Potešujúci rating

Výška deficitu verejných financií za rok 2023 bola o štvrtinu nižšia, ako udávala terajšia vláda. Pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2024 a osemnástich konsolidačných opatrení vychádzal súčasný vládny kabinet z deficitu verejných financií k HDP 6,5 percenta, čo v peňažnom vyjadrení malo byť 7,8 miliardy eura. Výška deficitu verejných financií za minulý rok je však  4,9 percenta k HDP, teda 6 miliárd eur...

Kto „spôsobil“ takú podstatnú nepresnosť, nebudeme špekulovať, ale náš pôvodne deklarovaný najvyšší deficit verejných financií v EÚ bol jeden z dôvodov, prečo doterajšie už štyri aukcie emitovaných štátnych dlhopisov sa predávali na finančných trhoch za priemerný úrok 3,5 percenta, čo bol jeden z najvyšších výnosov v eurozóne. Sme preto zvedaví, o koľko nám po zverejnení nižšieho deficitu verejných financií poklesne výnos v ďalšej dlhopisovej aukcii?  

Najprv sa však pozrime, prečo je vlaňajší deficit verejných financií nižší? Do vlaňajšieho sa pôvodne „započítala“ len časť peňazí z eurofondov na krytie vysokých cien energií a časť sa presunula do tohtoročného štátneho rozpočtu, čo je vraj nesprávne. Do vlaňajšieho rozpočtu neboli započítané výdaje na dodávky obrannej techniky, keďže sa niektoré uskutočnia v tomto roku. Preto sa aj z vlaňajšieho rozpočtu „vyškrtli“. Koaličná vláda v ďalšom období počíta so šetrením na úrovni vyše 1,4 miliardy eura tak, aby sme si dokázali na medzinárodných finančných trhoch požičať za výrazne nižšie výnosy ako doteraz. Kde pôžičky a úspory získame, je zatiaľ len špekulácia, pritom sa najviac spomína adresná kompenzácia cien energií, škrty počtu štátnych zamestnancov, čo však vzhľadom na ich nadštandardnú ochranu bude drahý špás,  tiež sa nevyhneme zvýšeniu DPH na vybrané tovary a služby, nie však na potraviny. So zvýšením dane z príjmu fyzických a právnických osôb sa nepočíta. Vláda  určite nebude „škrtať“ rodičovský dôchodok, trinásty dôchodok, ale ani znižovať doterajší sociálny štandard mladých rodín pre zhoršujúcu sa demografickú situáciu.

Pre súčasnú slovenskú vládu je určite potešujúca informácia od svetových ratingových agentúr, keď medzinárodná ratingová agentúru Standard Poor´s potvrdila náš rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom, čo je vyššie hodnotenie ako od ratingovej agentúry Fitch A- so stabilným výhľadom a Moody´s A2 s negatívnym výhľadom. Podľa nich sú konsolidačné opatrenia SR nastavené dobre s predpokladom znižovania deficitu verejných financií, k čomu má prispieť aj očakávaný rast našej ekonomiky na úrovni až dve percentá HDP. Na ňom by sa mali najviac podieľať rast domácej spotreby, rast investícií z Plánu obnovy pri terajšej miere nezamestnanosti a tiež aj klesajúca inflácia, ktorá smeruje pod tri percentá.

Róbert HÖLCZ

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.