Štát zohľadnil pripomienky Matice

thumbnail

Matica rozhodne nie je tichá myška, ktorú nevidieť. Matica slovenská (MS) ešte v decembri 2022 požiadala o nápravu pri používaní štátnych symbolov na nových občianskych preukazoch, iných osobných dokladoch a pri štátnych poznávacích značkách. Ak sa niekomu zdalo normálne, že návrh Predsedníctva Matice slovenskej zapadne prachom, mýlil sa. Matica slovenská  už pred dvoma rokmi uvítala vyjadrenia Ministerstva vnútra SR, že sa bude zaoberať štátnymi poznávacími značkami motorových vozidiel. Ale súčasne požiadala, aby nastala náprava aj v prípade občianskych preukazov a vodičských preukazov, z ktorých sa taktiež pomaly začali vytrácať slovenské štátne symboly.

  • BEZ ŠTÁTNEHO ZNAKU

Predsedníctvo MS vtedy pripomenulo, že rezort vnútra začal počnúc decembrom 2022 vydávať nové biometrické občianske preukazy na základe smernice Európskej únie  „Oproti starým občianskym preukazom na prednej strane preukazu absentuje farebné vyobrazenie štátneho znaku SR. Paradoxne tu nechýba farebný symbol EÚ. Náš slovenský štátny znak zostal viditeľný už iba pod UV svetlom. Sme presvedčení, že jeho odsunutie do roviny bezpečnostného prvku, prakticky neviditeľného, je nesprávne,“ skonštatovalo vtedy Predsedníctvo MS.

„Zákon o štátnych symboloch SR jasne stanovuje, že ak z objektívnych dôvodov nie je možné alebo vhodné použiť farebné vyobrazenie štátneho znaku, treba od takéhoto vyobrazenia upustiť. Ak je však štátny znak SR vyobrazený farebne, zákon uvádza, že ho tvorí na červenom ranogotickom štíte dvojitý strieborný alebo biely kríž, vztýčený na strednom vyvýšenom vŕšku modrého trojvršia,“ pripomenulo Predsedníctvo MS. Z rezortu vnútra v reakcii v tom čase uviedli, že čistopisy dokladov občianskych preukazov, na obstaraní ktorých ministerstvo vnútra pracuje, budú mať nový dizajn. „Zohľadní legislatívne ustanovenia, týkajúce sa používania štátnych symbolov.“ Skonštatovali vtedy.

  • SITUÁCIA „DNES“

Matica slovenská stále, a niekedy dokonca aj viditeľne úspešne zohráva významnú úlohu v prehlbovaní vzťahu občanov k slovenskej štátnosti a zvyšovaní národného povedomia. Táto činnosť je dôležitá najmä v kontexte relativizovania štátnej symboliky, ktorú sme nedávno pozorovali v rôznych oblastiach národného a občianskeho života. Tento trend vedie k potláčaniu národnej identity a postupnej degradácii našej štátnej suverenity.

Od decembra 2022 boli zavedené nové biometrické občianske preukazy, ktoré obsahujú elektronický čip s uloženými odtlačkami prstov. Avšak na prednej strane týchto preukazov zarážajúco chýbalo farebné vyobrazenie štátneho znaku Slovenskej republiky. Štátny znak je viditeľný iba pod UV svetlom, čo je nesprávne z hľadiska jeho významu ako verejnej listiny, ktorou sa preukazuje totožnosť a štátne občianstvo SR. Zákon stanovuje, že štátny znak SR má prioritu pred inými symbolmi a jeho farebné vyobrazenie na starších občianskych preukazoch túto prioritu jasne reflektovalo.

Dvojkríž a trojvršie sa stali národnými symbolmi Slovákov a symbolmi prvej Slovenskej národnej rady v revolučných rokoch 1848 ‒ 1849. Pod týmto znakom Slováci zápasili v prvom novodobom ozbrojenom vystúpení, ktorého cieľom bolo vybojovať národnú svojbytnosť pre Slovákov a dôstojné štátoprávne postavenie Slovenska.

  • MATICA JE HRDÁ

„Na základe uvedeného MS ako prvá upozornila v polovici februára 2024 na dané skutočnosti. Ministerstvo vnútra SR sa návrhom začalo zaoberať. Výsledkom matičných snáh je, že v nových občianskych preukazoch sa bude klásť zvýšený dôraz na zabezpečenie vyváženého zakomponovania ochranných aj grafických zložiek prostredníctvom dôstojného vizuálneho použitia štátnych symbolov. Splnené budú  bezpečnostné aj estetické požiadavky, ktoré sú vymedzené v technických kritériách. Nový dizajn občianskych preukazov zatiaľ nebol predstavený. Podrobnosti sa majú prerokovávať v rámci odborných konzultácií medzi štátom a dodávateľom.

Matica slovenská sa výrazne pričinila o proces zmeny vizuálu občianskych preukazov. Osobné nasadenie predsedu MS Mariána Gešpera a tajomníka MS pre informačnú a mediálnu oblasť Jána Semana v tejto problematike je výrazné. Táto iniciatíva je dôkazom toho, že MS je akceptovaná v spoločnosti ako rovnocenný partner, ktorý bráni demokratické zriadenie a ctí si zákon, najmä v súvislosti so štátnou symbolikou. Úlohou MS je tiež poukazovať na prípadné porušenia a chrániť národné hodnoty, čím prispieva k udržaniu národnej identity a štátnej suverenity.“ Píše sa vo vyjadrení Laury Hancovej, hovorkyne Matice slovenskej.

  • REAKCIA MINISTERSTVA

Spýtali sme sa aj ministerstva a dostali sme obratom stručnú, no korektnú odpoveď: „Nový typ občianskych preukazov plánuje MV SR vydávať v budúcom roku (2025) a krátko predtým ich aj oficiálne predstaví.“ Píše sa v odpovedi tlačového odboru MV SR.

Ivan BROŽÍK – Koláž: MS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.