Ukrajinské obilie ako danajský dar

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

Slovensko a Poľsko bolo nárazníkovou zónou po tom, ako Rusi začali u nášho východného suseda špeciálnu vojnovú operáciu. Svorne sme otvorili nielen hranice, ale aj náruče pre ukrajinských utečencov. Vďaka tomu sa podarilo z napadnutej Ukrajiny utiecť pred hrozbami agresie miliónom ‒ väčšinou žien a detí. Slovensko a Poľsko patria medzi prvé krajiny sveta, ktoré sa rozhodli pomáhať Ukrajine aj ťažkými vojenskými zbraňami, ako bol slovenský obranný raketový systém S-300, poľské tanky Leopard či stíhačky MIG-29 z oboch štátov. Na Slovensku rozhodnutie o poskytnutí stíhačiek väčšina národa odmieta a možno i poslancov, avšak poverená dočasná vláda sa rozhodla prispôsobiť si slovenskú ústavu a poslať lietadlá bez súhlasu parlamentu. Tak či tak, Slováci a Poliaci patria k tým národom, ktoré sa vskutku najvýznamnejšie zapojili do humanitárnej i vojenskej pomoci Ukrajine. Ako sa nám poďakovala Ukrajina? Svojím obilím. Nie však ako odmena za pomoc, ale ako výhodný biznis. Keďže nedokázali vyviezť bezcolné obilie do Afriky, zaplavili ním naše dve krajiny. Jeho nízka cena pritom likviduje domácich výrobcov obilnín. Žiaľ, niektorí domáci priekupníci využili lacnú cenu obilia, a tak sa dostalo do mlynov, z mlynov do múky a následne do pečiva. Aj keď s pesticídmi, ktoré prekročili európske normy o tisíc percent (!!!). Farmári bijú na poplach. Hrozí kolaps slovenských pestovateľov. Poľsko, Bulharsko či Rumunsko už konajú, aby ochránili svojich prvovýrobcov. Slovensko strčilo hlavu do piesku a tvári sa, že sa nič nestalo.

Poľsko i Maďarsko zareagovali nekompromisne a obratom zakázalo dovoz akéhokoľvek obilia z Ukrajiny. Slovenská dočasná vláda stiahla chvost a v čase uzávierky SNN 8 (17.4.2023) nariadila len dôslednejšie hraničné kontroly. Minister pôdohospodárstva Vlčan zakázal výrobu múky z ukrajinského obilia. Ak sa darilo špekulantom dovážať obilie doteraz, určite niečo vymyslia. Následne 18.apríla dovoz ukrajinského obilia na Slovensko Hegerov kabinet formou vyhlášky zakaázal. Postoj ukrajinského prezidenta k tejto téme je neznámy. Ukrajinská strana podľa dostupných informácií nezakázala vývoz obilia cez „spojenecké“ krajiny.

Hegerova vláda postupne pripravuje Slovensko o národnú identitu. A nie je to len prípad ukrajinského obilia. Potichu rozhodla o vymazaní slovenského štátneho znaku z nových občianskych preukazov a evidenčných čísiel vozidiel.

Maroš SMOLEC
šéfredaktor


Obilie z Ukrajiny nie je iba ekonomický problém. Lacný dovoz ukrajinského obilia nie je vlastne lacný pre nikoho. Naši obilní producenti majú veľmi nepríjemnú konkurenciu a potravinári, ktorí musia dodržiavať zásady kvality v Európe bežné, narábajú s obilím pochybného pôvodu. Poľnohospodári z krajín susediacich s Ukrajinou žiadajú, aby Únia zakročila proti dovozu lacného ukrajinského obilia. Európska únia však zatiaľ neplánuje meniť uvoľnený obchodný režim s Ukrajinou. Dotknutým farmárom by mohlo pomôcť využitie krízovej rezervy agropolitiky EÚ. To však nerieši oveľa vážnejšie zdravotné aspekty lacného obilia spoza východnej hranice.

■ FARMÁRI PROTESTUJÚ

Ukrajinské obilie „valcuje“ európske trhy. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory  Jana Holéciová. Európski poľnohospodári podľa nej žiadajú od Európskej komisie, aby zakročila proti zvyšujúcemu sa dovozu ukrajinského obilia a repky. Na územie členských krajín EÚ začali tieto agroprodukty prúdiť po tom, ako sa rozpútal vojenský konflikt v susednej krajine. Aj preto hlavnou témou nateraz posledného rokovania poľnohospodárskych komôr krajín V4 v Poľsku bola vojna na Ukrajine a jej vplyv na európske poľnohospodárstvo.

■ KRÁTKY PROCES

Poľsko okamžite pozastavuje dovoz ukrajinského obilia. Tento krok, dohodnutý spoločne s Ukrajinou, nasledoval po vlnách sociálnych nepokojov a rezignácii poľského ministra poľnohospodárstva. Súvisí s ochranou domácich producentov. Po začatí vojny bola Ukrajina nútená presmerovať približne polovicu svojho exportu zo zablokovaných čiernomorských prístavov do Poľska. Najnovšie opatrenie prichádza po stretnutí nového poľského ministra poľnohospodárstva Roberta Telusa, ktorý sa ujal úradu iba nedávno, s jeho ukrajinským kolegom Mykolom Solskyim na hraničnom priechode medzi oboma krajinami.

Ukrajinské obilie nemôže zďaleka nahradiť zdravé a kvalitné slovenská. Žiaľ, deje sa to...

„Ukrajinská strana navrhla prísne obmedziť a nateraz dokonca úplne zastaviť dovoz obilia do Poľska,“ povedal Telus na spoločnej tlačovej konferencii po stretnutí. Dodal, že obmedzenia sa nevzťahujú na tranzit obilia určeného pre iné krajiny. Ukázalo sa však, že „bruselské“ ekonomické záchranné lano, ktoré malo zabezpečiť, aby sa Ukrajinský vývoz dostal na svetové trhy, fungovalo zároveň ako slučka na krku pestovateľov obilia v Európe.

■ OTRÁVENÉ OBILIE?

Niekoľko prípadov kontaminácie toxínmi a GMO (geneticky modifikované obilniny) bolo zistených po testovaní obilia prichádzajúceho z Ukrajiny do Maďarska. Odborníci na bezpečnosť potravinového reťazca obmedzili obeh vyše dvadsiatich deviatich ton kukurice a nariadili jej zničenie, uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva pre MTI. Odborníci vykonali testy GMO, pesticídov a obsahu toxínov na vzorkách odobratých zo šarží nájdených v skladoch obilia, ako aj kontrolu podmienok skladovania, možnej prítomnosti skladových škodcov a sledovateľnosti. Zistili sa aj tri prípady kontaminovanej kukurice, ktorá bola nakazená mykotoxínmi a tri vzorky boli pozitívne po testovaní GMO. Okrem toho boli zistené dva prípady kontaminácie sóje. Počas kontroly v Békešskej župe sa našlo vyše dvadsaťdeväť ton kukurice ukrajinského pôvodu, ktorá bola kontaminovaná. Nariadili jej zničenie. Kontaminované obilie sa nedostalo a nemôže dostať k maďarským spotrebiteľom, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

■ VIAZNE VÝVOZ

„Obilniny a olejniny určené pre tretie krajiny v Afrike a v Ázii momentálne uviazli v Európe a nedokážu nakŕmiť hladujúce obyvateľstvo tam, kde je to najviac potrebné,“ uvádzajú agrokomory z V4, z Rumunska a z Bulharska. Vojna znížila kapacitu ukrajinských sýpok a tamojší roľníci ich chcú pred letom vyprázdniť do dna. Podliezli ceny našich poľnohospodárov, ale lacnejší chlieb preto u nás nebude. ​„Síce aj padla cena pšenice, ale iné náklady reálne stúpajú. Pekári sa namiesto kompenzácií dočkali zvýšenia nákladov. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mali potraviny zlacnieť,“ potvrdil Martin Krajčovič zo Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Naši farmári preto dôrazne žiadajú, aby Brusel dohliadol, že pre ukrajinské obilie budeme iba tranzitom, a nie cieľovou destináciou. Aj zlomok z veľkej ukrajinskej produkcie na takých malých trhoch, ako je ten náš, spôsobuje totiž našim poľnohospodárom obrovský problém.

Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.