Matičiari v Poprade a Spišskej Novej Vsi k 105. výročiu úmrtia M. R. Štefánika

thumbnail

Prejavy moderného patriotizmu a zdravého vlastenectva

Vo štvrtok 2. mája v Poprade a v piatok 3. mája v Spišskej Novej Vsi si Matica slovenská spoločne s predstaviteľmi týchto miest,  so zástupcami spoločenských organizácií, s členmi Spoločnosti M. R. Štefánika a špecializovaných inštitúcií uctili jednu z najvýznamnejších osobností našich národných dejín generála M. R. Štefánika pri príležitosti 105. výročia jeho tragickej smrti.

Na spomienkovej slávnosti v Poprade sa zúčastnili aj žiaci a študenti popradských škôl. V úvode pietnej spomienky vystúpil viceprimátor mesta Štefan Pčola, ktorý prítomným priblížil život a dielo tejto význačnej osobnosti. Po ňom predniesol príhovor vedúci OP MS Poprad Rastislav Zacher. Okrem iného v ňom povedal: „Keď Štefánikov otec vyprevádzal svojich synov do maďarských škôl, neustále im prízvukoval: Buďte v srdci vždy dobrí Slováci a nehanbite sa za svoju materinskú reč! Som presvedčený, že tieto slová by mali nájsť odozvu aj u dnešnej mladej generácie, ale mali by si ich, žiaľ,  sprítomňovať aj niektorí súčasní predstavitelia štátu a politického života, ktorí akoby si nevážili a nectili naše bohaté národné tradície, lásku k svojej materinskej reči, milovanej vlasti a našim osobnostiam. R. Zacher tiež pripomenul Štefánikovo motto: „Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem!“ Je v ňom vyjadrená neobyčajná vôľa a cieľavedomosť mladého človeka, príkladná aj pre dnešok, a zdôraznil, že na Slovensku stále čakáme na nového Štefánika. Vyjadril tiež vďaku Mestu Poprad a Tatiane Husárovej, poslankyni MsZ a  predsedníčke Klubu Spoločnosti M. R. Štefánika v Poprade, že si každoročne spoločne s MS pripomínajú túto významnú osobnosť. Matica má s mestom výbornú a úzku spoluprácu a teší najmä skutočnosť, že Mesto Poprad v plnej miere podporuje politiku moderného patriotizmu a zdravého vlastenectva. Dokazuje to aj skutočnosť, že po slávnostnom akte pri Štefánikovej buste prijal viceprimátor Š. Pčola zástupcov Matice slovenskej na mestskom úrade.

Na úvod spomienkovej slávnosti pri pamätníku M. R. Štefánika v Spišskej Novej Vsi zaznela štátna hymna SR v podaní komorného miešaného speváckeho zboru mesta Spišská Nová Ves Cantus Villa Nova pod dirigentskou taktovkou J. Bohunčáka. Predsedníčka Klubu MRŠ Spišská Nová Ves R. Kormošová potom privítala vzácnych hostí:  primátora mesta P. Bečarika, viceprimátorov D. Demečka a J. Gondu, riaditeľa D MS v Spišskej Novej Vsi R. Zachera, predsedníčku MO MS SNV J. Prochotskú a ďalších. Aj tu v príhovoroch zaznelo, že Štefánik sa stal legendou a súčasne večne mladou ikonou vlastenectva, ktorá inšpiruje nasledujúce generácie slovenských národovcov, politikov, spisovateľov a mnohých ďalších. Súčasne sa stal jednou z mála osobností slovenskej histórie, nevyvolávajúcou polemiky ani dejinné kontroverzie.

Spomienku obohatilo aj duchovné slovo  evanjelickej farárky Z. Durcovej. Neskôr sa prítomní presunuli na Letnú ulicu č. 64, kde sa v roku 1927 prisťahovala matka gen. Štefánika Albertína, rod. Jurenková, a posledný rok svojho života bývala v tomto dome u generálovho mladšieho brata JUDr. Ladislava Dušana Štefánika. Ten pôsobil v meste ako verejný notár. Položením venčeka k domu prítomní vzdali hold a úctu aj Štefánikovej matke. O kultúrny program sa postarali žiačky ZUŠ pod vedením D. Kotradyovej.

Rastislav ZACHER, riaditeľ D MS v Spišskej Novej Vsi

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.