ANKETA

thumbnail

Aby bol hlas reprezentantov Slovenska v Európskom parlamente skutočne proslovenský

Do Bruselu vysielame osem vlasteneckých poslancov

Začiatkom júna sa konali voľby do Európskeho parlamentu. O ich výsledkoch a zvolených poslancoch sme informovali v minulom vydaní SNN. Novým poslancom Európskeho parlamentu sme položili dve rovnaké otázky:

  • Ako hodnotíte výsledky volieb do Európskeho parlamentu?
  • Akou agendou sa chcete zaoberať v prospech Slovenska a Európskej únie najbližších päť rokov?

Uvádzame, že nie všetci poslanci využili možnosť odpovedať do ankety SNN. Oslovili sme aj stranu Progresívne Slovensko, ktoré túto možnosť nevyužilo tiež.

Judita LAŠŠÁKOVÁ (Smer ‒ SSD)

Ako hodnotíte výsledky volieb do Európskeho parlamentu?

Výsledky volieb môžem hodnotiť ako pozitívne hneď z troch hľadísk. Prvé je, že sme sa na Slovensku vyššou volebnou účasťou konečne odrazili od pomyselného dna. Účasť voličov nebola vysoká, keďže vyše šesťdesiat percent oprávnených voličov svoj hlas nevyužilo, ale aj napriek tomu sme nemali najnižšiu účasť z pohľadu Európskej únie ako doteraz. Druhé hľadisko je priaznivý stav podpory sociálnej demokracie na Slovensku. Kým vo väčšine štátov popularita sociálnodemokratických strán klesá, na Slovensku po spočítaní odovzdaných hlasov pre obe strany, aj pre Smer a aj pre Hlas, jednoznačne vyhrala sociálna demokracia. A tretí aspekt je nárast počtu poslancov strany Smer ‒ SSD, ktorý sa oproti voľbám spred piatich rokov zvýšil o dva mandáty.

Akou agendou sa chcete zaoberať v prospech Slovenska a Európskej únie najbližších päť rokov?

Oblasti, ktorým by som sa chcela venovať ako poslankyňa Európskeho parlamentu je ochrana spotrebiteľa, keďže spotrebiteľom je každý z nás. Túto tému a potrebu jej koncepčného riešenia na oboch úrovniach ‒ tak na európskej, ako aj vnútroštátnej ‒ je nutné rozvíjať v prospech spotrebiteľa v súčinnosti s vládou a Národnou radou SR. Rovnako si uvedomujem, že jeden z dôležitých výborov pre budúcnosť je aj výbor pre ústavné otázky. Nevylučujem, že výbor pre energetiku nedoplním aspoň ako náhradník.

Ľuboš BLAHA (Smer ‒ SSD)

Ako hodnotíte výsledky volieb do Európskeho parlamentu?

Výsledky volieb hodnotím veľmi pozitívne ‒ aj napriek niekoľkým chybičkám krásy. Pred voľbami by sme v strane Smer ‒ SSD považovali za úspech aj zisk troch mandátov, štyri by boli nádherné, no a máme ich až päť. Hoci nominálne vyhralo voľby Progresívne Slovensko, tou dôležitou a podstatnou skutočnosťou je, že Slovensko vysiela do Bruselu osem vlasteneckých poslancov, ktorí budú bojovať za Slovensko a proti vojne, a iba siedmich, ktorí budú obhajovať záujmy globalistov a štvať do vojny. Teda celkovo sme spolu s ďalšími vlasteneckými stranami voľby vyhrali, to je ten hlavný fakt. Výborné je tiež to, že sa do europarlamentu nedostali tí najhorší škodcovia a gauneri slovenskej politiky ‒ Matovič, Sulík či Naď. Optimizmom nás napĺňa aj pohľad na výsledky eurovolieb v ostatných členských štátoch: liberáli dostali na frak, ťažkú prehru utŕžila belgická liberálna vláda, Scholz aj Macron, ktorý dokonca rozpustil parlament a vypísal predčasné voľby. Eurosocialisti s ich agendou, ktorá rieši rôzne bizarné témy a čoraz viac sa vzďaľuje od pracujúceho človeka, padajú tiež. A naopak, citeľne sa zvýšila váha hlasov, ktoré volajú po mieri a po návrate Európskej únie k jej pôvodnému cieľu a formátu: byť bezpečným spoločenstvom zvrchovaných národných štátov, všestranne výhodným pre všetkých jeho členov. Samozrejme, osobne ma teší aj to, že som získal 187-tisíc krúžkov, skončil som druhý na Slovensku a prekrúžkoval som sa na čelo kandidátky Smeru. Veľmi si to vážim a považujem to aj za jasnú odpoveď občanov Slovenska progresívcom a globalistickým masmédiám na všetko to zákerné a zlomyseľné očierňovanie.

Akou agendou sa chcete zaoberať v prospech Slovenska a Európskej únie najbližších päť rokov?

Najaktuálnejšou, najhorúcejšou agendou, aká teraz pripadá do úvahy, je snaha o mier, boj proti militarizácii Európskej únie. Európa sa nesmie nechať zatiahnuť do šialenej a nezmyselnej vojny za cudzie záujmy proti Rusku, ktorá by nepochybne mohla prerásť do tretej svetovej vojny a spôsobiť koniec sveta v tej podobe, ako ho poznáme. Ale je aj mnoho ďalších vecí, za ktoré treba bojovať. Treba bojovať za slovenské záujmy, za rovné podmienky pre našich agropotravinárov a ďalšie odvetvia. Treba konečne spojiť sily vlastencov a autentických ľavičiarov v europarlamente, aby bol ich hlas v Bruseli konečne počuť. Treba ozdraviť atmosféru v centrálnych európskych inštitúciách, doslova zamorenú niektorými extrémistickými ideológiami, navrátiť pluralitu do týchto inštitúcií, presadzovať tam slobodu slova a bojovať proti totalitnému diktátu jediného akceptovateľného názoru. Treba bojovať za Európu suverénnu a oslobodenú od vazalstva voči zahraničným mocenským centrám a zbaviť ju všetkých negatív z toho vyplývajúcich. Konkrétne to napríklad znamená, že treba zastaviť snahu o odňatie práva veta členským štátom, čo by de facto znamenalo zánik našej štátnosti, ale podľa nás tiež v krátkom čase rozpad a koniec Európskej únie. Treba konečne vyriešiť problém s migráciou a nedopustiť, aby sa podobné negatíva neriadenej migrácie, aké si svojou nezodpovednou politikou privodili niektoré západné krajiny, dostali aj k nám na Slovensko. Treba zrušiť sankcie, gríndíly a iné šialené nápady niektorých bruselských fanatikov trpiacich chorobou slonovinovej veže, ktoré neplnia svoj cieľ a Európe prinášajú iba škodu.

Milan UHRÍK (Republika)

Ako hodnotíte výsledky volieb do Európskeho parlamentu?

Úspech, ktorý sme dosiahli v eurovoľbách, je významný míľnik. Hnutie Republika potvrdzuje svoj štatút plne konsolidovanej europarlamentnej strany. Myslím si, že úspech je výsledkom viacerých motívov: zodpovedná práca pre Slovensko počas piatich rokov nášho eurotímu; informovanie občanov o dianí v Európskom parlamente, čo predtým nik nerobil; zjednotená kandidátka vlastencov s priamou komunikáciou a ťahom na bránu a najširšia komunikácia s vlasteneckými stranami naprieč celou Európou. Len keď budeme úprimní, pracovať zodpovedne a spolupracovať s partnermi, vtedy môžeme naplniť náš vlastenecký a suverenistický program, ktorý je od začiatku ambiciózny a jasný.

Akou agendou sa chcete zaoberať v prospech Slovenska a Európskej únie najbližších päť rokov?

Poslanec Európskeho parlamentu, resp. jeho tím, sa zo zásady zaoberá všetkými oblasťami, skúma legislatívne návrhy a náležite reaguje na európske politiky. Z môjho pohľadu to musí byť vždy spôsobom, ktorý obhajuje záujmy slovenských občanov a slovenský záujem. Čakajú nás veľké výzvy ‒ pokúsiť sa zrušiť či opraviť Green Deal, zastaviť Migračný pakt a nelegálnu migráciu do Európy, posilniť ochranu tradičných a vlasteneckých hodnôt naprieč Európou atď. Máme čo robiť. Pevne verím, že toto volebné obdobie bude charakterizované konzervatívnejšou politikou Európskeho parlamentu, ako to bolo dosiaľ.

Miriam LEXMANN (KDH)

Ako hodnotíte výsledky volieb do Európskeho parlamentu?

Kampaň bola náročná aj vzhľadom na atentát na premiéra a prehlbujúcu sa spoločenskú polarizáciu, ktorá následne vyústila do silnej mobilizácie dvoch táborov. KDH nechcelo ku kampani pristupovať takýmto spôsobom. Veľmi nás teší, že napriek tomu máme o 10-tisíc hlasov viac ako v predošlých voľbách do Európskeho parlamentu.

Akou agendou sa chcete zaoberať v prospech Slovenska a Európskej únie najbližších päť rokov?

Aj naďalej bude v centre môjho pôsobenia ochrana ľudskej dôstojnosti (od počatia po prirodzenú smrť) a základných práv, ako aj podpora dôstojného života pre každého s dôrazom na osoby so znevýhodnením. Rovnako budem pokračovať v riešení otázok posilňovania našej ekonomickej konkurencieschopnosti a bezpečnosti, znižovania závislosti od autoritárskych režimov a zahranično-politické témy.

Spracoval (mm) – Foto: internet 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.