Július BINDER: Prenájom elektrárne tretej strane bol proti zmluve z roku 1977

thumbnail

Hydrocentrálu v Gabčíkove znova zoštátnili. „Dnes mám pre Slovensko veľmi dobrú správu. Pred malou chvíľou sme na mimoriadnom rokovaní vlády urobili ďalšie právne kroky, na základe ktorých môžem konštatovať, že si berieme späť do plného vlastníctva štátu a pod plnú kontrolu Vodnú elektráreň Gabčíkovo,“ vyhlásil 9. marca premiér Robert Fico. Minister životného prostredia Peter Žiga potvrdil, že k prevzatiu Gabčíkova späť do slovenských rúk dôjde v ten deň, teda polnocou 9. marca 2015. Premiér aj minister sa odvolali na rozhodnutie krajského súdu, ktorý označil zmluvu o prenájme vodného diela za neplatnú, keďže bola v rozpore s medzinárodným právom. R. Fico avizoval žalobu, v ktorej požiadajú o všetky peniaze, ktoré si talianska spoločnosť Enel vytiahla z Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Vláda vypovedala zmluvu na prenájom Vodného diela Gabčíkovo spoločnosti Enel 4. decembra 2014.

■ NEZMYSELNÁ PRIVATIZÁCIA

„Opakovane sme tvrdili, že zmluva je neplatná a prenájom Vodnej elektrárne Gabčíkovo hrubo poškodil hospodárske záujmy Slovenskej republiky. Všetko načala nezmyselná privatizácia v roku 2006. V roku 2007 sme hneď napadli zmluvu o prenájme VE Gabčíkovo na súde. Slovenské súdy od roku 2007 nerozhodli,“ uviedol premiér ešte v decembri 2014.

Pred pár dňami po vyhlásení rozsudku vyhlásil: „Tento krok, ale určite aj rozhodnutie krajského súdu nás stavia do silnej právnej pozície. Štát nebude platiť ani jedno euro, pokiaľ ide o náhradu škody. Naopak, my budeme žiadať od Slovenských elektrární pod kontrolou spoločnosti Enel, aby štátu vrátili všetky peniaze, ktoré dostali za osem rokov prevádzky elektrárne,“ doplnil premiér. Fico nariadil ministrovi životného prostredia P. Žigovi a Vodohospodárskej výstavbe, aby urobili všetky právne úkony smerujúce k odstúpeniu od zmluvy. V praxi to podľa neho znamená, že ako prvé sa urobia odpočty na meračoch. „Štát preberá absolútne pod kontrolu elektráreň Gabčíkovo a žiadne peniaze nebudú chodiť do talianskej spoločnosti Enel,“ ubezpečil premiér.

vd gabčíkov 1Minister Žiga uviedol, že doterajší zamestnanci vodnej elektrárne, ktorých je šesťdesiatdva, zostanú naďalej v práci. Vláda sa vyslovila aj k plánu rekonštruovať turbíny, k čomu bude vyhlásená súťaž, a všetko bude prebiehať tak, ako keby nedošlo k privatizácii v roku 2006.

■ DÔVODY ZOŠTÁTNENIA

Prvým dôvodom prebratia Gabčíkova bolo neposkytovanie relevantných údajov potrebných pre výpočet podielu Vodohospodárskej výstavby na výnosoch z predaja elektriny z gabčíkovskej elektrárne. Druhým dôvodom bolo to, že Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho manažmentu nepripravili plány rekonštrukcie a generálnych opráv vodnej elektrárne. Tretím dôvodom bolo, že taliansky Enel si neplní povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe päť miliónov eur, ktoré mali ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne. Enel to však spochybňoval a naopak požaduje od štátu štyridsaťtri miliónov eur.

Vodné dielo Gabčíkovo sa stalo súčasťou privatizačných zmlúv v roku 2006. Taliansky Enel, ktorý vtedy kúpil dve tretiny Slovenských elektrární, ho síce nezískal do svojho majetku, no dostal tridsaťročný prenájom. To napadla už prvá Ficova vláda v roku 2007 a dodnes vedie s Talianmi viac ako desiatku súdnych sporov. Už po oznámení zámeru vypovedať zmluvu zo strany štátu, reagovali aj Slovenské elektrárne. „Nevylučujeme, že podnikneme právne kroky na ochranu našich práv,“ uviedla hovorkyňa Jana Burdová.

Pre SNN sa k téme vyslovil bývalý riaditeľ Vodohospodárskej výstavby a člen prezídia Matice slovenskej Július Binder: „Štát získal aktuálnym rozsudkom naspäť razom tristo miliónov eur, čo je výborný výsledok. V medzinárodnej zmluve z roku 1977 o sústave vodných diel sa píše, že zúčastnené štáty nesmú predať ani prenajať súčasti vodného diela tretej strane. To bolo privatizáciou porušené. Vidím za vrátením elektrárne do slovenských rúk aj výbornú prácu súčasného vedenia podniku Vodohospodárska výstavba a politickú odvahu vlády trvať na záujmoch štátu.“

 Roman KALISKÝ-HRONSKÝ - Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.