Matica opäť pod tlakom

thumbnail

Matica slovenská vo svojej 158-ročnej histórii čelila viacerým snahám vládnucich tried obmedziť jej činnosť, dokonca ju zlikvidovať. A, žiaľ, medzi organizátormi jej útrap boli aj Slováci, čo je najsmutnejšie. Prvýkrát to bolo v roku 1875, keď maďarská vládnuca moc úplne zrušila slovenskú ustanovizeň. Uhorská vláda 12. novembra zastavila jej činnosť. Zhabala jej majetok a finančnú základinu Matice v roku 1885 poskytla renegátskemu Uhorsko-krajinskému slovenskému vzdelávaciemu spolku MTKE na pomaďarčovanie Slovákov. Činnosť Matice slovenskej sa oživotvorila až v roku 1919.

Atak zorganizovali aj komunisti. Maticu síce nezrušili, ale výrazne obmedzili jej činnosť. Komunistický režim znárodnil matičný vydavateľský podnik Neografia. V päťdesiatych rokoch boľševici postupne zobrali Matici slovenskej vedeckú činnosť, rozpustili jej členskú základňu a inštitúciu zredukovali na ústredie osvetovej práce.

Ďalší historický útok pripravili novodobí demokrati. V roku 2000 parlament schválil knižničný zákon 183, ktorý bez účasti Matice slovenskej pripravil vtedajší minister kultúry Milan Kňažko ‒ bývalý herec počas komunizmu, neskôr moderátor nežnej revolúcie a politik. Zákon jej odňal Slovenskú národnú knižnicu a mnohé knižničné fondy, ktoré nepatrili štátu. Musela opustiť sídelnú budovu v Martine na Hostihore, ale aj historicky prvú budovu.

Aktuálne je Matica slovenská opäť terčom nevyberaných útokov niektorých politikov a liberálnych médií. Štát jej výrazne znížil dotáciu, čím bola jej činnosť obmedzená. Aktuálne prebieha v Matici slovenskej hĺbkový audit štátu, ktorý preveruje používanie štátnych zdrojov. Verme, že kontrolóri budú objektívni vo svojej práci. Najsmutnejšie je, že i niektorí členovia Matice slovenskej zásobujú verejnosť falošnými obvineniami.

V sobotu 9. októbra 2021 sa matičiari z celého Slovenska stretli v Liptovskom Mikuláši na svojom valnom zhromaždení. Zvolili si staronového predsedu Mariána Gešpera a odsúdili snahy o oslabenie významu Matice slovenskej, ktorá je stále svedomím národa.

Bolo to historické a správne rozhodnutie.

 

Maroš SMOLEC, správca Matice slovenskej



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.