KNIHA TÝŽDŇA - Juraj HRADSKÝ obohacuje žáner literatúry faktu ďalšou knihou

thumbnail

Od kráľa Vannia po generála Šnejdárka

Vo vydavateľstve Naše vojsko Praha vyšla v týchto dňoch kniha Juraja Hradského Vojenské osobnosti v dejinách Slovenska − od kráľa Vannia po generála J. J. Šnejdárka. Autor v nej upriamuje pozornosť na postavy dejín, ktoré sa životom, skutkami a činnosťou zapísali do našej histórie.

„Nie je podstatné, že niektoré z nich sa na území dnešného Slovenska nenarodili či k slovenskej národnosti sa priamo nehlásili. Tu však pôsobili, túto krajinu zveľaďovali, chránili so zbraňou v ruke a neraz aj obetovali svoje životy,“ hovorí o svojom zámere J. Hradský (*1953), autor viacerých monografií a početných článkov o historických zbraniach, historických udalostiach a osobnostiach v odborných časopisoch ako Historická revue, Pamiatky a múzeá, Střelecká revue, tiež v seriáloch na pokračovanie v periodikách Zbrane, strelci a lovci a Nové Noviny Centrum. V tejto knihe predstavuje päťdesiat historických osobností z dlhšieho časového obdobia. Boli to panovníci, šľachtici, dôstojníci i prostí vojaci, ženy nevynímajúc. Tento kus zeme pod Tatrami im prirástol k srdcu, venovali mu svoju priazeň, mali tu svoje domíniá, vybudovali si tu domovské zázemie. Tentoraz realizoval nápad urobiť z publikovaných textov výber a po ich doplnení a upravení ponúknuť knihu vydavateľstvu. Ako sa to už stáva u nás „nedobrým“ zvykom, keďže sa neraz potvrdzuje, že doma nikto nie je prorokom, opäť, ako už po niekoľkýkrát, podal pomocnú ruku JUDr., PhDr. Emerich Drtina, majiteľ vydavateľstva Naše vojsko v Prahe, aby Hradského kniha uzrela svetlo sveta. Ako sa vyjadril aj sám editor, v súčasnosti akosi knihy o histórii, literatúre faktu veľmi „nejdú“, ale je potrebné ich vydávať i v tejto momentálne nepriaznivej situácii.

(se)

 

 

.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.