Jozef KOZÁČEK a Jozef CÍGER HRONSKÝ sa výrazne zapísali do matičných dejín

thumbnail

Zvolenské zápisky v národnom hnutí

Slovenský národný duch sa vo Zvolene prejavil v októbri 1847. Väčšina mestských radných sa postavila za kandidatúru Ľudovíta Štúra, aby kráľovské mesto zastupoval v uhorskom sneme. Bolo to v čase, keď sa Európou šírila revolučná vlna a na jar meruôsmeho roku zasiahla aj Uhorsko.

Vodcovia slovenského národa, aspoň väčšina z nich, stavili na dôveru k cisárskemu dvoru. Medzi dobrovoľníckymi kapitánmi môžeme nájsť zvolenského rodáka Mikuláša Štefana Ferienčíka, ktorý neskôr až do predčasnej smrti pôsobil ako redaktor slovenských periodík. Hlavným slúžnym Zvolenskej župy bol v revolučných rokoch iný zvolenský rodák Adam Kardoss, ktorý verejne vystupoval proti maďarizačným trendom.

OSVIETENECKÉ VIZITKY

Po potlačení revolúcie sa aj vzdelaní Slováci dostali na dôležité posty na regionálnej úrovni. Ich aktivita vyvrcholila Memorandom národa slovenského v roku 1861 a založením Matice slovenskej o dva roky neskôr. Jej prvým podpredsedom sa stal Karol Kuzmány, ktorý bol v rokoch 1830 − 1832 evanjelickým kňazom vo Zvolene. Po smrti Štefana Moysesa zvolili za predsedu Matice slovenskej zvolenského rodáka Jozefa Kozáčeka. Do národno-emancipačných snáh negatívne zasiahlo rakúsko-maďarské vyrovnanie v roku 1867. Maďarizačnému tlaku neodolali prvé slovenské gymnáziá, a ani samotná Matica. Národný duch však zo Zvolena nevyprchal. Udržiavala ho povedzme rodina Medveckých, z ktorej pochádzala aj spisovateľka Terézia Vansová. Tri desaťročia mal vo Zvolene advokátsku kanceláriu Ján Vesel. Ten videl budúcnosť slovenského národa v jeho ekonomickom rozvoji. Z jeho iniciatívy vznikla v roku 1902 Zvolenská ľudová banka. O informovanosť sa starali Zvolenské noviny, ktorých prvé číslo vyšlo 25. februára 1904.

V NOVOM ŠTÁTE

Po vzniku Československej republiky obnovila svoju činnosť aj Matica slovenská. Medzi jej agilných činovníkov sa zaradil spisovateľ, zvolenský rodák Jozef Cíger Hronský. V roku 1933 sa stal tajomníkom a v roku 1940 správcom Matice. Napriek neľahkým vojnovým rokom sa mu podarilo dobudovať tlačiareň Neografia. Pred príchodom frontu volil pre svoje politické presvedčenie nový život v emigrácii.            Novšie matičné aktivity vo Zvolene sa spájajú najmä s učiteľom a redaktorom Jánom Mieroslavom Pinkom. K jeho významným projektom patrí Štúrov Zvolen, súťaž mladých novinárskych a publicistických talentov, ako aj výstup na Pustý hrad prvú septembrovú sobotu, na ktorého organizovaní sa podieľa miestny odbor Matice slovenskej doteraz.

Text a foto: Jozef SLIACKY

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.