Dar detských kníh Slovenskej dvojjazyčnej škole v Komlóši

thumbnail

Slovenským školákom u južných susedov

Slovenský Komlóš, obec v Maďarsku s historicky významnou slovenskou komunitou, čelí v súčasnosti vážnym problémom s udržaním slovenského jazyka. Napriek tomu, že už jej názov napovedá slovenské korene, používanie materčiny v každodennom živote postupne slabne.

Pre zachovanie identity slovenskej menšiny v Slovenskom Komlóši je nevyhnutné aktívne podporovať výučbu a používanie slovenčiny či už v školách, kultúrnych podujatiach, alebo rodinách. Tejto problematike sa aktívne venuje riaditeľka Slovenskej dvojjazyčnej školy Marianna Melegová, ktorá sa zaslúžila o rozvoj školy, oduševnene pracuje s deťmi, povzbudzuje ich k častejšiemu používaniu slovenského jazyka, o čom sme sa mohli presvedčiť počas návštevy tejto obce. V roku 2006 bol k pôvodnej budove pristavaný nový objekt. Vznikol tak pôsobivý vestibul, telocvičňa a jedáleň. V základnej škole s materskou školou študuje stopäťdesiat žiakov. Riaditeľka spolu s nimi a učiteľským zborom založili školskú záhradu, v ktorej žiaci pestujú paradajky, mrkvu, petržlen i ovocné stromy. Súčasťou areálu školy je aj etnodomček, kde sa žiaci oboznamujú s každodenným životom svojich predkov. Je v ňom aj kuchynka určená na výučbu a dielne.

Krajanské múzeum Matice slovenskej oslovilo poslanca NR SR Michala Barteka, aby podporil nákup detskej slovenskej literatúry a pracovných zošitov z dielne Matice slovenskej. K výzve sa pridala aj predsedníčka Spolku Slovákov z Maďarska Eva Kmeťová, ktorá vďaka príspevkom od krajanov výraznou čiastkou nákup kníh i vedomostných spoločenských hier tiež podporila.

Deti z DFS Harmónia pripravili pri odovzdaní daru krásny program. Predviedli sa spevom slovenských piesní, ľudovým tancom a recitáciou básne Dedina od známeho dolnozemského autora Juraja Antala Dolnozemského.

Slovenská dvojjazyčná škola v Slovenskom Komlóši je jedným z najdôležitejších pilierov zachovania slovenského jazyka a kultúry v tejto obci. Poskytuje vzdelávanie v slovenčine, čím aktívne prispieva k udržaniu slovenskej identity v regióne, kde sa slovenská menšina postupne asimiluje. Deti sa tu učia nielen slovenský jazyk, ale aj kultúrne tradície a históriu Slovákov, čo im pomáha pochopiť a vážiť si svoje korene.

Delegáciu popri poslancovi M. Bartekovi, ktorý sa živo zaujímal o život v Slovenskom Komlóši, tvorili ešte podpredseda Spolku Slovákov z Maďarska Michal Hronec, rodák z Komlóša, tajomník Mladej Matice Lukáš Havlík a riaditeľka Krajanského múzea MS. Veľká vďaka patrí aj riaditeľke Vydavateľstva Matice slovenskej Ingrid Majerikovej, ktorá pomohla s výberom kníh. Uznanie za ústretovosť si zaslúži aj komlóšsky primátor Zoltán Zsuro, ktorý má tiež slovenské korene, a Zuzka Lauková, predsedníčka miestnej slovenskej samosprávy.

Text a foto: Katarína KOŇARIKOVÁ

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.