Vojnové činy v Pásme Gazy sa dostali pred Medzinárodný trestný súd

thumbnail

Podozrenia voči izraelskému premiérovi

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan požiadal o vydanie zatykačov na lídrov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ale aj Izraela ‒ vrátane premiéra Benjamina Netanjahua a izraelského ministra obrany Joava Gallanta. Je to reakcia na údajné vojnové zločiny páchané izraelskou armádou v Pásme Gazy. Vojna, ktorá sa začala 7. októbra teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili tisícdvesto ľudí a asi dvestopäťdesiat osôb uniesli, si doteraz vyžiadala na strane Palestíny vyše tridsaťšesťtisíc obetí na životoch, prevažne z radov žien a detí.

Ďalších vyše osemdesiatdvatisíc ľudí bolo zranených. Naďalej ostáva neznámy počet obetí, ktoré sú stále pod troskami zrútených budov.

  • LEN NÁVRH

Hlavný prokurátor ICC musí o vydanie zatykača požiadať trojčlenný súdny senát pre prípravné konanie, ktoré trvá v priemere dva mesiace, kým posúdi dôkazy a rozhodne, či môže konanie pokračovať. V stanovisku prokurátora voči Izraelu stojí: „Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Gallant nesú trestnú zodpovednosť za nasledujúce medzinárodné zločiny spáchané na území štátu Palestína minimálne od 8. októbra 2023. Medzi tieto zločiny patrí vyhladovanie civilistov ako spôsob vedenia vojny úmyselne spôsobujúce veľké utrpenie, vážna ujma alebo kruté zaobchádzanie, úmyselné zabitie alebo vražda a úmyselné vedenie útokov proti civilnému obyvateľstvu, ako aj zločiny proti ľudskosti, vyhladzovanie a vraždy, prenasledovanie a obvinenia zo spáchania ďalších neľudských činov.“ Proti Khanovmu stanovisku vystúpili zástupcovia štátu Izrael aj hnutia Hamas. Podľa vysokého predstaviteľa Hamasu Samího abú Zuhrího, ktorého cituje agentúra Reuters, postoj ICC „stavia na roveň obeť a kata“ a „povzbudzuje okupáciu k tomu, aby pokračovala vo vojne, ktorej cieľom je vyhladenie“.

  • PODPORA USA

Izraelských predstaviteľov sa zastal ich tradičný spojenec Spojené štáty. Prezident Joe Biden krok prokurátora označil za „poburujúci“. Viacerí americkí politici vyzvali na uvalenie sankcií voči Medzinárodnému trestnému súdu. Výstižne to okomentoval vplyvný senátor Lindsey Graham, keď sa v snemovni vyjadril: „Pokiaľ toto urobili Izraelu, my sme ďalší na rade. Táto skupina sa pokúsila ísť po našich vojakoch v Afganistane (...) uvalíme sankcie voči ICC za túto nehoráznosť, aby sme nielen pomohli naším priateľom v Izraeli, ale aby sme časom ochránili seba.“

Izraelský premiér v následnom vyhlásení prisľúbil, že jeho krajina bude ďalej bojovať proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas: „Ako sa opovažujete prirovnávať Hamas, ktorý zavraždil, spálil, zmasakroval, odťal hlavy, znásilnil a uniesol našich bratov a sestry, k izraelským vojakom bojujúcim v spravodlivej vojne,“ a následne nariadil pokračovať v invázii izraelskej armády do husto osídlenej časti Rafah na juhu Gazy.

  • ÚTOK NA RAFAH

Do Rafahu a jeho okolia utiekol pred masívnym izraelským bombardovaním a pozemnými bojmi od vlaňajšieho októbra, keď sa začala vojna v Gaze, vyše milión Palestínčanov. Izraelská armáda vyzýva civilistov na presun do oblasti pri pobreží, ktorú označuje za „bezpečnú humanitárnu zónu“. Podľa humanitárnych organizácií však ani tam nie je bezpečne, oblasť navyše nemá takmer žiadnu infraštruktúru a Palestínčania, z ktorých väčšina sa od októbra premiestňovala už niekoľkokrát, tam prežívajú v stanoch v katastrofálnych humanitárnych podmienkach. Vojna v Pásme Gazy poukazuje na desivú eróziu a demontáž medzinárodného práva a objektívnu platnosť všeobecne deklarovaných všeľudských hodnôt.

Radoslav ŽGRADA – Foto: zahraničná tlač



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.