Kongres slovenskej inteligencie

thumbnail

Vznikne  v Ľubochni  Sanatórium pre významné osobnosti? Kongres slovenskej inteligencie, ktorý sa pripravuje v dňoch 29. – 30. júna v kúpeľoch Ľubochňa pri Ružomberku, má smelé ciele: hodlá rokovať nielen o významných vnútorných problémoch, ale aj o medzinárodných politicko-spoločenských otázkach, ako napríklad hľadanie novej cesty pre Slovensko  a ostatné stredoeurópske štáty v prípade odchodu Veľkej Británie z EÚ. Inšpiráciou je dávny projekt významného medzivojnového slovenského politika Milana Hodžu, ktorý uvažoval o vzniku Federácie stredoeurópskych štátov. Bola by to významná protiváha proti Európskej únii, ktorá sa v poslednom čase otriasa ako stará šopa pred spadnutím. Odchod Veľkej Británie zo spoločenstva, ktorý reálne hrozí,  by bol začiatkom obrovskej politickej krízy. Slovensko nesmie stáť so založenými rukami a čakať, ako sa rozhodnú veľmoci na čele s Nemeckom, ktoré bude nepochybne manipulovať „Veľký brat“ zo zámoria! Stredná Európa je v poslednom čase neobyčajne vitálna a aj jednotná, vzdoruje úspešne voči prívalom imigrantov do Európy. Spoločné názory zdieľajú politici nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Poľska, Rakúska, Česka, Slovinska, aj Chorvátska. Koridory utečencov cez Strednú Európu jednoducho nevedú. Žiaden zo stredoeurópskych štátov neponúka bezbrehú sociálnu politiku pre imigrantov, ako to robí napríklad  Nemecko, aj Francúzsko a Belgicko. Ani Taliansko so Španielskom a  Portugalskom nedokážu vzdorovať invázii!

KSI.1992 - kópia
Kongres slovenskej inteligencie v roku 1992.

Je nádej, že rokovanie slovenskej inteligencie prídu pozdraviť významní štátnici z domova, ale aj zo zahraničia! Podnetom na neformálnu návštevu Slovenska je i to, že deň po rokovaní KSI začne Slovensko predsedať EÚ. Kongres slovenskej inteligencie sa však mieni venovať aj dôležitým vnútorným problémom. Neobyčajnou šancou pre Slovensko je aj revitalizácia slovenských kúpeľov. Len si uvedomme: na Slovensku je skoro 1500 minerálnych a termálnych prameňov, to  ponúka veľké možnosti pre vybudovanie nových kúpeľných zariadení, hotelov, penziónov, aqua parkov. Ak sa prebudí slovenské kúpeľníctvo, tak naštartuje aj zdravotníctvo, bez toho si totiž dobré kúpele ťažko predstaviť. Príchod klientov z domova, no najmä zo zahraničia, to je nový prílev pacientov a turistov, ale aj rozvoj služieb. Mnohé hladové doliny budú mať nádej, že si obyvatelia  konečne nájdu vhodné zamestnanie. Aj platy by sa mali s týmto rozvojom kúpeľného rezortu  zvýšiť.   Pred pár dňami som bol v kúpeľoch Lúčky v Liptove. V areáli „Vodného sveta“, ako sa volá park s bazénmi, ste domácich ani nenašli: zato návštevníkmi boli obyvatelia z Česka, mimochodom z veľkého automobilového koncernu Škoda v Mladej Boleslavi. Neobyčajne si pochvaľovali malebnosť našich kúpeľov, krásu hôr, ale aj dobré služby. A popri nich sa tam kúpali Poliaci, aj Maďari. Výborne, pomyslel som si s potešením, prinášajú predsa do slovenskej kasy peniaze, ktoré môžeme využiť na revitalizáciu ďalších kúpeľov ako napríklad Korytnice (ktorá je celkom zdevastovaná), či Sliač – kúpele! Aj Ľubochňa, kde sa koná náš KSI, by privítala návrat starej slávy klimatických kúpeľov, kde sa voľakedy rekreovali Hviezdoslav,  Ľudmila Podjavorinská, Štefan Krčméry, Vavro Šrobár, alebo českí básnici Otakar Březina a Jakub Deml.

Pre Kongres slovenskej inteligencie je však pripravený aj veľmi podnetný projekt založenia prvého Sanatória pre významné osobnosti. Treba si uvedomiť, koľko slovenských spisovateľov, hudobníkov, vedcov, architektov doslova nedôstojne živorí, nemajú opateru, majú nízke penzie. A mnohí by mohli byť ešte aj užitoční: do takéhoto Sanatória osobností by sa mohla nainštalovať knižnica, aj koncertná sieň pre programy, kde by sa mohli organizovať nielen charitatívne koncerty. Návrh je, aby sa na takéto Sanatórium osobnosti KSI premenila jedna z opustených víl v Ľubochni s malebným a mnohoznačným menom „Vila Slovenka“. Azda si tento nápad organizátorov KSI získa priazeň aj u predstaviteľov štátu, ktorí majú záujem pricestovať na rokovanie do Ľubochne. Spomenuli sme len niektoré priority Valného zhromaždenia KSI. Nepochybne v Ľubochni vzniknú aj ďalšie dobré nápady, ktoré prijme Slovensko s veľkým očakávaním. Lebo plány sú jedna vec – a ich realizácia ďalším krokom, žiaľ, často ostávajú mnohé dobré nápady na polceste. Nedokončia sa! Zvedaví sme aj na záverečné „posolstvo“ delegátov z Kongresu v Ľubochni! Bude niesť impozantné meno: Memorandum Kongresu slovenskej inteligencie z Ľubochne!

 

 Predbežný program KSI v Ľubochni

  1.   – 30. 6. 2016, Hlavná dvorana Kollárovho domu
  1. júna 2016streda

Spresnený program na predpoludnie

9,30 – príchod hostí a delegátov KSI, prezentácia (Kollárov dom, hlavná dvorana)

10, 00 – Otvorenie Valného zhromaždenia KSI, privítanie, znelka Kongresu

Minúta ticha za Romanom Kaliským, Drahoslavom Machalom, Vladimírom Mináčom, Milanom Rúfusom, Gustávom Valachom a ďalšími členmi KSI, ktorí „odišli“ po zakladajúcom VZ KSI na Donovaloch

10,10 – Referát. Od Kongresu slovenskej inteligencie na Donovaloch (1992) po         Ľubochňu 2016 (Peter Štrelinger, hovorca KSI)

10,30 -  Správa o hospodárení KSI

10, 40 – Pozdravy hostí

11,15 – 12,45 Hlavné rokovanie VZ

Moderuje Hovorca KSI Ing. Marián Tkáč

JUDr. Vladimír Mečiar: O vízii Slovenska

Martin Lacko: Milan Hodža a jeho projekt o Únii stredoeurópskych štátov

Referát: Revitalizácia slovenských kúpeľov – oživenie slovenského zdravotníctva - Gen. MUDr. Igor Čombor, PhD

obed – guľáš, pečené jahniatko, pečené prasa, grilované špeciality, ochutnanie výrobkov z ovčieho mlieka a syra

Obed bude vo vonkajších priestoroch bývalej Ľudovej školy (parčík) v Centre – vedľa hostinca Skalka

16,30 – 18,00 Pokračovanie v rokovaní VZ KSI

Moderuje Hovorca KSI Peter Štrelinger

(Program a poradie referátov a vystúpení bude koordinovať Prípravný výbor KSI

Prihlášky do diskusie treba poslať Prípravnému výboru KSI, p. A. Staňová, tajomníčka PV KSI)

18,30 – Vystúpenie súboru LIPTOV z Ružomberka

19,30 – 21,30  slávnostná recepcia pre delegátov KSI a hostí

Na zabavenie a zaspievanie zahrá cimbalová muzika z Liptova

 

  1. júna 2016 - štvrtok

 

9,00 – pokračovanie rokovania VZ KSI – referáty delegátov

(Poradie príspevkov určí PV KSI)

11,30 – Návrh a voľba Volebnej komisie, voľby nových predstaviteľov KSI – členov Výboru KSI, Kontrolnej a revíznej komisie, Návrhovej komisie, Komisie na úpravu stanov, atď.

12,00 – vyhlásenie výsledkov volieb

12,30  - obed v dvorane Kollárovho domu

13,30 – popoludňajšie rokovanie KSI

15,00 – Prečítanie Vyhlásenia (Posolstva) KSI

Poznámka: Valné zhromaždenie KSI môže hlasovaním upraviť program  rokovania

Predpokladáme tiež novelizáciu Stanov KSI – návrhy budú pripravené

Peter ŠTRELINGER - Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.