Matičný správca Jozef Cíger Hronský sa dočkal v Martine pamätného reliéfu

thumbnail

Vedenie mesta ocenilo matičné aktivity

Matica slovenská si na podujatiach v Martine pripomenula 163. výročie Memoranda národa slovenského a odhalila reliéf Jozefovi Cígerovi Hronskému. Program pripravila Matica slovenská, Mladá Matica a tajomník MS pre problematiku národnostných menšín a zahraničné krajanské organizácie Viliam Komora, ktorý podujatia aj moderoval.

Reliéf Jozefovi Cígerovi Hronskému osadili na priečelí jeho martinského domu, kde žil, sám si ho naprojektoval a postavil počas pôsobenia a práce v Matici slovenskej v Turčianskom Svätom Martine. Jozef Cíger Hronský bol významný matičný činovník, dlhoročný tajomník, jeden z najvýznamnejších správcov Matice slovenskej. Pôsobil aj ako pedagóg, publicista, spisovateľ, autor literatúry pre deti a mládež, redaktor, vydavateľ, organizátor národného a kultúrneho života, tvorca tlačiarne Neografia a matičnej Slovenskej národnej knižnice a bol tiež zakladateľ Zahraničnej Matice slovenskej.

Slávnostný príhovor predniesol predseda MS Marián Gešper, ktorý priblížil a ozrejmil osobnosť a činnosť Jozefa Cígera Hronského, jeho význam a vytvorené dielo. Primátor Mesta Martin Ján Danko ocenil podujatie, celkovo činnosť a pôsobenie Matice slovenskej, ktorá má sídlo práve v tomto meste. Slávnostný akt odhalenia reliéfu vykonali spoločne predseda Matice slovenskej a primátor Mesta Martin, ktorí si túto významnú osobnosť uctili aj položením venca. Moderátor vyslovil poďakovanie autorovi reliéfu ‒ kremnickému medailérovi a sochárovi  Miroslavovi Ronaiovi, ktorý dielo daroval Matici slovenskej, za čo mu prítomní vyjadrili veľkú vďaku a ocenili jeho gesto obrovským potleskom. Rovnako odmenili aj matičiarov z Kremnice za ich iniciatívu pri vzniku reliéfu, tiež bývalého predsedu tamojšieho miestneho odboru MS Milana Rybárskeho a súčasnú predsedníčku Ivanu Horváthovú.

Hrou na heligónke a spevom krásnych slovenských ľudových piesní sprevádzal slávnostné odhaľovanie reliéfu prenikavý hudobný talent Alexandry Chovanovej zo Žiliny. Účastníci podujatia na záver navštívili Dom Jozefa Cígera Hronského, kde si pozreli a vypočuli ďalšie fakty o jeho pôsobení a práci, taktiež videli jeho knihy, obrazy, dokumenty, ako aj fotografie zo života. Program pokračoval na Memorandovom námestí. Bol venovaný významnému počinu našich predkov, keď sa Slováci stretli pod martinskými lipami pred evanjelickým kostolom a prijali významný dokument slovenského národa. Aj tu predniesli príhovory obaja hlavní rečníci. Následne spoločne s Ing. Daliborom Steindlom, MBA., zakladajúcim členom Matice slovenskej, predsedom predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turiec, položili vence k pamätnej bronzovej reliéfnej plastike.

Viliam KOMORA ‒ Foto: Jozef PAULENKA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.