Matovičovi obyčajní ľudia valcovali

thumbnail

Parlamentné voľby 2020 na Slovensku nepustili žiadnych extrémistov k moci. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa stalo víťazom ľudového plebiscitu s výrazným náskokom nad ostatnými stranami vo volebnom súboji. Slovensko čaká výrazná zmena v doterajšej schéme zákonodarnej aj výkonnej moci. Spoločne dúfame, že bude pre Slovensko a slovenský národ prínosom.  Po sčítaní všetkých okrskov na Slovensku sa stalo víťazom parlamentných volieb hnutie OĽaNO, ktorému sa podarilo získať o dve stotiny viac ako 25,02 percenta hlasov voličov. Druhé miesto obsadila strana Smer-SD s  vyše osemnástimi percentami hlasov a hnutie Sme rodina s vyše ôsmimi percentami hlasov. Volebná účasť dosiahla 65,79 stotín percenta, patrila historicky k tým vyšším, aké Slovensko zažilo, s výnimkou druhej polovice deväťdesiatych rokov.

  • POMERY V  PARLAMENTE

Do Národnej rady Slovenskej republiky postupuje aj ĽSNS s takmer ôsmimi percentami hlasov, strana SaS s vyše šiestimi percentami hlasov a strana Za ľudí s necelými šiestimi percentami hlasov. Tesne pred bránami parlamentu ostala koalícia PS-Spolu, ktorej sa iba o stotiny nepodarilo získať sedem percent hlasov, potrebných pre dvojkoalíciu na vstup do parlamentu. Prekvapivo neuspelo ani KDH, ktoré získalo menej ako päť percent hlasov.

  • TRUBANOVO „PREPÁČTE“

Michal Truban (PS/Spolu) na sociálnej sieti priznal naozaj neočakávanú porážku. Na postup do parlamentu chýbalo koalícii menej ako tisíc hlasov. „Ďakujeme všetkým viac ako dvestotisíc z vás, ktorí ste sa nám rozhodli prejaviť dôveru. Veľmi nás mrzí, že vás nebudeme môcť reprezentovať v parlamente. Prepáčte,“ napísal volebný líder neúspešnej koalície.

Do parlamentu sa prvý raz nedostane stranícky zástupca maďarskej menšiny. Neuspela totiž ani mocensky doteraz stabilná strana Most ‒ Híd so ziskom okolo dvoch percent hlasov. Budúci predseda vlády Igor Matovič, ktorý v nedeľu potvrdil, že túto zodpovednosť preberie, však ubezpečil príslušníkov všetkých národnostných menšín na Slovensku, že „nezostanú v kúte“ a že vláda aj parlament si budú ctiť ich potreby a riešiť ich problémy rovnako intenzívne ako vo vzťahu k majorite.

Celkovo sa podarilo Igorovi Matovičovi získať od voličov najviac preferenčných krúžkov, a to 495 126. Za ním najviac hlasov získal Peter Pellegrini 411 254 a predseda Smeru-SD Robert Fico, konkrétne 242 098. Päticu kandidátov, ktorí získali najviac krúžkov, uzatvára predseda ĽSNS Marian Kotleba a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

  • PREZIDENTKA A MATOVIČ

Prezidentka SR Zuzana Čaputová telefonovala s predsedom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom už niekoľko hodín po oznámení predbežných výsledkov volieb. Dohodli sa na stretnutí. V čase uzávierky tohto vydania našich novín sme mali informáciu, že sa malo uskutočniť hneď v pondelok alebo v utorok po volebnom víkende. Potvrdil to aj Igor Matovič. Informoval, že ešte pred stretnutím s prezidentkou Čaputovou by sa chcel zísť s kolegami, ktorým drží pri volebných výsledkoch palce. Uviedol, že vládu chce vytvoriť čím skôr, a to so všetkými opozičnými stranami, ktoré sa dostali do parlamentu. Ak by to takto dopadlo – nová Matovičova vláda bude mať ústavnú väčšinu.

„Gratulujem Igorovi Matovičovi a Hnutiu OĽaNO k víťazstvu v slovenských parlamentných voľbách! Mal skvelú kampaň, vďaka ktorej si získal obrovskú dôveru ľudí. Vzťahy Českej a Slovenskej republiky sú a zostanú vynikajúce.“ Oznámil český predseda vlády Andrej Babiš, ktorý sa už zo Slovenska dozvedel, že prvá zahraničná cesta nového predsedu vlády povedie, ako už píše tradícia, do Prahy.

Ivan BROŽÍK – Foto: TASR, Kresba: Ľubomír KOTRHA

 

Viac aj v komentári šéfredaktora Slovenských národných novín Maroša SMOLCA tu



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.