtým. Teraz už len čakajme, či sa mu podarí „vykúzliť“ postup zo základnej skupiny, teda skončiť v nej do druhého miesta, čo by už znamenalo nemalý úspech.

Jána Pivarníka, jedného z najlepších slovenských futbalistov 20. storočia a majstra Európy z roka 1976, určite netreba bližšie predstavovať, predovšetkým tým skôr narodeným priaznivcom futbalu. So Slovanom Bratislava sa stal dvojnásobným majstrom Československa (1974, 1975) aj víťazom Česko-slovenského (čs.) pohára (1974) a v tom roku získal i kráľovskú korunu pre najlepšieho čs. futbalistu roka. Bol jedným z najrýchlejších obrancov v celých dejinách nášho futbalu. Za Československo odohral tridsaťdeväť oficiálnych stretnutí (reprezentačný dres obliekal aj na MS 1970 v Mexiku). Ako tréner pôsobil v Rakúsku, Portugalsku, ale viac ako dve desaťročia viedol kluby v arabských krajinách (Katar, Kuvajt, Omán, SAE, Saudská Arábia), s ktorými získal niekoľko majstrovských titulov, a dokonca aj Ázijský pohár národov.

  • NÁZOR EXPERTA

V súvislosti s blížiacimi sa majstrovstvami Európy v Nemecku táto športová legenda pre SNN povedala: „Hráči jednotlivých krajín nemali veľa času na oddych a rehabilitáciu, veď ide doslova o jarný termín šampionátu, a tak prestávka od skončenia majstrovských súťaží na našom kontinente a začiatkom európskeho šampionátu bola veľmi krátka. Tie kilometre, nabehané v národných ligách, sa ešte budú ozývať aj na nemeckých trávnikoch. Myslím si, že Nemci využijú domáce prostredie, fanúšikovia ich budú hnať neustále k vrcholným výkonom, a tým aj k víťazstvám. Či to však bude stačiť na celkové prvenstvo, to dnes ešte nevie nikto. Naši to nebudú mať ľahké, i keď sme sa mohli dostať ešte do ťažšej skupiny. Už samotný postup z nej by znamenal veľký úspech slovenského futbalu, na ktorý všetci jeho priaznivci tak netrpezlivo čakajú... Som však presvedčený, že náš taliansky tréner Calzona spolu so svojimi slovenskými pomocníkmi už niečo na kvalitných súperov vymyslia.“

Vladimír MEZENCEV – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.