Ceny ropy dnes klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Londýn 17. júna (TASR) - Ceny ropy dnes klesli. Trhy tak zareagovali na vyhlásenie USA, že rozmiestnia malú skupinu vojakov v Iraku. Táto správa pomohla aspoň troch zmierniť obavy z rozšírenia konfliktu a prípadného zastavenia vývozu ropy. Informovala o tom agentúra AP.

Americký prezident Barack Obama v pondelok (16.6.) Kongresu oznámil, že USA vysielajú do Iraku 275 armádnych príslušníkov, ktorí budú zaisťovať podporu a bezpečnosť amerických občanov a veľvyslanectva v Bagdade po tom, ako sa militanti zmocnili severu krajiny.

Cena barelu (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júli dnes dopoludnia klesla o 29 centov na 106,61 USD (78,78 eura). V pondelok sa cena júlového kontraktu WTI takmer nezmenila, klesla totiž len o 1 cent na 106,90 USD za barel.

Severomorská ropná zmes Brent, od ktorej sa odvíjajú ceny ropy na medzinárodných troch, dnes zlacnela o 33 centov na 112,61 USD za barel.

USA sa k najnovšej irackej kríze stavajú opatrne po tom, ako z krajiny stiahli svojich vojakov len pred dva a pol rokom. Obama vylúčil ich návrat, zvažuje však iné možnosti ako postupovať proti militantnom, ktorí už obsadili rozsiahle územia na severe Iraku. Arabský štát je totiž druhým najväčším producentom ropy spomedzi členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.