Flašíková Beňová je za rozšírenie označovania pôvodu mäsa

Monika Flašíková Beňová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Brusel 26. januára (TASR) - Pôvod mäsa vo všetkých spracovaných potravinách by mal byť v budúcnosti jasne a zreteľne označený. Slovenská poslankyňa výboru Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) pripomenula, že parlamentný Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) vyzval Európsku komisiu, aby urýchlene predložila návrhy na zavedenie povinného označovania krajiny chovu, usmrtenia a spracovania pre všetko mäso v už spracovaných potravinách.

Podobné pravidlá platia doposiaľ len pre čerstvé mäso. Ich rozšírenie aj na produkty nachádzajúce sa v hotových jedlách, akými sú bagety, sendviče, či rôzne druhy polotovarov, by podľa uskutočnených prieskumov privítalo až 90 % spotrebiteľov v EÚ.

„Jednoznačne to pomôže, aby sa ľudia pri výbere a nákupe takýchto produktov lepšie zorientovali. Ak je totiž niečo označené ako slovenský výrobok, malo by to znamenať, že aj mäso v ňom pochádza zo Slovenska,“ uviedla Flašíková Beňová, ktorá je členkou výboru ENVI.

Pripomenula, že pri dnešnom nastavení pravidiel takéto označovanie nemusí byť samozrejmosťou. A dodala, že "transparentné označovanie by malo viesť k prehlbovaniu spotrebiteľskej dôvery, ktorá bola v minulosti poznačená viacerými škandálmi“.

Motiváciou pre iniciovanie takéhoto návrhu bola najmä zahanbujúca skúsenosť so zamieňaním lacnejšieho konského mäsa za hovädzie, čo sa v minulosti udialo vo viacerých európskych krajinách.

„Opatrenie by malo prispieť k zlepšeniu kvality potravín, v istej miere aj ich bezpečnosti a predovšetkým informovanosti spotrebiteľa. Jeho vplyv na zvyšovanie nákladov v prípade spracovateľov či výrobcov by napriek istému strašeniu z ich strany mal byť zanedbateľný,“ zdôraznila europoslankyňa.

Nové označovanie mäsa uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu jeho pôvodu

Od 1. apríla 2015 sa bude uplatňovať vykonávacie nariadenie EÚ číslo 1337 z roku 2013, ktorým sa ustanovujú pravidlá uvádzania krajiny pôvodu hydinového mäsa. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Od tohto termínu sa na všetkom balenom hydinovom mäse bude povinne označovať miesto chovu slovami 'chované v', miesto zabitia slovami 'zabité v' alebo, ak je krajina chovu a krajina zabitia rovnaká, slovami 'pôvod:'," spresnil.

Zmenené označovanie pôvodu mäsa podľa neho uľahčí spotrebiteľovi zistiť krajinu, z ktorej hydinové mäso pochádza. "To napomôže aj domácim producentom upozorniť spotrebiteľov na slovenský pôvod hydiny a zvýšiť lokálpatriotizmus našich domácich spotrebiteľov," zdôraznil šéf únie hydinárov.

Platnosť rovnako podľa Molnára nadobúda aj vyhláška o slovenských potravinách, ktorá umožní označovať produkty vyrobené na Slovensku a zo slovenských surovín ako slovenský produkt alebo slovenská potravina. "Takéto označovanie uľahčí spotrebiteľom orientáciu na trhu s hydinovým mäsom, ako aj inými potravinami," dodal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 30 členov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár