Peniaze pre Šimečkov klan

thumbnail

Dôkladne premyslený život z dotácií jednej progresívnej rodiny.

S pravdepodobnosťou istoty na Slovensku nenájdeme rodinu, ktorej členovia by sa tak prisali na verejné zdroje, ako rodinu predsedu Progresívneho Slovenska. Nejde iba o jednu osobu a nejde iba o jednu dotáciu. Podľa toho, čo vyplavila diskusia v pléne Národnej rady Slovenskej republiky o odvolávaní predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady SR, jeho príbuzní podávali projekty a získavali dotácie v počte dvojciferných čísel, a čuduj sa svete, ako v pléne informovala istá poslankyňa za Progresívne Slovensko, „z nejakých dvadsiatich troch projektov“ iba v jednom dotačnom prípade im štátne inštitúcie „neschválili až tri“.

A to hovoríme o štáte, vyšlo totiž najavo, že dotácie mali do kasy rodinného klanu tiecť aj z mestského rozpočtu progresívneho primátora Bratislavy Matúša Valla.

  • PODIVNÉ PRAKTIKY

Je asi progresívne dostávať sa k ekonomickým benefitom tak, ako sa to dialo v radoch vedenia, a asi aj členov PS. „Svoje“ si o tom napísal na svojom blogovisku  milanvetrak.sk ešte na jar. Je dokonca poslancom opozície. Milan Vetrák (OĽaNO) pod titulkom Predĺžená ruka Valla a Šimečku falšovala identitu. V texte autor blogu tvrdí: „Šéf poslaneckého klubu Progresívne Slovensko (PS) a strany bratislavského primátora Matúša Valla (Team Bratislava) v Petržalke falšoval identitu, keď sa v komunikácii s tretími osobami s cieľom vybaviť protekciu vydával za vicestarostku tejto bratislavskej mestskej časti.“ Dodajme, že šéf klubu PS v NR SR je nenápadný poslanec Martin Dubéci. „Ide o konanie, ktoré hraničí s trestným činom klientelizmu (prikrmovanie) či podvodom,“ napísal opozičný poslanec Milan Vetrák.

  • NIEČO SA VŠAK VIE

Vyplýva to napríklad z vyhlásenia Slovenskej národnej strany. „SNS žiada preverenie všetkých finančných transakcií Nadácie Milana Šimečku. Pán predseda Progresívneho Slovenska zatajuje svojho príbuzného v orgánoch nadácie. V správnej rade Fondu na podporu umenia je blízky príbuzný pána Šimečku pán Peter Šimečka. Samotná nadácia napĺňa odkazy jeho rodinného príslušníka. Vyzývame podpredsedu NR SR pána Šimečku, aby bezodkladne prijal zodpovednosť za čerpanie zdrojov nadácie Milana Šimečku. Je nehorázne, ak v parlamente predseda Progresívneho Slovenska účelovo naťahoval rokovanie, aby získali čas na čerpanie zdrojov. Za obdobie 2020 − 2023 táto nadácia len z Ministerstva kultúry SR dostala viac ako 300 000 eur a ďalších 150 000 eur si pripravili na obdobie rokov 2024 až 2026. SNS súčasne plne podporuje kroky ministerstva kultúry, ktoré všetky tieto finančné transakcie dalo preveriť príslušným orgánom.“ Píše sa vo vyhlásení národniarov.

  • LIST KRESŤANSKÝCH SENIOROV

Seniori napísali otvorený list poslancom NR SR o Šimečkovi, ktorý šokoval celé Slovensko! List od Občianskeho združenia Kresťanskí seniori pamäť národa žiada okamžité odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR „kvôli kontroverznému financovaniu mimovládnych organizácií počas predošlej vlády“. Seniori v liste požiadali koaličných poslancov, aby „nepodľahli domácemu a zahraničnému tlaku, ktorý je na poslancov v tejto súvislosti vyvíjaný“. Ďalej z listu SNN citujú: „Celá slovenská spoločnosť je zhrozená z toho, ako sa používajú peniaze daňových poplatníkov, ktoré za predošlej vlády spôsobilo 20-miliardové zadlženie nášho štátu. Len tzv. Otvorená spoločnosť dostala od Ódorovej vlády na svoju činnosť a činnosť jej pridružených organizácii 21 miliónov eur. Medzi nimi boli aj tie, ktoré sa spájajú s menom Šimečka. Tieto boli použité na všemožnú podporu progresivizmu (na Slovensku zastúpený stranou Progresívne Slovensko), a nie na nejaké charitatívne aktivity. Pritom mnohí naši občania žijú na pokraji chudoby, mnohí sa do nej prepadli a majú problémy zo svojich príjmov pokryť základné životné potreby a niektorí žijú aj na dlh.“ Píše sa v otvorenom liste Kresťanských seniorov. Citujme z otvoreného listu ďalej, stojí to za to: „Už z minulosti je známe, ako jeden študent bratislavského gymnázia, kde je riaditeľom manžel poslankyne za PS Zory Jaurovej, sa vysmieval vo svojom videu zo Slovákov, že sa živia málo platenou poctivou prácou, pričom on a jeho priatelia  žijú zo štedrých darov zahraničných sponzorov. Na to nadviazala aj družka podpredsedu NR SR M. Šimečku, tá ‚slávna tanečnica‘, ktorá sa vo zverejnenom videu vysmieva poctivo pracujúcim ženám, a pritom robí reklamu prostitúcii ako spôsobu lepšieho života. S pohoršením sme tiež prijali správy, že peniaze daňových poplatníkov sa použili aj na výrobu filmu Miki, ktorý glorifikuje masového vraha Mikuláša Černáka, podľa vzoru filmu Arpáda Šoltésza Sviňa.“

  • ARGUMENTY PREDKLADATEĽA

„Michal Šimečka nemôže vzhľadom na podozrenia a zistenia vykonávať funkciu podpredsedu Národnej rady SR zodpovedne, nezávisle, nestranne a v súlade s najvyššími etickými a právnymi štandardmi. Uviedol to poslanec Tibor Gašpar (Smer − SD), ktorý predstavil odôvodnenie návrhu na odvolanie Šimečku v pléne NR SR. „Táto funkcia vyžaduje od verejného činiteľa nielen odborné schopnosti, ale aj vysokú mieru integrity a oddanosti verejnému záujmu, čo v prípade podpredsedu NR SR Michala Šimečku je vážne spochybnené vzhľadom na množstvo skutočností, ktoré sú v súčasnej dobe predmetom verejnej a mediálnej diskusie,“ priblížili koaliční poslanci v návrhu.

Tibor Gašpar poukázal na prijímanie štátnych dotácií blízkymi osobami Šimečku v rokoch 2020 až 2024. Dotáciu vo výške 676 077 eur dostala podľa poslanca Nadácia Milana Šimečku. V správnej rade nadácie pôsobí Šimečkov strýko Peter Šimečka. Tibor Gašpar pokračoval, že  občianske združenie Projekt Fórum, kde je jediným štatutárnym orgánom Marta Šimečková, získalo prostredníctvom štátnych dotácií 314 917 eur. Šimečkova partnerka Soňa Ferienčíková, ‚slávna tanečnica‘, je zase jediným štatutárnym orgánom OZ BOD.Y. Združenie získalo cez štátne dotácie 190 007 eur, tvrdí koaličný poslanec. „Finančné príspevky získali subjekty v čase, keď mal Michal Šimečka ako predseda politickej strany Progresívne Slovensko priamy vplyv na rozhodovacie procesy pri prideľovaní konkrétnych štátnych dotácií,“ skonštatovali koaliční poslanci v návrhu na odvolanie.

  • HLASOVANIE 

Hlasovať tajne o odvolaní podpredsedu NR SR Šimečku budú poslanci najskôr v utorok 17. septembra. Opozícia deklarovala, že sa na hlasovaní nezúčastní. Koalícia potrebuje na odvolanie 76 hlasov, disponuje 79 hlasmi. Do posledných chvíľ nebolo jasné, či bude tajná voľba úspešná. Niektorí poslanci koaličnej strany Hlas − SD majú s týmto návrhom problém.

Ivan BROŽÍK – Foto: TASR - Karikatúra: Andrej MIŠANEK

Prečítajte si názor šéfredaktora SNN Maroša Smolca na túto tému: Dotácie pre Šimečkovcov

Prečíťajte si aj názor poslanca NR SR Romana Michelka na túto tému: Odvolávanie podpredsedu parlamentu

Viac k téme napísal aj kolega Ivan Krajčovič: Za nadačnými ušami



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.