Štátnický inauguračný prejav nového slovenského prezidenta

thumbnail

Spoločnosť potrebuje porozumenie a pokoj

„Práca prezidenta nemá byť o teatrálnych gestách, ale o poctivej práci pre ľudí.  … Ľudia sú nositeľom moci. Slovo národ sa nemôže stať obeťou politickej korektnosti. … Slovenský národ má právo na historický fakt, že demokratická Slovenská republika vznikla ako nástroj jeho sebaurčenia,“ uviedol nový demokraticky zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini počas svojej inaugurácie.

Štát, národ, rodina a človek, mier, sociálna spravodlivosť, národno-štátne záujmy, Ústava SR a boj za demokratickú ústavnú cestu, súdržnosť Slovenska – to sú posolstvá nového prezidenta. Peter Pellegrini apeluje na princíp suverenity, sebaurčenia či zvrchovanosti, čo sú synonymá pre demokratickú legitimitu spoločenskej zmluvy, ako je to známe už z Rousseauovho diela Du contrat social už od roka 1762. V Daxnerovskom duchu spája suverenitu s národným princípom – demokratická Slovenská republika vznikla ako nástroj sebaurčenia národa, ľud je nositeľom moci.

  • VÝMENA STRÁŽÍ

Nebudeme v SNN útočiť na bývalú prezidentku Zuzanu Čaputovú. Oceňujeme, že bola ochotná podať novému prezidentovi ruku. Napriek všetkým výhradám, ako aj mediálnemu a marketingovému budovaniu kultu jej osobnosti je evidentné, že v celom tzv. progresívnom či liberálnom tábore nie je žiadna osobnosť, ktorá by sa naučila komunikovať na takej vysokej formálnej úrovni ako práve ona Aj keď prejavy bývalej pani prezidentky boli skutočne kultivované a pôsobili zmierlivo, nemožno o nich však povedať, že boli úplne úprimné. Kiežby bývalá pani prezidentka našla toľko zmierenia ako práve Peter Pellegrini, citujúc Eduarda Chmelára„Na začiatku svojho mandátu ste sľubovali zjednotenie spoločnosti, no na jeho konci ste sa nedokázali otvoriť väčšine obyvateľov, nerozumeli ste im (doslova vlastnými slovami: „Nerozumiem krajine, v ktorej žijem.“) a máte zásadný podiel na tragickej polarizácii Slovenska.“

Aj Peter Pellegrini povedal, že sa nečuduje hnevu, ktorý sa zrodil z krívd. Atentát na premiéra Slovenskej republiky bol taktiež následkom tejto vyostrenej polarizácie.

  • ZÁKLAD JE RODINA

Uvedomujúc si konzervatívny základ Slovenskej republiky nová hlava štátu nezabúda na princíp rodiny ako základnej bunky spoločnosti. Parafrázoval v tomto kontexte dokonca veľkého slovenského básnika Miroslava Válka (Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať). Napokon zdôraznil, že človek má byť stredobodom pozornosti štátu. V duchu Deklarácie práv človeka a občana z roka 1789 uvádza v egalitárskom duchu, že sa nerodíme s rovnakými schopnosťami ani rovnakými predpokladmi, ale každý si zaslúži rovnakú šancu a rovnakú štartovaciu čiaru. V slovách Petra Pellegriniho nachádzame silný etatizmus, sociálny motív, demokratický a občiansky motív. Jeho prejav bol skutočne na úrovni  Alexandra Dubčeka. Ocenil ekumenický rozmer slovenských dejín, spojenie katolíkov a evanjelikov pri kodifikácii slovenčiny, Cyrila a Metoda, Štúra, Sládkoviča, Murgaša, Stodolu, Štefánika, Dubčeka… Ocenil vznik Československa a Martinskej deklarácie, Slovenského národného povstania (keď proti okupantom bojovali starí, mladí; muži, ženy; komunisti aj občianski a sociálni demokrati; Slováci aj iné národy), ocenil socializmus s ľudskou tvárou, ale aj túžbu po pluralite v roku 1989 (ktorá je hodnotou, ktorú oceňujeme a ktorú súčasná – paradoxne – liberálna demokracia každým dňom viac a viac popiera v mene politickej korektnosti).

  • ŠTÁTNIK

Peter Pellegrini mal excelentný štátnický prejav ‒ bez papiera. Je to bravúrny rečník s kultivovaným vystupovaním. Je to človek, ktorý počas inaugurácie mnohých príjemne prekvapil a má potenciál, rovnako ako premiér Slovenskej republiky Robert Fico, stať sa dejateľom 21. storočia.

Slová majú silu, to vedel už Vladimír Mináč: „Literatúra môže byť príkladom, môže vrátiť slovu jeho zmysel, chuť, farbu, hudbu; môže vytrhnúť slovo z množstva, môže mu dať nový zvuk, zvuk našej epochy … za jediného predpokladu, že bude sporiť slovami a nebude sporiť myšlienkami. A dobrý štátnik musí mať úctu k slovu.“ A slová, ktoré vyslovil Peter Pellegrini, boli naozaj na skutočne vysokej úrovni.

Lukáš PERNÝ – Foto internet-zdroj: TASR – Michal SVÍTOK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.