Potvrdil sa trend nástupu strán mimo doterajší politický mainstream

thumbnail

Rakúski voliči tiež prestávajú veriť liberálnym experimentom

Koncom septembra sa u nášho juhozápadného suseda konali parlamentné voľby. Ich výsledky potvrdzujú nastupujúci trend v Európe − výrazné posilňovanie strán mimo doterajší politický mainstream. Teda združení a hnutí, ktoré sú v opozícii voči globalistickému smerovaniu západných elít.

Strana slobody Rakúska (FPÖ) v nedeľu večer dosiahla historické víťazstvo, keď získala rekordných 28,8 percenta hlasov, to je aj skokový nárast o 12,6 percenta od roka 2019. Strana tak získala v dolnej komore národného parlamentu 57 kresiel. Na vládnutie je potrebných 92 mandátov. Táto antiimigračná strana, známa tiež odporom k sankciám proti Rusku, bude mať pri formovaní vlády problémy, pričom sa čaká, že rozhovory o koalícii sa môžu ťahať aj mesiace. Ako druhá skončila Rakúska ľudová strana (ÖVP) s 26,3 percenta odovzdaných hlasov, čo zaručuje 51 mandátov. Pre stranu je to historická strata až 11 percent oproti poslednému volebnému cyklu. Tretia skončila so ziskom 21,12 percenta hlasov (41 mandátov) ľavicovo-liberálna Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ). Do parlamentu sa ešte dostalo liberálne proeurópske hnutie NEOS (Das Neue Österreich und Liberales Forum) s 9,12 percenta hlasov a s osemnástimi mandátmi a rovnako aj rakúski Zelení s 8,2 percenta hlasov, čo im zaručilo šestnásť kresiel. Voľby sa tešili vysokej účasti − až 77,7 percenta oprávnených voličov...

PREPÍSALI HISTÓRIU

Výskumník verejnej mienky Christoph Haselmayer povedal, že výsledok FPÖ je „dvojito historický“, k čomu dodal, že „FPÖ je prvýkrát vo voľbách do Národného zhromaždenia na prvom mieste a prekonala tiež aj výsledky Haiderovej FPÖ z roku 1999“. Odborník pokračuje: „Úradujúci kancelár Nehammer síce nevyhral, ​​ale jeho ÖVP aj tak zostane sivou eminenciou pri zostavení vlády. Rozhodujúcim faktorom teraz bude, ako sa veci vyvinú v SPÖ.  Líder ÖVP Karl Hehammer skúsi urobiť všetko, aby zomkol koalíciu troch strán. A NEOS je na to už pripravená, faktorom neistoty je však SPÖ.“ Politico, jedna z hlásnych trúb bruselských elít, píše: „Keby sa azda FPÖ podarilo vybudovať koalíciu, tak sa bude Európska únia stretávať s blokom euroskeptických populistov, zahŕňajúcich Rakúsko, Maďarsko a Slovensko a po voľbách budúci rok možno aj Českú republiku.“

DLHÝ ČAS ČAKANIA

Politický konzultant Thomas Hofer očakáva, že sformovanie novej vlády zaberie dlhý čas: „Spolkový prezident neposkytne jasný mandát na zostavenie vlády až pred konečnými oficiálnymi výsledkami. Poskytne stranám čas, aby sa zorganizovali. A tento výsledok bol pre ÖVP a SPÖ šokujúci.“ Predseda FPÖ Herbert Kickl je známy ako blízky spojenec maďarského Viktora Orbána, ale na rozdiel od ostatných pravicových európskych vodcov sa na Kickla nazerá ako na niekoho, s kým sa nesmie spolupracovať. Je teda nepravdepodobné, že bude môcť vládnuť v koalícii. V Rakúsku zrejme vznikne veľká koalícia, pretože politický mainstream, podriadený globalistickým vplyvom, nemôže Kicklovi dovoliť prístup k moci. Pred voľbami sa tiež vyhlasovalo, že Nehammer by mohol uvažovať o koalícii s FPÖ bez Kickla, je však nepravdepodobné, aby Kickl po historickom víťazstve odstúpil.

VYNÚTENÉ DOHODY

Výstižne to vyjadril Zoltán Kiszelly, riaditeľ politických analýz v Nadácii centra verejných znalostí Századvég: „Strany kritické k systému, ak sa chcú dostať do vlády, sú nútené uzatvárať s elitami dohody. Videli sme to v Holandsku, ale aj v Taliansku, v Dánsku, vo Fínsku a vo Švédsku. Na druhú stranu AfD v Nemecku a FPÖ v Rakúsku majú vodcov, ktorí dohodu uzavrieť nechcú, takže ich perzekvujú.“ Víťazstvo v slobodných v rakúskych voľbách potvrdzuje politický trend, keď voliči v Európe hľadajú alternatívu k tradičným stranám. Nejde o sezónny výkyv politického kyvadla, ale o meniacu sa atmosféru v spoločnosti. Ľudia vidia, že politici, ktorých doteraz volili, neriešia hromadiace sa problémy a prestávajú veriť, že globalistické liberálne experimenty od multikulturalizmu cez Green Deal, v neposlednom rade provojnová orientácia EÚ, sú na prospech obyčajných ľudí.

Radoslav ŽGRADA − Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.