Na oslavách zaujali matičné publikácie aj Slovenské národné noviny

thumbnail

Prvý máj s Maticou slovenskou

Prvý máj sa každoročne pripomína a oslavuje aj v Martine v mestskej časti Stráne. Tohtoročný Sviatok práce bol prvýkrát za ostatné roky aj za účasti Matice slovenskej, pričom ho organizátori označili aj so zreteľom na účasť za mimoriadne vydarený.

Na stavaní mája sa zúčastnili predstavitelia spoločenského, politického i kultúrneho života a tiež zástupcovia Matice slovenskej. Priekopským hasičom pri vztyčovaní májky pomáhal prednosta okresného úradu Miroslav Kovalčík a muzikou ich povzbudzovali heligonkári Majerčíkovci. Účastníci si pritom užívali bohatý kultúrny program. Matica slovenská sa na podujatí prezentovala knihami, časopismi a novinami, ktoré vydáva. Záujemcovia si mohli prelistovať a zakúpiť matičné vydania. Zaujali aj Slovenské národné noviny. Priamo v stánku sa okrem iných zastavil, diskutoval a prezrel si tlač minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár, ktorý sa teší zo spolupráce s Maticou, ku ktorej sa vyjadruje a vníma ju mimoriadne pozitívne a želá ustanovizni nové úspechy. Prezentáciu Matice slovenskej si pozrel aj poslanec NR SR Ľuboš Blaha. Prítomní matičiari a účastníci osláv diskutovali i s poslankyňou Európskeho parlamentu Monikou Beňovou, poslancom NR SR Erikom Kaliňákom či právničkou a bojovníčkou proti kovidtotalite Juditou Laššákovou. Na podujatí boli prítomní aj krajský predseda Smeru ‒ SD Ján Kvorka, okresní funkcionári tejto strany zo Žiliny či z Liptova, zo strany HLAS ‒ SD Miroslav Blahušiak či Roman Kopka. Medzi hosťami nechýbal ani primátor Mesta Martin prof. Ján Danko, bývalý viceprimátor Milan Malík, bývalý vysoký funkcionár a okresný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Jozef Petráš a ďalší hostia.

Program dopĺňali podujatia a súťaže pre deti, taktiež motorkári z Turca, pravdaže bolo možné zakúpiť si množstvo chutného občerstvenia či tradičné slovenské a turčianske perníky.

Za možnosť účasti Matice slovenskej aj s takýmto „propagačným“ matičným stánkom treba poďakovať okresnej predsedníčke Smeru ‒ SD Bibiane Pánisovej a  okresnej koordinátorke Denise Somíkovej a za myšlienku zorganizovať matičnú účasť predsedovi Miestneho odboru MS v Sučanoch Jánovi Šteučekovi.

Veríme, že takáto spolupráca, možnosť propagácie a prezentácie Matice slovenskej budú pokračovať aj v budúcnosti a najstaršia a najvýznamnejšia slovenská ustanovizeň bude aj takto šíriť národné, kultúrne, vydavateľské a vedecké výsledky medzi širokou verejnosťou.

Viliam KOMORA ‒ Foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.