Krajský matičný festival Detské rozprávkové Košice sa teší veľkej pozornosti

thumbnail

 Hodnotné ceny venovala aj Matica slovenská

Počas Dní mesta Košice sa v reprezentačných priestoroch Slovenského technického múzea v Košiciach uskutočnil už 17. ročník krajského matičného festivalu detí v prednese  slovenských rozprávok Detské rozprávkové Košice. Hlavnými organizátormi boli Matica slovenská v zastúpení MO MS v Košiciach-Myslave, Mesto Košice a STM v Košiciach.

Pozoruhodnosťou festivalu je, že v nej súťažia deti od štyroch do šiestich rokov, ktoré ešte nevedia čítať. Napriek tomu boli aj tentoraz ich prednesy na vynikajúcej úrovni. Do záverečnej gala prehliadky, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku,  postúpilo osem detských finalistov od štyroch do šiestich rokov.

Festival slávnostne otvorili generálna riaditeľka STM v Košiciach Mgr. Zuzana Šullová a  predseda MO MS v Košiciach- Myslave  František Mrva, ktorý je jeho zakladateľ. Súťažiaci predškoláci si na súťaž pripravili rozprávkové texty od takých velikánov literatúry, ako sú Elena Čepčeková, Jana Belašičová, Mária Rázusová-Martáková, Jana Barillová, Jozef Pavlovič, František Hrubín, Štefan Moravčík a ďalší  Ceny pre všetkých vystupujúcich venovali Matica slovenská, primátor mesta Košice Ing. Jaroslav Polaček, spomenutá muzeálna inštitúcia aj samotný zakladateľ festivalu predseda MO MS v Košiciach-Myslave   František Mrva. Za vynikajúce výkony dostali farebné diplomy MS, krásne rozprávkové knihy a balíčky čokoládových dobrôt od riaditeľa obchodnej spoločnosti Metro Košice Ing. Rastislava Kaščáka. Zaujímavú reportáž z podujatia pripravilo košické štúdio RTVS. Poďakovanie za ďalší vydarený ročník Detských rozprávkových Košíc si zaslúžia vytrvalí organizátori ‒ najmä generálna riaditeľka STM v Košiciach Mgr. Zuzana Šullová a jej námestník Mgr. Ján Melich, ktorí zabezpečili skvelú logistiku akcie, a riaditeľka MŠ Húskova v Košiciach Svetlana Malecká, ktorá už roky zabezpečuje náročný výber po jednotlivých materských školách v Košiciach. Už teraz sa tešia na 18. ročník, ktorý sa opäť uskutoční počas  Dní mesta Košice v máji 2025 v tých istých prekrásnych priestoroch STM v Košiciach..

Text a foto: Jozef MYSLAVSKÝ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.