KOMENTÁR

thumbnail

Slovenská rozpoltenosť voči Taiwanu

Podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha sa na sociálnej sieti pozastavil nad tým, kde bol Tomáš Valášek, podpredseda Progresívneho Slovenska, zodpovedný za ich zahraničnú politiku, a Ondrej Dostál zo SAS v čase, keď poslanci jednomyseľne schválili uznesenie k atentátu na Roberta Fica. Urobili si podľa neho súkromný výlet do Taiwanu. Zúčastnili sa tam na inaugurácii taiwanského prezidenta, čím podľa neho vyslali nepriateľský signál voči Číne. Podľa neho takýmito pubertálnymi nepriateľskými gestami proti Číne ohrozujú slovenské národné záujmy. Pripomína, že Slovensko od svojho vzniku podporuje politiku jednej Číny a neuznáva samostatný Taiwan, rovnako ako väčšina krajín sveta. Doteraz ho uznalo iba trinásť krajín, od tohto roka stratil jedného z nich. Vláda na malom tichomorskom ostrove Nauru po nových voľbách v januári oznámila, že prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a namiesto toho uzná jednotnú Čínu.

Do Číny sa chystal aj novozvolený premiér Robert Fico, teraz sa cesta musí odložiť na neurčito. Prvé diplomatické styky s Čínou otvoril Milan Rastislav Štefánik počas svojho pobytu v čínskom Charbine v roku 1919. Treba povedať, že na normy dodržiavania ľudských práv máme odlišné názory, ibaže to nikdy na oficiálnych stretnutiach s čínskymi predstaviteľmi neprezentujeme. Blaha si povzdychol, že ani počas pravicových vlád na Slovensku túto zásadnú líniu slovenskej zahraničnej politiky nikto nespochybnil.

Nuž, nie je to tak celkom pravda. Predstavitelia Slovenska a Taiwanu v roku 2021 za vlády Eduarda Hegera podpísali dokopy sedem memoránd o spolupráci. Vtedajší minister hospodárstva Karol Galek poznamenal, že Taiwan je na Slovensku druhým najväčším ázijským investorom, ktorý počas svojho pôsobenia na Slovensku investoval už vyše pol miliardy eur, vďaka čomu sa vytvorilo viac ako tritisíc pracovných miest. Ďalších osem memoránd o spolupráci medzi Slovenskom a Taiwanom v oblasti polovodičov, vzdelávania a zdravotníctva, ale aj prehĺbenie investičnej spolupráce sme v rámci už tretej medzivládnej Slovensko-Taiwanskej komisie pre ekonomickú spoluprácu podpísali v júni 2023. Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Švec vtedy povedal, že Slovensko považuje Taiwan za partnera, s ktorým vyznáva rovnaké hodnoty demokracie, právneho štátu a ľudských práv. Za vlády Ľudovíta Ódora sme dovolili, aby Taiwan finančne pomáhal Ukrajine. Nie priamo, ale aj cez neziskové mimovládne organizácie sídliace na Slovensku, Nadáciu otvorenej spoločnosti a Nadáciu Pontis. Taiwan sa tiež pridal ku krajinám podporujúcich sankcie proti Rusku. Tvárime sa, že diplomatické vzťahy nemáme nadviazané. Slovensko má však v hlavnom meste Taiwanu svoju obchodnú a kultúrnu reprezentáciu (Slovenský ekonomický a kultúrny úrad Taipei) a víza pre Slovensko vybavuje Taipejská reprezentačná kancelária sídliaca v Bratislave. Obe teda fungujú na úrovni veľvyslanectiev, hoci sa tak neprezentujú.

S Taiwanom čulo obchodujeme. Šéfom Slovensko-Taiwanskej obchodnej komory je Vladislav Štefanec, syn  europoslanca za KDH Ivana Štefanca. Obdivom k Taiwanu sa netají napríklad bratranec Igora Matoviča župan Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý pravidelne vešia na apolitický samosprávny úrad taiwanskú vlajku. Kraj má dohodu s Národnou Taiwanskou vedecko-technickou univerzitou. Ešte ako poslanec NR SR sa spolu s poslancom Petrom Osuským v roku 2016 zúčastnil v Bratislave na Univerzite Komenského na konferencii Taiwan after the elections – Slovakia before the EU presidency, zorganizovanej Katedrou politológie Filozofickej fakulty UK, Slovensko-taiwanskou obchodnou komorou a Taipejskou reprezentačnou kanceláriou za účasti prezidenta IVO Grigorija Mesežnikova. V tomto roku má byť v taiwanskom prístave Su’ao osadený pamätník venovaný Móricovi Beňovskému. Taiwan v minulosti navštívili aj Juraj Droba, Milan Laurenčík, Miroslav Žiak (vtedy SAS), Andrej Stančík (OĽaNO) a Juraj Šeliga (Za ľudí). Kto im služobné cesty schválil?

Možno si berieme svojrázny príklad z USA, ktoré sú spojencom Taiwanu a podporujú ho aj vojensky. V apríli tohto roka americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliardy eura. To im však pritom nebráni zastávať politiku jednej Číny a zároveň vyslať hoci neoficiálnu delegáciu, aby pogratulovala novému taiwanskému prezidentovi Taiwanu Laj Čching-te k zvoleniu.

Súčasná slovenská vláda by mala byť zásadová. Nemožno byť aj dobrý, aj zlý, nemožno niekoho neuznávať, a pritom s ním obchodovať. Zahraničná politika Slovenska sa musí zmeniť a byť jednoznačná.

Ivan KRAJČOVIČ 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.