Fašiangové menu Grand Restaurant je inšpirované tatranskými tradíciami

Grand Restaurant Foto: Grand Hoteli Kempinski High Tatras

Štrbské Pleso 22. februára (OTS) – Fašiangy sú vo Vysokých Tatrách časom, kedy zima stále prináša chladné dni a dáva nám možnosť zalyžovať si na zasnežených svahoch či zabaviť sa na “fašiangových zábavách”. Aj šéfkuchár tatranskej Grand Restaurant Tomáš Tejbus sa pri príprave nového menu inšpiroval zvykmi a do menu zaradil tradičné oškvarkové knedličky či tatranské slané džadky.

„V novom menu som využil naše slovenské suroviny, ktoré sú typické pre chladnú zimu. Chuťovkami sú napríklad hovädzí špik sous vide či pečený chrbát z daniela z Malých Karpát,“ hovorí Tomáš Tejbus. Okrem týchto delikates nájdete v menu aj kačacie prsia na červenej kapuste, ale aj ľahšie jedlá z rýb – zubáč s riečnymi rakmi a pstruh lososový na šafranovej krupici so zeleninou.

Šéfkuchár Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách Tomáš Tejbus Foto: Grand Hotel Kempinski

„Do menu som pridal aj trochu tradície a spomienok z nášho detstva u starých rodičov, takže si vychutnáte kačací vývar s oškvarkovými knedličkami, tradičné tatranské tvarohové pirohy či zemiakové džadky. Tie sú pripravované na slano so slaninkou a sú špeciálne parfumované čiernou hľuzovkou,“ hovorí o špecialitách Tomáš Tejbus. Hľuzovku využil ako prísadu aj k hovädziemu špiku, ale na svoje si prídu aj tí, čo obľubujú ľahké jedlá, lebo je prísadou aj ku quinoa rizotu.

Tomáš Tejbus prezradil, že suroviny odoberá od slovenských pestovateľov a farmárov, aj keď sa nájde výnimka. „Zeleninu a bylinky dovážame z Beladíc a kačacie mäso z farmy v Topoľnici. Špecialitou v tomto menu je čierna hľuzovka, ktorá pochádza z Talianska,” hovorí na záver.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár